A parlament még az idén dönthet a filmtörvényrõl

A kulturális miniszter szerint még az idén megszülethet a filmtörvény, miután a jogszabály tervezetét szerdai ülésén jóváhagyta a kormány. A szakmai szervezetek képviselõi üdvözölték a döntést.
ÖN SZERINT SZÜKSÉG LENNE EGY SZÍNHÁZI TÖRVÉNYRE IS? SZÓLJON HOZZÁ! >>


2003. november 13. csütörtök

Minden remény megvan arra, hogy a parlament még az idén elfogadja a filmtörvényt, melynek tervezetét szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány - mondta Hiller István kulturális miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az országgyűlési képviselők szombatig megkapják a javaslat normaszövegét, így már a jövő heti bizottsági üléseken napirendre tűzhetik a témát. Ha minden a tervek szerint alakul, a T. Ház december 15-én elfogadhatja a jogszabályt.

Szakmai konszenzus alakult ki

A szaktárca vezetője hangsúlyozta, hogy a tervezet elfogadását hosszas szakmai és politikai egyeztetés előzte meg. Hiller István bemutatta azt a nyilatkozatot, melyet tizennyolc filmes szervezet képviselője írt alá annak jeléül, hogy egyetért a benne foglaltakkal.

A miniszter szerint a mozgóképtörvény elsősorban az eddiginél több pénzt jelent majd a filmiparnak: jövőre 6,5 milliárd, 2005-ben 8 milliárd, 2006-ban pedig tízmilliárd forintnyi garantált állami támogatást kapnak. A pénzt a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) osztja el, ennek eredményességére és szakszerűségére a jogszabály-garanciák sorát fogalmazza meg. További források bevonását jelentheti, hogy tízszázalékos adókedvezmény jár a filmgyártásba invesztáló cégeknek.




Magyar filmet látogatók aránya Magyarországon az összes mozilátogatás százalékában, 1993-2002
Fotó: MTI/Sajtóadatbank


Összehangolják a pályázati rendszer működését

Az MMK, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, az Országos Rádió és Televízió Testület, a filmszakmai kerekasztal és a televíziók képviselőinek részvételével létrejön a Mozgókép Koordinációs Tanács, melynek célja, hogy összehangolják a pályázati kiírásokat. Feláll a Nemzeti Filmiroda, ahol egyebek között döntenek az art-besorolásról, és vezetik a nyilvántartást. Létrehozzák a Nemzeti Filmarchívumot, mely állami közgyűjteményként működik majd.

Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke korszakos jelentőségűnek nevezte a törvény megszületését. Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára azt mondta: a tervezet előkészítésének vezérelve az volt, hogy a magyar néző magyar filmet láthasson.

forrás: magyarország.hu
>> ÖN SZERINT SZÜKSÉG LENNE EGY SZÍNHÁZI TÖRVÉNYRE IS? SZÓLJON HOZZÁ! <<



süti beállítások módosítása