MOTEL

VINNAI ANDRÁS - BODÓ VIKTOR: MOTEL

Bemutató:
2003. október 17. péntek este 7
Katona József Színház

"Elnézést!
Az értelmezõ kéziszótár szerint a "motel" szó az angol "Motorists' Hotel" rövidítésébõl származik. A motel egy olyan vendéglátó ipari egység, ahol általában azok az emberek szállnak meg, akik épp úton vannak valahová vagy útban vannak valakinek. Funkcionálhat továbbá egyszerû munkahelyként is, ha az ember történetesen recepciós, takarító, gondnok, moteligazgató, prostituált, motelellenõr, sötét lovag vagy szobapincér. (...)

1972, Guddmunswar
Dexter Waughin






2003. október 17-én mutatja be a Katona József Színház Vinnai András és Bodó Viktor Motel című új darabját, Bodó Viktor rendezésében. Bodó Viktor ebben az évadban szerződött a Katonához, mint rendező. Korábban színészként Schilling Árpád Baal-rendezésének címszerepében szerepelt a Kamrában, illetve most is játsszuk Attack című előadását, melynek szerzője és rendezője. Mindkét produkció eredetileg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült.

A Motel ötletét Pinter Az étellift című darabja adta, melyet a szerzők Vajda Milán és Czukor Balázs ötletére elkezdtek átírni, majd teljesen elhagyva az eredeti koncepciót, új darab megírásába kezdtek. Bodó Viktor a történet-vezetéssel, Vinnai András a dialógusokkal foglalkozott elsősorban, és a mű a próbák során is folyamatosan változott, alakult. A darabban szereplő tizennyolc színész mintegy harminc szerepet játszik.

Szerepek:
Pelle Rubinstein, moteligazgató
Margrite Duffpunkt
Theresa
Dexter Waughin / Lajka Monkey
Benir Tronsoir
Gaspar Buharetti
Güll Ebrudalsson, a motel recepciósa
Kamill Köpke, gondnok
Dr. Pulon Ortega
Tobias Chaster
Wilson
Sörtn Garbarek
Hubble Övtaskazin, technikus
Omar Karminsky
Dr. Vaclav Kampellanich
Mester
Holden Zoboloffer, nyomozó
Dr. Szíjjártó Zoltán
Raffael Totho, szobapincér
Tanítvány
Dr. Güber
Udo Reismüllerini
Dr. Nyefejev Handke professzor
Az igazi Wilson
Sabatini Hellero, takarítónő
Olga Reismüllerini
Rosensthall Kisasszony
Cathrin Hugl Solohov, prostituált



Szereplők:
Szacsvay László
Máthé Erzsi
Ónodi Eszter
Mészáros Béla
Vajda Milán m.v.
Czukor Balázs m.v.
Kocsis Gergely
Lengyel Ferenc
Csuja Imre m.v.
Elek Ferenc
Szabó Győző
Vajdai Vilmos
Keresztes Tamás e.h.
Hajduk Károly e.h.
Kun Vilmos
Szantner Anna
Csonka Szilvia e.h.
Pető Kata e.h.



Díszlet Mózsik Imre m.v.
Jelmez Berzsenyi Krisztina m.v., Madarász Márta m.v.
Zene Kunert Péter m.v., Keresztes Tamás e.h.
Asszisztens Őri Zsófia
Rendező Bodó Viktor




"Elnézést!
Az értelmező kéziszótár szerint a "motel" szó az angol "Motorists' Hotel" rövidítéséből származik. A motel egy olyan vendéglátó ipari egység, ahol általában azok az emberek szállnak meg, akik épp úton vannak valahová vagy útban vannak valakinek. Funkcionálhat továbbá egyszerű munkahelyként is, ha az ember történetesen recepciós, takarító, gondnok, moteligazgató, prostituált, motelellenőr, sötét lovag vagy szobapincér.

"A történet a befejezéssel kezdődik, melyet a darab közepén egy nyitányszerű epilógus fog közre, mintegy záró akkordként visszautalva az utána következő előzményekre, amit egy visszaemlékezés indukál, s így a kezdet a vég nélküliség látszatát kelti, miközben az ellenkezőjét bizonygatja azzal, hogy kezdet és vég nem létezik, vagy hogy a két fogalom egy és ugyanaz."
Az előző körmondat természetesen híján van mindannak, amit az emberi elme elfogadhatónak tart, de nincs olyan lehetetlenség, amit ne lehetne lehetségesnek, vagy legalábbis hihetőnek feltüntetni. És amikor ez sikerült, jöhet az igazság, melynek a legnagyobb hazugságnak kell tűnnie, hogy aztán még egy hazugsággal el lehessen hitetni róla, hogy nem volt igaz, vagy igaz volt.
Ez a fajta dramaturgiai terror egy narrátor kezében összpontosul, aki természetesen elfogadhatónak feltüntetett ürügyekből kifolyólag, úgy aknázza alá a történetet fordulatokkal, hogy egy teljesen egyszerű, követhető, logikus történetet mesél végül el, és ez végképp nem igaz."
1972, Guddmunswar
Dexter Waughin




süti beállítások módosítása