Macbeth

BUDAPESTI BEMUTATÓ: NOVEMBER 21. PÉNTEK, 19.00 ÓRA

a Gyõri Balett elõadása

Nemzeti Táncszínház Színházterem

Shakespeare Macbethje a koreográfus Marie Brolin-Tani tolmácsolásában az 1950-es évek LatinAmerikájába, a tangó szülőhazájába költözik. Egy olyan történetben, amely a kapzsiságról, a beteges gyanakvásról, s a hatalommal és pusztítással mérgezett szerelemről szól, találkozunk Macbethtel és az ő Ladyjével.
Macbeth eleinte a nép hőse és reménye; lágyszívű vezér, aki szeretettel viszonyul környezetéhez, de a Lady nagyravágyása kibillenti ezt a hatalmi egyensúlyt. Egy kemény és agresszív Macbeth fejlődik egy egyre gyengébb Ladyvel szemben, aki végül teljesen eltűnik.

A balett Shakespeare szövegének szabad tolmácsolása. A zene Penderecki, Pärt és Piazzola műveiből összeállított kollázs, amelyben a tangónak vezető szerepe van.
Hans-Olof Tani díszlete nagyon egyszerűen, mégis rafináltan kapcsolódik mind az 1950-es évek Argentínájához, mind Shakespeare saját korához. A magyar-svéd Andrea T. Haamer tervezte a balett szép, ugyanakkor egyszerű jelmezeit, különös tekintettel a koreográfus erőteljes testi és fizikai kifejezésmódjára. Marie Brolin-Tani, aki most a malmöi Skanes Dansteater művészeti vezetője, korábban dolgozott már együtt a Győri Balettel az Orfeo koreográfiáján.

Díszlet: Hans-Olof Tani
Jelmez: Andrea T. Haamer
Szcenika: Vidos Tibor
Fény: Hans-Olof Tani, Hécz Péter
Asszisztens: Horváth Gizella, Melody Putu
Zene: Penderecki, Pärt, Piazzola
Koreográfus: Marie Brolin-Tani (Svédország)
Művészeti igazgató: Kiss János


Nemzeti Táncszínház
Színházterem
November 21., 22., 23., 19.00 óra

süti beállítások módosítása