Hétköznapok nem hétköznapi kocertekkel - A38 hajó

LAJKÓ FÉLIX ÉS ZENEKARA - november 25. 21 óra
MAKÁM: ANZIX lemezbemutató koncert - november 26. 21 óra
TUDÓSOK: MENTÉS MÁSKÉNT lemezbemutató koncert & BLURT (UK) koncert - november 27. 21 óra
Chalaban - 2003. december 3. 21 óra


LAJKÓ FÉLIX ÉS ZENEKARA- november 25. 21 óra

Félix májusban, a londoni Barbican nagytermében adott koncertje és a BBC rádió által élőben közvetített szólója között, sörözés közben kérdezte meg tőlünk, hogy mikor hívjuk már meg a hajónkra. Aztán október végén láttuk újra sápadtan, súlyos betegségből lábadozva. Szótlan volt, és úgy nézett ki, mint egy szláv herceg. Akkor már a novemberi koncert részleteit jött megbeszélni a hajóra.

Betegsége miatt idén nem tudta megtartani immár rendszeresnek számító zeneakadémiai fellépését. Budapesten utoljára júniusban játszott, s nem biztos, hogy ebben az évben még vállal fellépést az A38-on kívül.

Lajkóról már sokan, sokat írtak. Zsenialitásáról, elementáris, sajátos játékstílusáról. Az egész világon elkápráztatja a közönséget, hegedű-játékával stílust teremtett, pár taktus után mindenki felismeri zenéjét.

Az A38-on nagyrészt készülő lemezének anyagát mutatja be, a következő lemezen szereplő zenésztársaival együtt. Egyébként Japánba készül, filmzenét ír egy amerikai filmhez, Gheorghe Zamfir román pánsíp király szeretne vele együtt dolgozni, Pina Bausch újra meghívta wuppertali fesztiváljára - szóval köszöni, jól van. Mi pedig várunk mindenkit november 25-re az A38 hajóra, Lajkó Félix és zenekara koncertjére. www.lajkofelix.hu



MAKÁM: ANZIX lemezbemutató koncert - november 26. 21 óra

A MAKÁM együttes azon kevés hazai zenekarok egyike, akik úgy képesek mindig megújulni, hogy közben mindig megőriznek valamit eredeti hangjukból. Utóbbi lemezeiken a vokális műfaj felé fordultak. Az új korszakot nyitó lemez, a SkanZen bemutatója – Lovász Irén és Bognár Szilvia közreműködésével - Párizsban a Theatre de la Ville-ben volt, 1999-ben. A Lovász Irénnel készült lemezek (9 colinda - 2001., Szindbád - 2002.) a Fonó Records eladási listavezetői lettek, szólistáját pedig idén az Év énekesnőjének választották, eMeRTon-díjat kapott.

A MAKÁM új lemezét az ANZIX-ot ezúttal nem Párizsban, hanem Budapesten, az A38 koncerttermében mutatja be. Az Anzixon a Balkán zenei eszenciáját hallhatjuk a MAKÁM sajátos hangzásvilágába ágyazva. Az együttes komponistája és művészeti vezetője Krulik Zoltán, a lemez szólistái - Bognár Szilvia, Szalóky Ágnes, Palya Bea - a fiatal magyar énekes generáció legmarkánsabb hangú képviselői. A lemez tematikája a Balkán történelme, háborús múltja és jelene, női hangokkal, gondolatokkal és érzelmekkel megfogalmazva. www.fono.hu



TUDÓSOK: MENTÉS MÁSKÉNT lemezbemutató koncert & BLURT (UK) koncert - november 27. 21 óra

A Tudósok a magyar undeground talán legmerészebb, legsokoldalúbb zenekara. A könnyed humor és a tragikum között egyensúlyozva hoznak mindig új szelet a magyar és európai zenei vérkeringésbe.

A nyughatatlan Tudósok ismét új kutatási eredményekre jutottak, s ezek legjavát dalkoszorúba fonva adják közre legújabb cédéjük formájában. A Mentés másként album megdöbbentően merész, új hangzást hoz: DJ Anorganik programozott dobjaira Endrei Dávid kiváló basszusjátéka épül, minderre pedig drMáriás szövegei, valamint szaxofon- és trombitabűvölő játéka. A 15 új gyilokslágert tartalmazó lemezt a budapesti Lupus hangstúdióban vették fel, míg az anyagot Wahorn András mesterkeverte Los Angelesi stúdiójában. A CD-t az Artisjus Zenei Alapítvány támogatásával a K. Petrys Ház adta ki.

A sikeres európai turnéról visszatérő Tudósok új lemezüket az A38 hajón mutatják be november 27-én, ahol a legendás angol Blurt együttes lesz a vendégük. A Blurt a 80-as évek legjobb angol underground jazz-formációja, melynek koncertjei oly mélyen vésődtek bele a budapestiek emlékezetébe is, hogy a mai napig minden összehasonlítás alapjaként mint csúcsteljesítmény kerülnek említésre. Ted Milton a legendás londoni bábjátékos egy napon szaxofont ragadott, s vele bővítette ki becketti-hangulatú zenei színházát. Szerzett egy kiváló gitárost és egy halálpontos dobost, s megvalósult egy hihetetlenül élvezetes zene a "csontvázak színházában". A zenekar néhány éves szünet után most ismét legjobb felállásában jött össze egy európai turnéra, melyet egy kiadós amerikai követ majd. A Blurt első 'Best of' lemeze, a The Fish Needs a Bike november 10-én jelent meg. www.tedmilton.com


Chalaban
2003. december 3. 21.00
A38 Hajó

A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult, Said Tichiti vezetésével. Jelenleg az egyetlen olyan együttes, amely arab zenét játszik. Muzsikájukat a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetôk más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A csoport megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különbözô stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására. Így történt, hogy a zenekarral játszott Pintér Zoltán (flamenco gitáros), David Yengibarian (örmény tangóharmonikás), Matisz László (fuvolista és zenekritikus), Szalai Péter ütős, Jalalu (amerikai jazz zenész) is. A zenekar sokféle hangszert használ, tradicionálisat és modernet is: guembri, lant, darbouka, bendir, fuvola, karkabat, djambé, keyboard, szaxofon, trombita, gitár, dob, A zenekar zenéjében sokféle stílus jelenik meg. A tény, hogy a Chalaban marokkói zenét játszik, egyben azt is jelenti, hogy muzsikájuk nem korlátozódik egy stílusra vagy régióra. Marokkó egy olyan földrajzi és kultúrális egység, mely sokféle civilizáció együttélését és egymásutániságát élte meg. Ezek a civilizációk maguk mögött hagyták befolyásuk lenyomatát a marokkói kultúra különböző rétegeiben: az építészetben, az ékszerkészítésben, a konyhaművészetben, az öltözködésben. Marokkóban a zene is ennek a kultúrális és etnikai gazdagságnak a gyümölcse.


További információk, képek: Bende Zsuzsanna 06-30-645 8500, 217-4354;
, vagy Horváth Susa 06-30-349-9976



Jegyinformáció: A38 hajó: 464-3940,
www.a38.hu



süti beállítások módosítása