III. L1 Tánc Fesztivál

MU SZÍNHÁZ most is, miként a korábbi években, az elmúlt esztendõ legjobb L1-produkcióit mutatja be a III. L1 TÁNCFESZTIVÁL keretében.


A fesztivál ideje alatt 10 különbözõ darabot (köztük 3 bemutató), két kiállítást, egy külföldi vendégjátékot láthatnak nézõink, és az érdeklõdõk kilátogathatnak magába a gyárba is, ahol részt vehetnek Cristian Duarte brazil származású táncos, koreográfus kortárs tánc tanfolyamán.


Elegy: két vagy több anyag olyan keveréke, amelyben fizikai különbségek mikroszkóppal vagy más hasonló finomságú eszközzel sem vehetõk észre.

III. L1 Tánc Fesztivál
2004. január 21-31.
MU Színház

A
L1 Független Táncművészek Társulása: hét koreográfus (Berger Gyula, Hargitay Ákos, Michaela Pein, Gál Eszter, Ladjánszki Márta, Mészöly Andrea, Szabó Réka) alkotóközössége. E hét kiváló, jellegzetesen önálló arculattal rendelkező előadóművész elegye, azaz L1-e a magyar táncművészetet évről évre számos izgalmas új produkcióval gazdagítja. Tagjai tanfolyamokat vezetnek, fellépnek a kortárs táncművészet előadóhelyein (Trafó, MU Színház, Nemzeti Táncszínház, Millenáris, stb.) és nemzetközi tanfolyamokat, fesztiválokat szerveznek.

L1 Táncművek: a Társulás otthona, amely a IX. Soroksári út 164. alatt található. Megközelíthető a 23-as busszal a Boráros tértől (Szabadkai úti megálló).

Előadások:
január 21-22 Berger Gyula és Barátai - Gátlásom rád! BEMUTATÓ!
január 23 Mészöly Andrea - Terítéken
január 24-25 Gál Eszter - BLINK
január 26 L1-Táncművekben Ladjánszki Márta és Berger Gyula - Pont 3 HÁZIBEMUTATÓ!
január 27-28 Szabó Réka - Lomtalanítás - BEMUTATÓ!
január 29 Ladjánszki Márta - T-estem (szólóest, koreográfusok: Joe Alegado, Berger Gyula, Hudi László)
január 30 Nemzetközi Nap - Irma Omerzo (Horvátország) vendégjátéka
január 31 Hargitay Ákos, Michaela Pein, Rókás László - Federico's Road

Kiállítás: Sipos Dániel fotóművész és Hargitay Ákos "Nézetem szerint" c. fotókiállítása

A január 26-i bemutató kivételével minden előadásnak helyszíne a MU Színház!

Helyfoglalás: MU Színház (1117. Körösy J. u. 17. tel: 209 4014)

Kurzus:

body jockey

Cristian Duarte, brazil származású táncos, koreográfus kortárs tánc tanfolyama

2004 január 28-tól 31-ig, minden nap 10-től 12-ig az L1 Táncművekben.

"A mozgás funkcionalitásának a tanulmányozása érdekel, hogy tudatossággal, személyességgel és autonómiával közelíthessek gyakorlatokhoz, eseményekhez. Célom egy olyan állapot létrehozása, amely lehetővé teszi a test finomabb érzékelését és a benne rejlő lehetőségek és egyedi sajátságok kutatását technikai gyakorlatok és improvizációs struktúrák segítségével." (Cristian Duarte)


Cristian Duarte,
koreográfus, Săo Pauloban (Brazília) a Mackenzie Egyetem Kommunikáció és Művészeti Szakán szerzett diplomát. 1994-től mélyül bele a kortárs tánc, a művészei alkotás világába, illetve a test tanulmányozásába. 2000-ben a Brazil Kormány ösztöndíját elnyerve (CAPES/Ministry of Education) folytatta tanulmányait Belgiumban, Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas vezette P.A.R.T.S. (Performing Arts, Research and Training Studios) koreográfus tagozatán.

"Embodied" című munkáját, a Springdance Fesztivál (Utrecht), a Théâtre de la Bastille (Párizs), a Melkweg (Amszterdam) és a Werkhuis Producties (Brüsszel) közös produkciójaként készítette.

Legutóbbi szóló darabját "Alta necessidade" a "Pręmio Estímulo em Dança do Centro Cultural Săo Paulo" támogatásával mutatta be. Jelenleg Lynda Gaudreau/ Cie. De Brune kanadai koreográfus "Document 3" darabjában táncol és egy új szólón dolgozik a koreográfussal, amelynek bemutatója 2004 áprilisában lesz.


L1 Táncművek: IX. Soroksári út 164.

A kurzusra jelentkezni a 358 1005 telefonon, a 358 1006 faxon, az L1dance@freestart.hu email címen, vagy a fesztivál ideje alatt az előadások előtt és után a MU Színházban lehet.

Mindenkit szeretettel várunk programjainkon!


