Õrségváltás a Margit-szigeten

A Szabad Tér Színházat tizennyolc évig igazgató Koltay Gábor januártól átadja helyét Bán Teodórának, a Budafest és a Szilveszteri Operabál fõszervezõjének.
A Városházi koalíciónál frissítésrõl, az ellenzék körében politikai döntésrõl beszélnek.

Observer

A Koncert és az István, a király című filmmel, valamint az utóbbi királydombi előadásával vált ismertté Koltay Gábor rendező. Az ő nevéhez fűződik megannyi zenés darab – például – a János, a vitéz, A költő visszatér, az Attila – Isten kardja, a Zúgjatok harangok, a Megfeszített, valamint olyan történelmi játékfilmek, mint a Julianus barát, a Honfoglalás, a Sacra Corona rendezése. Állami ünnepek alkalmából vállalta tömegrendezvények szervezését is, e tekintetben a rendszerváltás nem jelentett cezúrát. Nevéhez fűződik néhai Antall József miniszterelnök temetési ceremóniájának rendezése és a Szent Korona emlékezetes dunai utaztatása.

A Szabad Tér Színház igazgatója 1986-ban lett Koltay. Ez a teátrum szervezi a három legnagyobb budapesti szabadtéri színpad nyári programjait (Margit-szigeti Szabadtéri Színpad, Budai Parkszínpad és Városmajori Színpad). 1996. szeptember 1-jétől létrejött a száz százalékban fővárosi tulajdonú Szabad Tér Színház Kht. Ügyvezetője a kezdetektől Koltay volt. Legutóbb 1998-ban írtak ki pályázatot a cég élére, az igazgató kinevezését meghosszabbították. Mint a múlt héten kiderült, Koltay december 31-ig marad székében. A főváros kulturális bizottságának javaslata után a közgyűlés úgy döntött: Bán Teodórának, a Budafest nyári opera- és balettfesztivál, valamint a Szilveszteri Operabál főszervezőjének ad lehetőséget a nyári színházak élén.

A bizottság javaslatáról kérdeztük a kulturális bizottság elnökét, Körmendy Ferencet és a Fidesz–MPSZ-t képviselő Hont Andrást.

– Bár előzetes rádiónyilatkozatában Koltay Gábor igyekezett megjövendölni, semmiképpen sem tekinthető politikai döntésnek a pályázat nyomán az igazgatóváltás – jegyezte meg érdeklődésünkre Körmendy Ferenc. Úgy véli, ha lett volna ilyen szándék, az elmúlt tizenhárom évben elmozdíthatták volna az igazgató-rendezőt, de nem tették. Ez azonban nem jelenti, hogy „hitbizományként” maradhatna továbbra is a kht. élén. A bizottság vezetője szerint lezárult egy korszak a Szabad Tér Színház történetében, most frissítésre, megújulásra van szükség, a kínálat bővítésére. Legyenek újra szimfonikus koncertek, balettestek, operett-keresztmetszetek és persze operaelőadások. Közbevetésünkre elismeri, volt egy-két opera is a Margit-szigeti színpadon az elmúlt években, Koltay rendezésében, de a választékot minden tekintetben bővíteni kell. Ehhez számára is reményeket kelt Bán Teodóra pályázata és eddigi munkája, mert elismertté vált a Budafest sikeres szervezésében. Az elnök megerősíti: az öt pályázó közül a felkért szakmai zsűri Bán és Koltay tervét tartotta alkalmasnak.

Hivatkozunk a Koltay által megszellőztetett „magyar Bayreuth” elképzelésre, amelyet a leköszönő igazgató a felújítás után gondolt megvalósítani. Körmendy ezt az elképzelést hangzatos szlogennak tartja, nem mélyebb értelmű tervnek. – Bayreuth vonzereje Wagnerre, mint ahogy Salzburgé Mozartra épül, és nehezen lehetne hasonló zeneszerzőnagyságot találni a Margit-sziget ilyen szempontból különleges imázsának megtereméséhez – érvel. A szigeti színpad felújítását azonban ő is szükségesnek tartja, technikai és kényelmi szempontból egyaránt. Ugyanakkor – Koltayval ellentétben – nem érzi jó ötletnek, hogy mozgatható tetővel befedjék a szabadtéri színpadot, amelynek varázsát a szabad tér adja, annak minden kockázatával együtt.

– A városházi koalíció már rég elhatározta, hogy bármi áron megszabadul Koltaytól. Ezzel persze nincs gond, eldöntheti, hogy saját intézménye élén kit lát szívesen – nyilatkozta lapunknak Hont András. A rendezővel – szerinte – az a bajuk, hogy nincs benne a „brancsban”; bár ugyanezt elmondhatja Bánról is. Hont úgy véli, senki nem tudott egyetlen épkézláb érvet mondani Koltay ellen. További problémája, hogy a városvezetésnek nincs koncepciója a Szabad Tér Színház működtetésére. A politikus hozzáfűzte, nehéz is kialakítani életképes elképzelést addig, amíg a Margit-szigetről nincs átfogó ötlet. Kérdésünkre Hont András elmondta: akkor is nyugodt szívvel Koltayra szavazott volna, ha a rendező nem lépett volna be a Fideszbe. Nem tudja elképzelni, hogy ilyen kevés pénzből, amennyit a Szabad Tér kap, más jobbat tudna csinálni. Ha meg több pénz jut az új ügyvezetőnek, akkor miért nem emelték meg Koltay idejében a színház támogatását. Azért ő is úgy véli, a további négy pályázóból Bán Teodóra elképzelése volt a legjobb. Körmendy Ferenc felvetésére, hogy frissíteni kell a Szabad Tér programját, a politikus kijelentette: bár nagyon jóban van a kulturális bizottság elnökével, azt kell, hogy mondja, frissíteni kellene az ő posztján is, hiszen már majdnem tíz éve vezeti a grémiumot.

Koltay Gábort múlt pénteken próbáltuk telefonon megkérdezni a közgyűlés döntéséről, de csak elektronikus levélben akart válaszolni. Írott kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

– Az átadás-átvétel január 7-én lesz – tudtuk meg Bán Teodórától. Addig sok kérdés nyitott. Például, hogy hol tart Koltay a 2004-es program szervezésében. Az biztos, hogy átveszi a fővárostól a Parkszínpadot a XI. kerületi önkormányzat. Bán Teodóra bonyolítja majd le ezt is. „Megkapja” januárban a három ismert színpadot, valamint a Vörösmarty kertmozit és a Margit-szigeti Romkertet. Az utóbbi kettővel szintén tervei vannak az új igazgatónak, de erről még nem akart beszélni. Az is csak körvonalazódott, hogy valószínűleg a 2005–2006-os évadban kezdődhet el a Margit-szigeti Színpad felújítása. A beruházásban partner a TriGránit Rt. Az új ügyvezető szeretné, ha ebből a színpadból az idegenforgalmat kiszolgáló kulturális színhely is lenne, show-szerű folkprogramokkal. Továbbá: saját előadásokat és koprodukciókat tervez, hazai és nemzetközi színházakkal, valamint fesztiválokkal. A műfaji sokszínűségben, az ízlésben, az igényességben és a minőségben hisz.

Elmondta azt is, a Budafest szervezését 2004-ben átadja másnak

NSZ - 2003. december 23. - Szerző: Szemere Katalin, Varsányi Gyula

Observer

süti beállítások módosítása