60. velencei filmfesztivál

Budapest, 2003. szeptember 3. (MTI) - Sikeresnek értékeli az Európából Európába címû magyar szkeccsfilm producere a tíz magyar rendezõ munkája nyomán összeállt rövidfilm fogadtatását a Velencei Filmfesztiválon.

Nem értem, hogy a magyar sajtóban miért jelent meg ezzel ellentétes hír - mondta Rózsa János szerdán az MTI-nek.

A 60. Velencei Filmfesztiválon három alkalommal tűzték műsorra a filmet, s egyik vetítésen sem bukott meg az alkotás - jegyezte meg.

A Magyar Hírlap szerdai számában megjelent hírében azt írta: "A nyilvánvaló utálat terén napokig az uniós csatlakozásunk tiszteletére rendelt magyar szkeccsfilm vezette a toplistát, főként Török Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Rózsa János minősíthetetlenül gyenge epizódjai miatt...".

A napilap szerint "egy teljes napon át a tíz magyar filmrendező háromperces rövidfilmjeit illető utálkozás uralta a beszélgetéseket Lidó-szerte".

Rózsa János - aki személyesen az augusztus 30-i díszbemutatón volt jelen - azt mondta: minden egyes epizódot taps kísért, s a vetítés végén ezer ember állva tapsolt.

A Magyar Szabadalmi Hivatal megrendelésére készült, összesen 36 perces rövidfilm egyik vetítésén sem volt negatív tetszésnyilvánítás - mondta a producer.

"Teljesen nevetségesnek tartom ezt a kritikát" - fogalmazott.

Rózsa János hozzátette: Magyarországon valószínűleg december elején, európai filmhét keretében mutatják be az alkotást.

A televíziós sugárzásról egyelőre nem tudott nyilatkozni, mert ismertetése szerint még folynak az egyeztetések arról, hogy azt az európai filmhéttel egyidejűleg, vagy korábban mutassák-e be.

A producer szólt arról is, hogy a velencei fesztiválra kilátogató filmesek, producerek, újságírók valamennyien dicsérték az alkotást.

"Magamnak és a többi kilenc rendezőnek nem kívánok soha, sehol rosszabb vetítést, mint amilyen a velencei volt" - fogalmazott Rózsa János.

A Magyar Filmunió vezetője is azt tapasztalta a velencei fesztiválon, hogy siker koronázta a magyar rövidfilmet, és semmiképp sem volt bukás a produkció.

Vezér Éva az MTI-nek elmondta: két vetítésen, az augusztus 29-i sajtóbemutatón és a másnapi díszelőadáson is ott volt a nézőtéren, s nem hallott füttyszót, amellyel a közönség nemtetszésének adott volna hangot.

Az Európából Európába című rövidfilmet az Európai Unió kulturális minisztereinek jelenlétében vetítették a díszelőadáson; a tíz magyar rendező rövidfilmje arról szól, hogy melyikük mit visz magával "Európából Európába".

A film alig négy hónap alatt készült el. Más-más generációt képviselő rendezői: Sándor Pál, Szabó István, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Sára Sándor, Fliegauf Benedek, Török Ferenc, Enyedi Ildikó, Ragályi Elemér és Rózsa János.

A szubjektív hangvételű epizódokban a művészek történelmünk, környezetünk általuk jelentősnek tartott pillanatait, képeit emelték ki - mondta a producer.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása