Lüszisztrate

"... mit akartak a nõk, amikor Kransát elfoglalták, a magas akropoliszi csúcs szent, védett helyét?"
Békét. S hogy megkapják, férjeiket a legérzékenyebb pontjukon ragadják meg. DE TÉVED A TISZTELT PUBLIKUM, HA AZT HISZI A FÉRFIAK ELMÉJÉHEZ VALÓBAN GYOMRUKON KERESZTÜL VEZET AZ ÚT!!! Hol dõlnek el a fontos dolgok? Asztal mellett vagy az ágyban? S hogy lesz-e béke? Találják ki! De már Arisztophanész is megmondta: "... nincs oly legyõzhetetlen állat egy se mint a nõ."

Rendkívül jól fognak szórakozni azok a 16 éven felüliek, akik december 10.-én és 15.-én ellátogatnak a Mimosz Társulat bemutatkozó előadására a Budapest Bábszínházba. A Bábszínház végzett stúdiósaiból alakult társulat Arisztophanész enyhén szólva pikáns komédiáját eredeti és igen látványos eszközökkel viszi színpadra, bizonyítva, hogy bábokkal nemcsak gyerekeknek lehet élvezetes előadást létrehozni.A címszereplő Lüszisztrate rábírja asszonytársait, hogy véd- és dacszövetségbe tömörülve kikényszerítsék férjeikből az utált háború befejezését. A manőverhez rendelkezésre álló eszközeik végesek lévén - bár a fellegvárat sikerül elfoglalniuk, s az ott tárolt "hadakozni való pénzre" is ráteszik kezüket - , céljuk eléréséhez a legkézenfekvőbb és leghathatósabb megoldást kell választaniuk, s a teremtés koronáinak alapvető igényeit ki nem elégíteniük. Éheztetni ugyan nem fogják őket, de a hálószobák ajtajai "úgymond" bezárulnak előttük. Persze szenvednek a nők is, méginkább férjeik; már mindenkinek mindenről csak "az" jut az eszébe, s amikor Kinesziász a 100 éve elhantolt Kleisztenészt kezdi, mint lehetséges partnert, emlegetni, végre ki is tör a béke.

A televíziós valóság show-k éjszakai adásain, botrányos utcai plakátokon és a pornográfia határát súroló játékfilmes jeleneteken edződött közönség meglepődve tapasztalhatja, hogy bár a darab szövege majd mindig kétértelmű, sőt időnként teljesen egyértelmű, az előadásban obszcenitásnak helye mégsincs. A bábok átalakulási képessége folytán még a legsikamlósabb helyzet megjelenítése sem sért köszemérmet.


A Mimosz Tárulat tagjai együtt először a 2000-es Pepsi Szigeten mutatkoztak be nagy sikerrel, s még stúdiós éveik alatt számos fesztiválon fordultak meg: 2001-ben a birmingham-i (Alabama) fesztivál mellett a III. Romániai Magyar Bábostalálkozón is jártak, 2002-ben a nyitrai "Stretnutie-ra", illetve itthon a kecskeméti országos találkozóra és a Kolibri Fesztiválra is meghívást kaptak Kistotál@.hu című előadásukkal. 2003-ban Belgiumban képviselték a magyar színeket a Festival Decouvertes Images et Marionnettes-en.

Céljuk a most általános bábszínpadi technikák kibővítésével, a képzőművészet, a mozgásművészet (pantomim, tánc) és a zene ötvözésével egy olyan komplex színház létrehozása, amely - miután az elsődleges médium nem a beszéd - határok nélkül hat. A társulat tagjainak sokfélesége - hiszen akad közöttük zenész, grafikus, bölcsész, iparművész - teszi elsősorban lehetővé, hogy ez az elképzelés testet öltsön. A kísérletezés azonban soha nem öncélú, mindig a téma kifejezéséhez legmegfelelőbb eszközöket keresik.


Arsiztophanész: Lüszisztrate

2003. december 10. és 15. , 19:30
Budapest Bábszínház

A Mimosz Társulat előadása

Játszók: Boromisza Dóra, Kemény István m.v., Kovács Katalin m.v., Krista Anita m.v., Sarkadi Bence, Sz. Nagy Mária, Tatai Zsolt m.v., Tárnok Marica, Törőcsik Eszter

Bábok, díszlet és kellékek: Sz. Nagy Mária, Tatai Zsolt, Törőcsik Eszter

Rendező: Tárnok Marica

süti beállítások módosítása