Kréta, környitó

Szeptember 4-én, csütörtök este a Krétakör Színház megtartotta évadnyitó társulati ülését. Nyár végén új tagokkal bõvült csapatunk, Éltetõ András fõvilágosító, Rudolf Zsuzsa fodrász és Büki Dóra közönségkapcsolati asszisztens csatlakozott hozzánk. A változatlan színészcsapattal dolgozó társulat már augusztus 25-én megkezdte a munkát, amikor három hét szünet után újraindultak októberi bemutatónk, a Siráj próbái. tovább >>


A nyár fontos tapasztalatokkal járó eseménye volt a kapolcsi Művészetek Völgyének keretében megrendezett Krétakör Vándorcirkusz egyhetes programsorozata, mely eddigi legnagyobbszabású vállalkozásunknak bizonyult. Az összesen mintegy tizennégyezer nézőt vonzó előadások, koncertek, beszélgetések, gyerekprogramok nem csupán azt bizonyították, hogy munkánk iránt sokan érdeklődnek, hanem hogy társulatunkban kihasználatlan adottságok is rejtőznek. A színészek által vezetett játszóház, a felolvasószínház és a Krétakör színészeiből verbuválódott zenekar koncertjének sikere arra ösztönöz bennünket, hogy a következő évadban megpróbáljuk ezeket a tapasztalatokat valamilyen formában kamatoztatni. Első lépésként bejelenthetjük a Krétakör Tánczenekar megalakulását, melynek budapesti bemutatkozására október 25-én a Fészekben kerül sor.

Legközelebbi bemutatónk, Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabja szeptember 26-án 20 órakor lesz a Thália Színház Régi Stúdiójában. A májusi előbemutató óta a produkció végleges formába rázódott. A budapesti premiert követően a Tatabányai Jászai Mari Színházzal közösen készült előadást szeptemberben 27-én 20 órakor és 28-án 16 órakor tekinthetik meg. Árkosi Árpád rendezésében Katona Lászlót, Mucsi Zoltánt és Scherer Pétert láthatják. A Nyíregyházán megrendezett Vidor Fesztiválon a Nézőművészeti Főiskola nyerte a legjobb stúdióelőadásnak járó Capitano-díjat.

Szeptember-októberben három fesztiválmeghívásnak teszünk eleget, mindháromszor W – munkáscirkusz című előadásunkkal. Szeptember 17-én a ljubljanai Ex Ponto, szeptember 22-23-án a belgrádi BITEF, október 7-8-án a wroclawi Dialog Fesztiválon lép fel társulatunk.

Otthonra talált a készülő Siráj is. Csehov darabját október 23-án 20 órakor mutatjuk be a Fészek Klubban. A terem adottságai miatt mindössze 50 nézőt tudunk elhelyezni, ezért már most előjegyzéseket veszünk fel a bemutatót követő előadásokra, december 30-ával bezárólag. Pénztárban, jegyirodában nem tudunk jegyeket árusítani, nézőink közönségszervezőnknél, a 06-20-241-80-30-as számon vagy a jegy@kretakor.hu e-mailcímen igényelhetnek belépőt.
A Siráj előadásnapjait megtalálják honlapunkon: www.kretakor.hu

A 2003-2004-es évadban műsoron tartjuk Liliom, Leonce és Léna, W – munkáscirkusz és A hideg gyermek című előadásainkat. Lekerül azonban a Hazámhazám, melyet Magyarországon a Művészetek Völgyében, Monostorapátiban játszottunk utoljára. Szeptember-október-november-decemberi részletes műsorunkat honlapunkon olvashatják.

Még az idén elkezdődnek harmadik bemutatónk próbái is. Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékát Rusznyák Gábor rendezi, a bemutató várható időpontja 2004. február 6., tervezett helyszíne a Fészek Nagyterme.

Az évad második fele azonban bizonytalan. 2004-es finanszírozásunk (struktúrán kívüli társulatként) megoldatlan (a témáról a Színház c. folyóirat szeptemberi száma közöl érdekes összeállítást). A legfőbb problémát jelentő próba- és játszóhely ügye sem rendeződött; a sajtóban megszellőztetett, a Flórián mozi épületével kapcsolatos tárgyalások csupán az előkészítő beszélgetéseknél tartanak a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal.

süti beállítások módosítása