Tolkien-nap 2004. január 3., Corvin Budapest Filmpalota

A Magyar Tolkien Társaság 2004. január 3.-án a budapesti Corvin moziban tartja egész napos programsorozatát A Gyûrûk Ura 112 éve született írójának tiszteletére.
A rendezvény tematikája: 'Hogyan olvassuk, nézzük, játsszuk, használjuk Tolkient?'

• A közönségnek alkalma lesz találkozni 'A Gyûrûk Ura'-filmek magyar szinkronjának készítõivel. A szinkron megszületésérõl szóló beszélgetés vendégei lesznek Bács Ferenc, Csõre Gábor, Kerekes József, Kovács Nóra, Láng Balázs, Reviczky Gábor, Selmeczi Roland, Sinkovits Vitai András, Újréti László, valamint Csörögi István szinkronrendezõ, Márkus Tamás hangmérnök, Pataricza Eszter dramaturg.

• A film forgalmazójának egyedi engedélyével utoljára vetítik le moziban 'A Két Torony' c. filmet.

• Daniel Timmons angol nyelvû dokumentumfilmjében az érdeklõdõk felvételeket láthatnak Tolkien életének színhelyeirõl, illetve bemutatásra kerülnek az õt befolyásoló kulturális hatások.

112 éve született 'A Gyűrűk Ura' írója


Moziprogramok

'A Két Torony'
A Gyűrűk Ura filmtrilógia második részének forgalmazása 2003. decemberében véget ér. Ez alkalommal a film forgalmazójának egyedi engedélyével még egyszer utoljára bemutatjuk a filmet. A filmre a Tolkien Kvíz játékban (http://www.tolkien.hu/kviz) legjobban szereplők nyerhetnek belépőt.
(Korda terem, 9:00-12:00, 15:00-18:00)

A magyar szinkron
A közönségnek alkalma lesz találkozni 'A Gyűrűk Ura'-filmek magyar szinkronjának készítőivel, vendégek: Bács Ferenc (Gandalf), Csőre Gábor (Frodó), Kerekes József (Samu), Kovács Nóra (Galadriel), Láng Balázs (Gollam), Reviczky Gábor (Szarumán), Selmeczi Roland (Aragorn), Sinkovits Vitai András (Boromir), Újréti László (Théoden), valamint Csörögi István szinkronrendező, Márkus Tamás hangmérnök, Pataricza Eszter dramaturg. Egy beszélgetés keretében nyomon követhetjük a szinkron megszületését az angol nyelvű szövegkönyvtől, a magyar nyelvű filmkópiáig.
(Korda terem 12:30-14:30)

'The Legacy of The Lord of the Rings'
Daniel Timmons angol nyelvű dokumentumfilmjében megcsodálhatjuk Ted Nasmith művészeti munkáit, hallhatjuk Wes Prince eredeti zenéjét, és felvételeket láthatunk Tolkien életének színhelyeiről, illetve bemutatásra kerülnek az őt befolyásoló kulturális hatások. Emellett interjúkat láthatunk a legfőbb Tolkien-kutatókkal és fantasy-írókkal (Tom Shippey, Verlyn Flieger, Joseph Pearce, Patrick Curry, Peter Beagle), valamint Philippa Boyens-szel, A Gyűrűk Ura-filmek forgatókönyvírójával.
(Jávor terem, 10:00-11:00)


Színpadi produkciók

"Fëanor, a fények kovácsa"
Mitológiai dráma egy felvonásban. A Magyar Tolkien Társaság amatőr művészei által megírt, színpadra vitt és eljátszott darab a tündék nagy középföldi háborúinak eredetéhez vezet minket vissza. A történet bemutatja Fëanornak, minden idők legélesebb eszű, legügyesebb kezű és legtüzesebb lelkű noldájának a tragikus mítoszát.
(Korda terem 19:30-20:30)

"Dalok Középföldéről"
Öt vers csendül fel A Gyűrű Szövetségéből gitár és hegedű kíséretében, az MTT amatőr kórusának előadásában.
(Korda terem 20:30-21:00)

"A móriai giXer avagy térkép és iránytű nélkül a sötétben"
A Gyűrű Szövetsége móriai utazása során egy váratlan fordulat következményeként különös helyszínen találja magát...
(Korda terem 21:30-22:30)

