Lüszisztrate

"... mit akartak a nõk, amikor Kransát elfoglalták, a magas akropoliszi csúcs szent, védett helyét?"
Békét. S hogy megkapják, férjeiket a legérzékenyebb pontjukon ragadják meg. DE TÉVED A TISZTELT PUBLIKUM, HA AZT HISZI A FÉRFIAK ELMÉJÉHEZ VALÓBAN GYOMRUKON KERESZTÜL VEZET AZ ÚT!!! Hol dõlnek el a fontos dolgok? Asztal mellett vagy az ágyban? S hogy lesz-e béke? Találják ki! De már Arisztophanész is megmondta: "... nincs oly legyõzhetetlen állat egy se mint a nõ."

Rendkívül jól fognak szórakozni azok a 16 éven felüliek, akik december 10.-én és 15.-én ellátogatnak a Mimosz Társulat bemutatkozó előadására a Budapest Bábszínházba. A Bábszínház végzett stúdiósaiból alakult társulat Arisztophanész enyhén szólva pikáns komédiáját eredeti és igen látványos eszközökkel viszi színpadra, bizonyítva, hogy bábokkal nemcsak gyerekeknek lehet élvezetes előadást létrehozni.



A címszereplő Lüszisztrate rábírja asszonytársait, hogy véd- és dacszövetségbe tömörülve kikényszerítsék férjeikből az utált háború befejezését. A manőverhez rendelkezésre álló eszközeik végesek lévén - bár a fellegvárat sikerül elfoglalniuk, s az ott tárolt "hadakozni való pénzre" is ráteszik kezüket - , céljuk eléréséhez a legkézenfekvőbb és leghathatósabb megoldást kell választaniuk, s a teremtés koronáinak alapvető igényeit ki nem elégíteniük. Éheztetni ugyan nem fogják őket, de a hálószobák ajtajai "úgymond" bezárulnak előttük. Persze szenvednek a nők is, méginkább férjeik; már mindenkinek mindenről csak "az" jut az eszébe, s amikor Kinesziász a 100 éve elhantolt Kleisztenészt kezdi, mint lehetséges partnert, emlegetni, végre ki is tör a béke.

A televíziós valóság show-k éjszakai adásain, botrányos utcai plakátokon és a pornográfia határát súroló játékfilmes jeleneteken edződött közönség meglepődve tapasztalhatja, hogy bár a darab szövege majd mindig kétértelmű, sőt időnként teljesen egyértelmű, az előadásban obszcenitásnak helye mégsincs. A bábok átalakulási képessége folytán még a legsikamlósabb helyzet megjelenítése sem sért köszemérmet.


A Mimosz Tárulat tagjai együtt először a 2000-es Pepsi Szigeten mutatkoztak be nagy sikerrel, s még stúdiós éveik alatt számos fesztiválon fordultak meg: 2001-ben a birmingham-i (Alabama) fesztivál mellett a III. Romániai Magyar Bábostalálkozón is jártak, 2002-ben a nyitrai "Stretnutie-ra", illetve itthon a kecskeméti országos találkozóra és a Kolibri Fesztiválra is meghívást kaptak Kistotál@.hu című előadásukkal. 2003-ban Belgiumban képviselték a magyar színeket a Festival Decouvertes Images et Marionnettes-en.

Céljuk a most általános bábszínpadi technikák kibővítésével, a képzőművészet, a mozgásművészet (pantomim, tánc) és a zene ötvözésével egy olyan komplex színház létrehozása, amely - miután az elsődleges médium nem a beszéd - határok nélkül hat. A társulat tagjainak sokfélesége - hiszen akad közöttük zenész, grafikus, bölcsész, iparművész - teszi elsősorban lehetővé, hogy ez az elképzelés testet öltsön. A kísérletezés azonban soha nem öncélú, mindig a téma kifejezéséhez legmegfelelőbb eszközöket keresik.


Arsiztophanész: Lüszisztrate

2003. december 10. és 15. , 19:30
Budapest Bábszínház

A Mimosz Társulat előadása

Játszók: Boromisza Dóra, Kemény István m.v., Kovács Katalin m.v., Krista Anita m.v., Sarkadi Bence, Sz. Nagy Mária, Tatai Zsolt m.v., Tárnok Marica, Törőcsik Eszter

Bábok, díszlet és kellékek: Sz. Nagy Mária, Tatai Zsolt, Törőcsik Eszter

Rendező: Tárnok Marica

süti beállítások módosítása