Levél az Országgyûlés Kulturális Bizottságához

A Magyar Színházi Társaság - több,mint 50 színházigazgató aláírásával - a következõ levelet juttatta el a kulturális élet különbözõ döntéshozóihoz:

" 2003. október 27-én ülést tartott a Magyar Színházi Társaság igazgatói szekciója. Az ülés témája a színházak jövő évi költségvetési helyzete volt, különös tekintettel a tervezett ÁFA és költségvetési törvény módosítása miatti várható forráskiesésre.

A fenti grémium megdöbbenve értesült arról, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva a törvénytervezetekben:

1. a jegyár ÁFÁ-ja 12 %-ról 15 %-ra emelkedik

2. a működtetési állami támogatást befagyasztják, amely reálértékben az infláció mértékével való csökkenést jelenti

3. a művészeti támogatás felosztható kerete 10 %-kal csökken

Mindezek együttesen legalább átlagosan 8 %-os támogatás csökkenést jelentenének!

Az a további 10 %-os forráscsökkenés, amely az ÁFA törvény módosításából (az előzetes ÁFA visszaigényelhetőségének költségvetési támogatás arányos korlátozásából) származna, már nem csak a teljes magyar színházi struktúra összeomlásához vezetne, hanem annak felrobbanását "eredményezné".

Nem tudjuk elképzelni, hogy ez a kormány politikai szándéka lenne!

Ezért arra kérjük a tisztelt Kulturális Bizottságot, hogy a költségvetési törvényben módosító indítvánnyal mentesítsék a színházakat a tervezett törvény hatálya alól, vagy 100 %-os mértékben kompenzálják a keletkező forráshiányt!

Meggyőződésünk szerint a színházaktól fenti módon "elvett" pénz nincs arányban e döntés társadalmi és politikai következményeivel.

2003.10.27. Vajda Márta
ügyvezető titkár"

süti beállítások módosítása