"A végén csak 'Egy' maradhat"
A paródia műsorban helyet kaptak a szereplők legtitkosabb naplói, valamint különböző hírek és tudósítások a középföldi eseményekről.
(Latabár terem 15:00-16:00, 17:30-18:30)


Ismeretterjesztő előadások

Hogyan olvassunk Tolkient?
Az előadás bemutatja Tolkien alapszövegeit, legfontosabb történeteit, kapcsolatait, motívumait, és olyan kérdésekkel is foglalkozik, mint a szövegek olvasási sorrendje, egymáshoz való viszonyaik, fontosságuk Tolkien történetén belül. Előadónk, Regős Pál a Sylvester János Református Gimnázium tanára, a magyarországi Tolkien-kritika egyik aktív alakítója.
(Kabos terem 10:00-11:00)

Bestiarium Terrae Mediae: Hogyan olvassuk Tolkient más irodalmak, irodalmi művek, kultúrtörténeti jelenségek tükrében?
Ez az előadás Tolkien irodalomtörténeti kapcsolatai mellett olyan kultúrtörténeti részletekkel foglalkozik, amelyek fontosak lehetnek a szövegek olvasásában. Az irodalmi-kulturális kapcsolódások tárgyalásához a „legendás lényeket” (Tolkien sárkányait, tündéit, orkjait, trolljait) használja kiindulópontnak, és kitér az olyan irodalomtörténeti forrásokra, melyeket Tolkien mint középkorász kutató felhasznált szövegei megírásakor: fontos irodalmi és mitologikus szövegekre (Beowulf, Edda, Sir Gawain és a Zöld Lovag, Kalevala) és hagyományokra. Előadónk, Uhrman Iván a budapesti Veres Péter Gimnázium tanára és az Országos Rabbiképző Egyetem oktatója. Tolkiennel kapcsolatos munkája az egyik legtiszteletreméltóbb hazai névvé teszi.
(Kabos terem 11:00-12:00)

Hogyan tájékozódjuk Tolkien világában?
Ez az előadás a tolkieni világ földrajzába vezet be, a világról alkotott tolkieni elképzelésről ad képet. Bemutatja a Szilmarilok mitológiai történeteiben felbukkanó fogalmakat, koncepciókat is, és rámutat, milyen szerepet játszhat a tér kezelésének és elképzelésének módja Tolkiennél. Előadónk Füzessy Tamás, az MTT elnökhelyettese.
(Kabos terem 12:30-13:30)

Tolkien műveinek mitológiai vonatkozásai
Ez az előadás tárgyalja a Tolkien által különböző mitológiai rendszerekből átvett elemek, motívumok szerepét, és a tolkieni mitológia és teológia bemutatására koncentrálva arról is szól, hogy a tolkieni műben megtalálható (katolikus) vallásos fogalmak, felfogások hogyan és milyen módon válnak fontossá az olvasásban. Előadónk, Füzessy Tamás az MTT elnökhelyettese, a téma magyarországi specialistája.
(Kabos terem 13:30-14:30)

A nyelvek szerepe Tolkien műveiben
Az előadás célja áttekinteni, Tolkien milyen forrásokból, párhuzamokból, milyen nyelveket teremtett: a filológia módszerének érintésével számba veszi, Tolkien milyen középkori vagy jelenkori nyelvekből merített inspirációt, és milyen nyelveket alkotott saját világában. Természetesen Tolkien saját alkotásairól (a nyelvekről) is lesz bőven szó, amellett, hogy miért kiemelten fontosak a nyelvek Tolkiennek, Tolkien világában. Előadónk, Ferencz Tamás a tolkieni nyelvek legnagyobb hazai szakértője.
(Kabos terem 15:00-16:00)

A középföldi írásrendszerek
A tünde (és egyéb kitalált) nyelvekhez Tolkien világában majdnem mindig írásrendszer is tartozik, melynek szintén léteznek párhuzamai és forrásai (mint pl. a germán rúnaírások). Mivel mind a Gyűrűk Ura szövegében, mint pedig Peter Jackson filmjében ezeknek a rendszereknek nagy jelentőségük van, ez az előadás hivatott bemutatni őket a közönségnek, kultúrtörténeti forrásaikkal, párhuzamaikkal együtt. Előadónk, Baksai Károly az MTT tagja, Tolkien írásrendszereinek elmélyült ismerője
(Kabos terem 16:00-17:00)


