Új vizeken

Megújulás elõtt a Bárka Színház

Négy éve mûködik felújított épületében a Bárka Színház. A vezetés állandósága mellett feltûnõ volt az évek során a társulati tagok folyamatos cserélõdése és a változás állapotának "stabilizálódása". Minden évad elején megújulásról lehetett hallani, hogy a következõ szezonban lehessen megint elõlrõl kezdeni az építkezést. Most Csányi János, a színház igazgatója sajtótájékoztatón számolt be a Bárka jövõbeni terveirõl, melyek gyökeresen átalakítják a színház mûködését.

A Kontextus.hu cikke. Szerzõ: Sõregi Melinda Az eredeti cikk erre >>

Szokatlan, hogy évad derakán kell hírt adni egy színház környékén zajló változásokról. Szerencsére nincs szó szakadásról vagy politikai botrányról: a színház vezetői csak előre gondolkodnak és cselekszenek, hogy a jövő évad kezdetétől már másként folytassák. A sajtótájékoztató első felében Csányi János a Bárkát sújtó anyagi nehézségeket vázolta, melyek a művészi indokok mellett szükségessé tették a tényleges változásokat. Két hónappal ezelőtt még 100 millós hiánnyal küzdött a színház az állami támogatás csökkenése és az ÁFA-visszaigénylés lehetőségének megszüntetése miatt. A hatalmas hiányt azóta sikerült 30 millióra csökkenteni, mert az állam és a józsefvárosi önkormányzat is kiegészítette az eredeti támogatási összeget. A pénzügyi nehézségek kompenzálására a színház megvált tíz alkalmazottjától és a működés minden szintjén megszorításokat vezetett be. Szűkül a repertoár: lekerül a műsorról a Holdfény, az Előhívás és a Hat szereplő szerzőt keres, mert az előadásokban szereplő vendégművészek gázsijára nem lenne fedezet. Leállítják a Bárkán már jól bejáratott kávézói koncerteket és megszűnnek a gyerek-programok is. Kisebb formátumú és terjedelmű lesz a színház által kiadott igényes szakfolyóirat, a Hajónapló is.

Az anyagi lehetőségek szűkülésével egy időben a Bárka szeretne áttérni a szorosan vett társulati működésre, hogy a jövőben az előadásokat vendégművészek nélkül valósítsák meg és a kezdeti művészeti koncepcióval összehangban közösségi színházat teremtsenek. Ősztől elszerződik a Bárkáról Szabó Márta, Czukor Balázs és Kovács Vanda. Friss erőként érkezik a jövő évadtól a jelenlegi újvidéki társulat kemény magja: Mezei Kinga, Szorcsik Kriszta, Nagypál Gábor (színészek) és Gyarmati Kata dramaturg. A Bárka tagja lesz továbbá Varjú Olga és Seres Zoltán is. A tervek szerint kizárólag társulati tagok rendeznek majd előadásokat. Nyáron mutatják be Deres Péter adaptációját a Legyek urából, melyet Vidovszky György rendez majd meg. Bérczes László Martin McDonagh, kortárs ír drámaíró egyik eddig Magyarországon nem játszott darabját rendezi Hamvai Kornél fordításában, együttműködve a szatmárnémeti társulattal. Csányi János saját átdolgozásában fogják bemutatni Pirandello A hegyek óriásai című művét. Rendez még Balázs Zoltán, Czajlik József és Mezei Kinga is, de a darabok egyelőre nem ismertek.

Nem lesz változás a színházban folyó oktatás menetében. Továbbra is működik a színész-stúdió és a Hajónapló Műhely, mely hiánytpótlóan foglalkozik fiatal színházi kritikusokkal Bérczes László és Nánay István vezetésével. Ősszel ismét megrendezik a stúdiószínházi fesztivált: ezúttal a határon túli társulatokra koncentrálva.

Megszűnik a főrendezői és művészeti vezetői poszt, de létrehoznak külön gazdasági igazgatói funkciót. Csányi János kérdésünkre elmondta, hogy a Bárka művészeti irányítása nem "egyszemélyi", hanem közösségi feladat lesz. Maga Csányi igyekszik a jövőben az adminisztratív feladatok mellett inkább a művészi munkára koncentrálni.

Ezek a tények és a konkrét változások. A szerződtetések már decemberben lezárultak: nincs visszaút. Örvendetes fordulat a társulatépítés előtérbe kerülése, hogy valódi alkotóműhellyé fejlődhessen idővel a Bárka. Félő viszont, hogy ezzel párhuzamosan összeomlik az újvidéki társulat. (Az erővel nyilván nem lehet versenyezni.) Most lehet megint reménykedni és még több időt adni a Bárkának. Kezdődjön a munka!

Sőregi Melinda

A Kontextus.hu cikke.
Az eredeti cikk erre >>

süti beállítások módosítása