KORTÁRS EURÓPAI DRÁMA

ÖT ESTE
KORTÁRS EURÓPAI DRÁMA
Felolvasó színházi sorozat az Új Színházban


Az ÚJ SZÍNHÁZ, mint nyitott mûvészszínház mûsorának változatosabbá tétele céljából 2004. januárjában új vállalkozásként felolvasó színházi sorozatot kíván beindítani Stúdiószínpadán.

Ebben az évadban a kortárs skandináv drámát tervezzük feltérképezni. Ibsen és Strindberg után a XX. század végén a svéd Lars Noren és Per Olof Enquist vált világhírûvé, az utóbbi években pedig a norvég Jon Fosse-t tartják Európa szerte a legkiemelkedõbb skandináv szerzõnek.

Az ÚJ SZÍNHÁZ, mint nyitott művészszínház műsorának változatosabbá tétele céljából 2004. januárjában új vállalkozásként felolvasó színházi sorozatot kíván beindítani Stúdiószínpadán. Minden évadban egy-egy nagyobb nyelvterület kortárs drámáját állítjuk a középpontba három mű bemutatásával, melyek közül egy mindenképpen valamely élő klasszikus sikeres műve, egy a legfrissebbek közül való, egy pedig az utóbbi két évtized legnagyobb port felverő, illetve legbotrányosabb műve lesz. A sorozat további két estjén egy kelet-európai és egy magyar újdonság osztozik majd.
Az előadások háromnapos próbával készülnek el, természetesen egy avatott rendező irányításával, jelzésdíszletben és jelmezekkel, körülbelül egy rendelkező próba szintű feldolgozásban.
Szándékaink szerint többségében Magyarországon kevéssé ismert szerzők eddig ismeretlen vagy még nem játszott műveit mutatnánk be, melyek nemcsak értékesek, de közönségünk érdeklődésére is számot tarthatnak.
Ebben az évadban a kortárs skandináv drámát tervezzük feltérképezni. Ibsen és Strindberg után a XX. század végén a svéd Lars Noren és Per Olof Enquist vált világhírűvé, az utóbbi években pedig a norvég Jon Fosse-t tartják Európa szerte a legkiemelkedőbb skandináv szerzőnek. Mindhárman kivételesen termékeny szerzők, életművüknek azonban csak kicsiny töredéke jelent meg magyarul, színpadjainkon pedig eddig még nem foglalhatták el az őket megillető helyet. A kortárs finn és a dán szerzők művei pedig még a színházi szakma számára is teljességgel ismeretlenek.
Bízunk benne, hogy vállalkozásunk nyomán sokan felfedezik majd ezt a sokak által hidegnek és titokzatosnak vélt, ám annál színesebb és szenvedélyesebb világot.





süti beállítások módosítása