Kerekasztal-beszélgetések

Hogyan olvassunk Tolkient gyerekeknek? Tolkien és Harry Potter
Ez a beszélgetés a gyermekirodalom keretébe helyezi Tolkien munkáit: célja annak tárgyalása, hogyan viszonyul Tolkien a gyerekek számára általában „megfelelőnek” tartott irodalomhoz, mennyiben más a kimondottan ifjúsági irodalomnál. Tolkien közönségeit, a megszólított olvasói rétegeket szeretnénk megvilágítani; ezért is kitűnő alkalom, hogy Tolkient és J.K. Rowling Harry Potter-sorozatát összehasonlítsák beszélgetőink ebből a szempontból. Résztvevők: Kelemen Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Összehasonlító Irodalomtudományi tanszékének adjunktusa, irodalomtörténész; Rigó Béla író, költő, a Kincskereső főszerkesztője; Tóth Tamás, a Harry Potter-könyvek fordítója
(Karády terem 10:00-12:00)

Hogyan olvassunk Tolkient irodalomként?
Tolkien lehetséges tudományos megközelítései. Ez a beszélgetés nem csak azt célozza, hogy a magyar közönség számára is elhelyezzük Tolkient az irodalom/társadalomtudományos keretekben mint tudományos munka érvényes, legitim problematikáját, hanem hogy azt is bemutassuk, mit tett eddig az MTT a magyarországi Tolkien tanulmányok megteremtése érdekében. Uhrman Iván, a Budapesti Veres Péter Gimnázium tanára és az Országos Rabbiképző Egyetem oktatója; Tóth Benedek a Szegedi Tudományegyetem Médiatudományi Tanszékének tanársegédje, az MTT 2003. februárjában lezajlott tudományos konferenciájának egyik szervezője és a konferencia anyagából készülő kötet egyik szerkesztője; Nagy Gergely az MTT tudományos ügyekért felelős elnökhelyettese, a Szegedi Tudományegyetem Angol-amerikai Intézetének tudományos segédmunkatársa, a magyar Tolkien-kritika aktív külföldi képviselője
(Karády terem 12:30-14:30)

Olvasni és/vagy nézni? - A Gyűrűk Ura-szöveg és A Gyűrűk Ura-film
Ez a beszélgetés A Gyűrűk Ura-szöveg és A Gyűrűk Ura-film különbségeit vitatja meg, elsősorban abból a szempontból, hogy mik a filmes és irodalmi médium alapvető különbségei, nehézségei; milyen konvenciók, történeti és elméleti megfontolások azok, amelyeket szem előtt kell tartani, amikor az ember filmes adaptációt és kimondottan Peter Jackson A Gyűrűk Ura-filmjét nézi. Szőnyi György Endre irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Angol-amerikai Intézetének vezetője; Réz András filmesztéta; Füzessy Tamás az MTT elnökhelyettese
(Karády terem 15:00-17:00)

Hogyan helyezhető el Tolkien a fantasy-szerepjátékos kultúra kereteibe?
Ez a beszélgetés azzal foglalkozik, hogyan tekintenek Tolkienre a fantasy-irodalom olvasói, írói, a szerepjátszó-rendszerek kialakítói és kedvelői; milyen kapcsolatokat látnak ezen szövegek illetve játékrendszerek illetve Tolkien művei és azok saját rendszere között. Szó esne ezen populáris kultúra-béli jelenségek társadalmi oldaláról. Novák Csanád; Gáspár András; Tick Péter; Kazár József és Varga Illés
(Karády terem 17:30-19:30)


Pályázatok, játékok, vetélkedők

Játékos Tolkien vetélkedő
Kis vetélkedő-sorozat, amelyben 3-5 fős csapatok játszhatnak. A két órás megmérettetésben Tolkien műveivel, illetve A Gyűrűk Ura filmekkel kapcsolatos témaköröket öleli fel és a következő fordulókból áll: activity (egy-egy fogalom eljátszása, lerajzolása, körbeírása); Taboo játék (tiltott szavak nélkül elmagyarázni egy feladványt), és 'A közelítő információk játéka'(egymás után elmondott részinformációk alapján kell kitalálni egy személyt, helyet, vagy elvont fogalmat).
(Latabár terem 10:00-12:00, 12:30-14:30)

