Csak bûnök és bûnök az Új Színházban

"Úgy érzem magam, mintha alvajáró volnék: mintha költészet és élet egybeolvadna bennem. Nem tudom, hogy amit írok, az költészet-e vagy az életem; de sejtem, hogy erre egy adott pillanatban rövidesen ráeszmélek, és akkor vagy megõrjít a lelkiismeret-furdalás, vagy megölöm magam. A sok írás árnyékká változtatta életemet: mintha súlytalanul lebegnék nem is a levegõben, hanem a sötétségben, ahová ha fény hatol be, megsemmisülök. Egy gyakran visszatérõ éjszakai álmomban is súlytalan vagyok és lebegek; ezt egészen természetesnek találom, minthogy oldott állapotban lebeg bennem minden elképzelés arról, hogy mi helyes és mi helytelen, mi igaz és mi nem igaz. És ha történik valami, bármily szokatlan is, úgy látom, hogy csak az történt, aminek történnie kellett." August Strindberg


Előadások októberben: 20. hétfő, 21. kedd, novemberben: 3. hétfő, 13. csütörtök, 18. kedd, 22. szombat, 24. hétfő Helyszín: Új Színház, Stúdió

August Strindberg:
CSAK BŰNÖK ÉS BŰNÖK...
Fordította: Kúnos László

Maurice: Almási Sándor
Jeanne: Solecki Janka
Marion: Kiss Sidney Olimpia/Kelemen Réka
Adolphe: Vass György
Henriette: Kecskés Karina
Emile, Detektív II.: Géczi Zoltán eh.
Madame Cathérine, Laura, Nő: Tordai Teri
Abbé: Keresztes Sándor
Rendőrbiztos, Pincér: Galkó Balázs
Temetőőr, Parkőr, Detektív I.,Kapitány
Sanzonénekes, Főpincér: Kisfalussy Bálint
Cselédlány, Bertha: Németh Orsolya




Díszlet-Jelmez: Füzér Anni
Koreográfus: Kadala Petra
Dramaturg: Hársing Hilda
Zene: Frankie Látó
Ügyelő: Rajkó Balázs
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Gyulay Eszter

Rendező:
RUDOLF PÉTER



Hárman ülnek a kis, kopott kávéházi asztal mellett valahol a Montparnasse negyedben. Két férfi és egy meztelen nő. Strindberg egy színházjegyet tart a kezében, bizonytalanul nyújtja a nő felé. A nő mosolyog. A keskeny száj véres hasíték az arcon. Nagy, örvénylő szemei szinte hipnotizálják a férfit. Kékesfehér a bőre, mint egy vámpíré. A haja csápként tekeredik Strindberg hátára. A kép előterében a festő elkeseredett, fehér arca. Az émelyítően tiszta napfényben élesek a körvonalak. A képet Edvard Munch festette. A kép hirtelen megelevenedik. Színházban vagyunk. A nő gúnyosan felnevet.
A darabot Strindberg írta. A címe: Csak bűnök és bűnök.





Kevés August Strindberghez hasonló nagy író akad a világirodalomban, aki egy látszólag objektív műfajban, a drámában annyira leplezetlenül önéletrajzi lett volna, mint ő; aki életének és hozzátartozói életének minden eseményét, minden rezdülését ennyire kíméletlenül és őszintén tárta volna a világ elé. És micsoda gazdag élet volt ez: színtere fél Európa, ideje az olyannyira izgalmas századvég, "mellékszereplői" többek között Freud, Nietzsche, Zola, Wedekind, Munch, Gauguin, és eseményei: három házasság, hat gyerek, válások, őrülettel határos lelki állapotok, perek, politikai harcok, alkimista kísérletek, és, mindenek fölött, az alkotás szüntelen jelenléte.



A Csak bűnök és bűnök... hazájában a gyakran játszott Strindberg-darabok közé tartozik. Ősbemutatója a stockholmi Dramaten-ben volt 1900-ban. Későbbi felújításai közül háromban is Strindberg harmadik felesége, a norvég Harriet Bosse játszotta Henriette szerepét. A berlini Kleines Theaterben 1902-ben Max Reinhardt rendezte meg óriási sikerrel. Magyarországon - Strindberg egyik korábbi címváltozata, és az ezt követő német fordítások alapján - Mámor címmel vált ismertté Mikes Lajos fordításában, és ezzel a címmel mutatta be 1921-ben a Belvárosi Színház is."
(Kúnos László)




ÚJ SZÍNHÁZ
1061 Bp.Paulay Ede u. 35.
www.ujszinhaz.hu
ujszinhaz@ujszinhaz.hu

STÚDIÓSZÍNPAD

Előadások:
Októberben: 20. hétfő, 21. kedd
Novemberben: 3. hétfő, 13. csütörtök, 18. kedd, 22. szombat, 24. hétfő,





süti beállítások módosítása