Forced Entertainment



"Hölgyeim és Uraim! Míg velünk tartanak ma este, arra szeretnénk kérni magukat hogy feledkezzenek meg mindenrõl, amit ezen a termen kívül hagytak. Mindenrõl. Próbáljanak megfeledkezni az autókról, találkozókról, cigarettáról, közúti balesetekrõl. Próbáljanak nem gondolni születésre, halálra, temetésre, (...) fájdalmakra, keserûségre, mosolyokra. És szomorúságra..."

A British Council és a Trafó bemutatja:

Forced Entertainment (UK): First Night /színház
2004. január 22-24. 20h

"Az elmúlt 20 év legnagyobb hatású, kortárs színházi társulata (...) a brit színház történetében párját ritkító briliáns munkákkal." (The Guardian)




Így kezdi előadását az Egyesült Királyságból érkező, radikálisan új színházi nyelvezetet létrehozó társulat, az 1984-ben alakult Forced Entertainment, amelyet Nagy-Britannia legismertebb és legnagyobb hatású kísérleti színházaként tartanak számon hazájukban és az egész világon. A Tim Etchells rendező és író nevével fémjelzett művészcsapat a színházi munkák mellett csinál performanszokat, installációkat, valamint projekteket digitális média és videó használatával. A csoport az identitás, a nyelv, a teatralitás, a szerelem, a városok és az emlékezet kérdéseit kutatja a legkülönbözőbb helyszíneken, színházakban, középületekben vagy galériákban megvalósuló munkáiban. Miközben a modern urbánus lét mitológiáiról, kérdéseiről, álmairól és rémálmairól beszélnek, provokatívan és kortárs eszközökkel próbálják megszólítani a közönséget.

A Forced Entertainment egy radikálisan új színházi nyelvezetet hozott létre, melyet a történet-nélküliség, a zene fontossága, valamint az olykor a színészek testi épségét is kockára tevő fizikalitás jellemez. A színházcsinálás a társulat értelmezésében egy alapvetően természetellenes helyzet: kiállni és beszélni egy csoport ember előtt, akiket az ember nem ismer és nem is bízhat bennük. A Forced Entertainment minden egyes darabja e helyzet feloldására tett újabb és újabb kísérlet.

A First Night a társulat fenti hitvallásának egyik legrelevánsabb és egyben legszórakoztatóbb megvalósulása. Ennek a tipikusan metaszínházi előadásnak a kiindulópontja a színháznak, a színházcsinálóknak a közönséggel való kapcsolata.
Mit lehet egy színházi előadás közönségével tenni? Éreztetni velük, hogy valós időben, valós emberek csoportja a munkáját végzi előttük, és azért a furcsa de egyszerű helyzetért vannak megfizetve, hogy mások nézzék, amit csinálnak. Bevonni őket. Úgy tenni, hogy otthon érezzék magukat. A csapat részeként. Megadni nekik az együttnevetés örömét. Megadni neki az egyedül nevetés örömét. Megosztani őket. Problémát okozni nekik. Szétzúzni a sötétség adta kényelmes névtelenséget. Éreztetni a köztük meglévő különbségeket. Megajándékozni őket, örömmel, nevetéssel, tánccal. Történetbe helyezni őket. Úgy kezelni őket, mintha egy más közönségről lenne szó, vagy mintha más kitalált személyek volnának.

Nyolc vakító mosolyú, holt tekintetű előadó egy sorban, flitteres ruhában, magas sarkú cipőben imbolyogva, illetve rikító kockás öltönyökben. Az előadást indító nyájas üdvözlés váratlanul csap át fennhéjázó jóslatokba, szabadulóművész-számokba, meghökkentő táncok, zavaros showbiznisz-anekdotákba. Ezen a varieté-szerű estén a jelenetek sértegetésekbe vagy sérülésekbe torkollnak, és a színpadi sötétség már nem nyújt többé biztonságot. Valahol, valahogyan ez az est komikusan, szörnyen és totálisan dugába dőlt.

A First Night tulajdonképpen a közönség elvárásaiból építkezik, azokkal játszik egyszer túlozva, teátrálisan, máskor pont ellenkezőleg a lehető legbanálisabb, leghétköznapibb módon, de mindvégig humorosan és emberien.

A 20 éves évfordulóját ünneplő Forced Entertainment 2004 januárjában egy igen rangos, Európa és Amerika fontos színházait és fesztiváljait magában foglaló turnésorozat részeként lép fel a Trafóban. Meghívásukkal a kortárs kísérleti színház egyik legemblematikusabb társulata először látogat Magyarországra.

Az előadás a Rotterdamse Schouwburg, a SpielArt Festival München, a Festival Theaterformen és a Wiener Festwochen koprodukciójaában készült.



Előadják: Robin Arthur, Jerry Killick, Richard Lowdon, Claire Marshall, Cathy Naden, Terry O'Connor, John Rowley, K Michael Weaver
Rendező: Tim Etchells
Szöveg: Tim Etchells és a társulat
Díszlet: Richard Lowdon
Világítás: Nigel Edwards

Támogató: NKA
Médiatámogató: Súgó, Port.hu, ÉS

További információ: Rác Katalin 456 2042

süti beállítások módosítása