Mûvészek BEUGRÓ-ja az Unióba

Az Európai Unióhoz csatlakozó országok fesztiválját rendezi meg a Merlin Nemzetközi Színház bEUgró címmel 2004. januárja és májusa között. A rendezvénysorozat az Európai Unióhoz csatlakozó országok kultúrájának bemutatását tûzte ki célul. A programok között színi- és táncelõadások, koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi estek és beszélgetések, kerekasztal-eszmecserék, gasztronómiai bemutatók is helyet kaptak - mondta a fesztivált kezdeményezõ és annak otthont adó színház igazgatója, Magács László.

Forrás: Observer

A direktor ismertetése szerint a fesztiválra több mint 1500 művészt várnak. A bEUgró 2004 január 15-én veszi kezdetét, elsőként Csehország mutatkozik be négynapos program keretében, majd Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, illetve Ciprus művészei lépnek fel Budapesten. Minden hónapban két-két csatlakozásra jelölt ország mutatkozhat majd be a Merlin Nemzetközi Színházban , ahol az előadásokat eredeti nyelven mutatják be, magyar feliratozással. A kerekasztal-beszélgetések és a rendezvényt kísérő további programok követését magyar nyelvű szinkrontolmácsolás segíti. "A "BEUGRÓ" egyedülálló lehetőséget nyújt rá, hogy szomszédok, partnerek, a kívülálló szemében egységet, valójában gyakorta igencsak felszínes, laza közösséget alkotó nemzetek együttműködésre lépjenek - tette hozzá Magács László. A fesztivál ugyanis nem csupán a magyar közönség kíváncsiságának kielégítését tűzte ki céljául, de szándékunkban áll egy folyamatos, intenzív párbeszéd elindítása is. Nagyon sok a mondanivalónk, és problémáink, nehézségeink jó része tökéletesen egyezik. Tanulnivalónk pedig bőven akad - egymástól is."
A csatlakozás hivatalos dátumához kapcsolódva április 30-án és május 1-jén kétnapos összkulturális kavalkádot rendeznek a magyar fővárosban. A "bEUgró" eseménysorozat végén a Merlin Nemzetközi Színház brosúrákat, CD-ket, videofilmeket és egyéb on-line, illetve nyomtatott dokumentációs anyagokat készít a négy hónap alatt bemutatott programokról és a meghívott előadókról. Így az eseménysorozat nem csupán egy alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi seregszemle, hanem egy hosszú távú, határokon átívelő kulturális párbeszéd kezdete, mely kiindulópontja lehet komoly együttműködések, társprodukciók megteremtésének is. A színház további tervei között szerepel egy interaktív weboldal kialakítása is, mely nemzetközi központi adatbázisként szolgálhatna az európai művészeti élet szereplői számára. A weboldal mind az EU tagállamok, mind az újonnan csatlakozó országok kulturális szakembereinek, és a közönségnek is fontos információforrása lehet.

Koren Zsolt

Forrás: Observer

süti beállítások módosítása