Al Di Meola:

Retkes Attila


Al Di Meolát, a latin dallamok és a bossa nova mesterét régóta a világ egyik
legvirtuózabb dzsesszgitárosaként tartják számon. A jövore ötvenedik
születésnapját ünneplo amerikai mûvész már három évtizedes,
dicsõséges pályafutásra tekinthet vissza, s mostanában - nagy örömünkre -
Magyarországon is gyakori vendég.

Al Di Meola:

Retkes Attila


Al Di Meolát, a latin dallamok és a bossa nova mesterét régóta a világ egyik
legvirtuózabb dzsesszgitárosaként tartják számon. A jövore ötvenedik
születésnapját ünneplo amerikai művész már három évtizedes,
dicsőséges pályafutásra tekinthet vissza, s mostanában - nagy örömünkre -
Magyarországon is gyakori vendég.

Huszonkét évvel ezelott, egy San Franciscó-i péntek éjszakán három gitáros - John McLaughlin, Paco de Lucia és Al Di Meola - örökre beírta nevét a zenetörténetbe. A három, nagyon különböző kulturális gyökerekkel és iskolázottsággal rendelkezo muzsikus egymásra érzékenyen figyelve, sot, valamiféle földöntúli harmóniában játszott együtt, s nemcsak a koncert közönségét bűvölték el, hanem a Friday Night in San Francisco címmel megjelent lemez több milliós hallgatótáborát is. Két évvel késobb - Passion, Grace and Fire címmel - még kiadtak egy újabb lemezt, majd John, Paco és Al karrierje eltéro utakon folytatódott tovább. Tizenöt évvel a friscói koncert után azonban újra találkoztak, s 1996-ban világ körüli turnén vettek részt, melynek során hozzánk is eljutottak. Érkezésük hírére pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, s így a Budapest Sportcsarnokban végül egymás után két előadást kellett tartani. Azt hiszem, mindannyian, akik ott lehettünk, életre szóló élménnyel gazdagodtunk - senki sem hitte el a fanyalgó kritikusok állítását, hogy ezek a zenészek már túljutottak pályájuk delelojén.

A gitártrió legfiatalabb tagja, Al Di Meola töretlenül sikeres, zeneileg viszont kifejezetten fordulatos és izgalmas karriert mondhat magáénak. A New Jerseybol származó muzsikus - aki nyolcévesen kezdett dobolni, majd két-három évvel késobb vette először kezébe a gitárt - kortársaihoz hasonlóan a Beatles és Elvis Presley muzsikáján nőtt fel, s nagy hatással volt rá az ifjú Eric Clapton, Jimi Hendrix és Jimmy Page játéka is. Ő mégis mást akart tanulni, s gyerekkori barátai igencsak meglepődtek, amikor érdeklődése a beat és a rock helyett az afro-amerikai és dél-amerikai zene, vagyis a dzsessz és a bossa nova felé fordult. Ez idő tájt indult hódító útjára a rock és a dzsessz elemeit ötvöző fúziós zene, ami ugyancsak felkeltette a tinédzser Al Di Meola figyelmét.

1971-ben korengedménnyel vették fel a legendás dzsessziskolába, a bostoni Berklee Schoolba. Három évvel késobb elérkezett élete sorsfordító pillanata, amire egy közelmúltbeli interjúban - e sorok írójának kérdésére válaszolva - így emlékezett: "Egy péntek délután bostoni albérleti szobámban üldögéltem és gyakoroltam. Egyszer csak megcsörrent a telefon, s én szólni sem tudtam a meglepetéstől: Chick Corea volt a vonal túlsó végén, s megkérdezte, hogy nincs-e kedvem vele játszani New Yorkban. Tíz perc alatt összecsomagoltam, és elindultam New York felé. Soha többé nem tértem vissza Bostonba." Chick Corea zenekarával, a Return to Foreverrel három évet töltött, pompás lemezeket készítettek, s a többi között a Carnegie Hallban is frenetikus sikerrel koncerteztek.

A hetvenes évek második felében Al Di Meola önállósította magát, s már Land of the Midnight Sun (Az éjféli Nap országa) című bemutatkozó szólólemezével helyet követelt magának az amerikai dzsesszszakma közvetlen élmezőnyében. A nyolcvanas években a Sonynál, majd késobb az EMI-nál jelentette meg albumait, s azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sohasem ült korábbi babérjain, hanem minden egyes lemezen megújulásra, sot, akár radikális stílusváltásokra törekedett. 1998 óta Amerika vezető független dzsesszkiadója, a Telarc művésze: legutóbbi CD-jét - Flesh On Flesh címmel - tavaly nyáron publikálta. A Los Angeles Times kritikája szerint "a mai Al Di Meola már nemcsak egyszeruen virtuóz, hanem teljességre törekvo, érett, bölcs muvész." Jórészt a Flesh and Flesh kompozícióra épült legutóbbi magyarországi koncertje is, melyet saját zenekarával adott idén júliusban, a gyulai Tószínpadon. Di Meola - aki többször elmondta, hogy a magyar muzsikusokat és a közönséget is szereti, nagyra tartja - november 14-én visszatér: ő lesz a sztárvendége a Budapest Sportaréna monumentális Carmen-produkciójának.


süti beállítások módosítása