Középfölde Műveltségi Vetélkedő
Azok számára készült ez a műveltségi vetélkedő, akik kissé mélyebben érdeklődnek Tolkien művei iránt. A változatos kérdések próbára teszik a filmekkel, a könyvekkel (A Gyűrűk Ura, Babó, Szilmarilok és egyéb Tolkien-művek) kapcsolatos tudást. A résztvevők sokféle feladvánnyal találkozhatnak: egyszerű kvíz-kérdésektől a nyelvi feladatokon át egészen az életrajzi kérdésekig bármi előfordulhat. Mindenkit szeretettel várunk, aki szeret játszani, és szeretné bizonyítani, hogy jól ismeri J.R.R. Tolkien munkásságát.
(Jávor terem 15:00-17:00)

"Egy hobbit kalandja Középföldén"
A fiatalabb korosztály számára készült kalandjáték program. A játékosok kalandos utazáson vehetnek részt, melynek során ellátogathatnak Középfölde jellegzetes helyszíneire. A játék során érdekes feladatokat kapnak, melyek megoldásához, szükségük lesz ügyességükre és tudásukra is. A játék végigvezeti őket a filmekből megismert helyszíneken, de eljuthatnak új, korábban sosem látott vidékekre is. Bízunk benne, hogy a játék teljesítése után a résztvevők jobban meg akarják majd ismerni Középföldét.
(Előcsarnok és galéria 10:30-15:00)

A Tolkien Művészeti Pályázat és a vetélkedők díjkiosztása
Göncz Árpád, A Gyűrűk Ura fordítója, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök adja át a díjakat a Tolkien művészeti pályázat, irodalmi, képzőművészeti, iparművészeti és mozgóképes kategóriák legjobbjainak, illetve a Tolkien Kvíz, a Középfölde Műveltségi vetélkedő legeredményesebb játékosainak
(Jávor terem 17:30-19:30)


Egyéb programok

Könyv- és CD újdonságok bejelentése
Több magyarországi kiadó a Tolkien Születésnap keretében jelenti be a 2004 első felében újdonságként megjelenő, a tolkieni hagyománnyal kapcsolatos műveket.
(Latabár terem 16:00-17:00)

Játékbemutatók
A Gyűrűk Ura könyvek és a filmtrilógia számtalan számítógépes és hagyományos játékgyártót késztetett jobbnál jobb játékok konstruálására. A helyszínen a résztvevőknek módjuk lesz kipróbálni Tolkien által megálmodott világot a középpontba állító számítógépes játékokat, társasjátékokat, kártyajátékokat és alkalom nyílik megtekinteni a Középföldi környeztbe játszható szerepjátékot is.
(Galéria 9:00-19:00)

Tolkien Internet bemutató
A Magyar Tolkien Társaság maga is egy Interneten szerveződő közösségként indult, ezért különös fontosságot tulajdonítunk az Interneten elérhető forrásoknak. A helyszínen berendezett 10 db számítógépből álló, műholdas Internet kapcsolaton keresztül működő bemutató környezetben az MTT szakértői megmutatják az érdeklődőknek a tolkieni műveket, mitológiát, nyelveket, és a filmhez kapcsolódó információkat bemutató webhelyeket és az interaktív tájékozódási lehetőségeket (fórumok, levelezőlisták).
(Aula 9:00-19:00)

Középfölde Vásár
A jelenleg Magyarországon forgalomba levő Tolkien művek és a tolkieni mitológiával foglalkozó másodlagos írások magyar és angol nyelven; a New Line Cinema filmtriológiájának első két része DVD-n és video kazettán; a filmzenék, és más a tolkieni világ által ihletett zeneművek CD-n; számítógépes játékok, társasjátékok, kártyajátékok, és egyéb a Tolkien műveihez, illetve a filmekhez köthető ajándéktárgyak árusítása.
(Előcsarnok 9:00-19:00)

Tolkien művészeti kiállítás
A Magyar Tolkien Társaság művészeti pályázatára mintegy 600 irodalmi, képzőművészeti, iparművészeti és mozgófilmes alkotás érkezett. A legjobbak műveiből készült ez a kiállítás, illetve ezek szerepelnek az Lassi Laurië (az MTT időszakos kiadványa) különszámában, illetve a 2004. évi Tolkien naptárban.
(Galéria 9:00-19:00)


Belépő: 500 Ft

További információ:
www.tolkien.hu/lep2004.php

süti beállítások módosítása