L1 Fesztivál

január 21-én, 22-én 20 óra

szerda, csütörtök


BEMUTATÓBerger Gyula és Barátai Táncszínház

Gátlásom rád!Előadók: Ladjánszki Márta, id. Berger Gyula, Hargitay Ákos, Berger Gyula

Rendező: Berger Gyula

Zeneszerző: Márkos Albert

Díszlet: Kiss Anikó, Bartos András

Fény: Payer Ferenc

Kosztüm: Pillangó

Mi történt Bulgáriában 1971-ben és Horvátországban 1989-ben?Mit tenne Ön, ha szerzetesként egy szép napon találkozna egy gyönyörű asszonnyal, aki bajba került, és csak úgy tudna segíteni rajta, ha a hátára venné? (A kolostor előírásai megtiltják, hogy hozzáérjen egy nőhöz.)

a: nem törődne a szabályokkal és felvenné a nőt

b: elhatárolná magát a problémától és faképnél hagyná a nőt

c: egyéb, azaz _________________________________A darab létrehozásának a kiindulópontja Berger Gyula 1997-ben bemutatott "A Három Gátlás" c. műve.január 23-án 20 óra

péntekMészöly Andrea - TerítékenA "Terítéken" című előadás egy vizuális kompozíció, amely kényesen ügyel a maga esztétikumára, akár egy háziasszony a megterített asztalra. Egy ilyen asztal minden élettérben valamiféle központ, az állandóság és a pillanatszerű élmények helye, ahol számtalanszor konfrontálódunk, jó vagy kevésbé jó döntéseket hozunk. Ebben a történetben azt a belső folyamatot, láthatjuk, amelyben egy-egy ilyen hatás után, lelkünk a megtisztulásra és az ebben rejlő belső szabadságra törekszik.Kiállítás: Szabó Eszter Ágnes (képzőművész) - Konyhanyelv

Koreográfia: Mészöly Andrea - Terítéken

Előadók: Gold Bea, Mészöly Andrea, Vinczellér Katalin

Zene: Jávorka Ádám, Hammer Zsolt

Videó: Kelencz Attila, Varga Buda

Fény: Bánki Gabriella

Díszlet: Czeglédi Lajos

Kosztüm: Páli Szilvia

Fotó: Pecsics Mária

Külön köszönet: Molnár Tibor, Tóth Viktor

január 24-én, 25-én 20 óra

szombat, vasárnapGál Eszter

BLINKKoncepció és rendezés: Gál Eszter

Zeneszerző: Dóra Attila

Előadás: László Mónika, Daniel Racek (Sk), Ayara Hernandez (Uruguay), Molnár Tibor,

Gál Eszter

Videó és látvány: Koroknai Zsolt

Fény: Bánki Gabriella"érzelmi színtöredék, végtelen utazás, ismeretlen - ismétlődő ismerős,

és kietlen megnyugvás."Minden pillanatnyi sötétség lezár, és egyben megnyit egy történetet. Minden változik egy "szempillantás" után, semmi sem állandó.

HELYSZÍN: L1 TÁNCMŰVEK!!! (IX., Soroksári út 164.)
2004. január 26. este 8 órakor
Ladjánszki - Berger - Jávorka

PONT 3
"gyí, lovacskám, gyí!"

(házi bemutató)
Koreográfia: Ladjánszki Márta, Berger Gyula

Zeneszerző: Jávorka Ádám

Jelmeztervező: Pillangó

Előadók: Ladjánszki Márta (tánc), Berger Gyula (tánc), Jávorka Ádám (zene)

Technika: Amper"NYÜSZÍT a vágy, belülről feszít, hogy hátrahagyd PIPERKŐC, önimádó múltadat, lennél KALANDOR, felfedezvén szabad világodat." (egy néző írása)

A Pont 3 c. darab egy furcsa pár sorsát bemutató Trilógia második része.A Pont 3 c. darab a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában február 19-én kerül bemutatásra.

január 27-én, 28-án 20 óra

kedd, szerda


BEMUTATÓSzabó Réka

Lomtalanításmozgás- és lélektanulmány két részbenTőlem ne gyertek el. Nem akarok kedves lenni. Nincs semmi a kezemben, hangzatos szavak, amivel idecsalogathatnálak.

Csak egy nagy-nagy dolog van a szívemben, hogy kidobnék mindent, akkurátusan bebiztosított életem építőkockáit rendre.

A szemétdomb bennünk van, hurcoljuk egyre fáradtabban, önnön életünk roncsainak szerencsétlen guberálói.Rendező: Szabó Réka

Koreográfia, tánc: Jarovinszkij Vera, Nagy Andrea, Réti Anna, Szabó Réka

Zene: dj Mangó, Márkos Albert, Németh Márton - Eastnd Studio

Fény: Kovács Gerzson Péter

Szöveg: Petri Lukács Ádám, Szabó Réka

Támogatók: L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, Fővárosi Közgyűlés Kulturális BizottságaFotó: Pecsics Mária

január 29-én 20 óra

csütörtök


T-estem (Own Body) - Ladjánszki Márta szólóestjekoreográfusok: Berger Gyula, Hudi László, Joe AlegadoTavalyi My Kexy Angel című szólóestjéhez hasonlóan Ladjánszki Márta újabb munkáival várja az érdeklődőket. A specifikusan a fizikumból és annak határaiból építkező koreográfus/táncos ezúttal három férfialkotót, koreográfust kért fel, hogy rövid jelenés erejéig gondolkozzanak testében és lelkében, megmutatva önmaguk érzékenységét, gondolkodását is. Nagy kihívás és szerencse, hogy mindhárman: Hudi László, Berger Gyula és Joe Alegado is igent mondtak felkérésére. Ladjánszki Márta a Tanzquartier Wien alkotói ösztöndíjasaként Bécsben és itthon készítette elő munkáit."Márta az utóbbi években állandó alkotó- és előadótársammá vált, akinek köszönhetően darabjaim vizuálisan is igényesebbek lettek. Ő egy nagyszerű és sokoldalú művész, aki környezetében mindenkire inspirálóan hat. A vele való intenzív munkában önmagam újabb és újabb oldalát fedezem fel, és ezért nagyon hálás vagyok neki."

Berger Gyula"...amikor Mártával elkezdtük a közös munkát, beigazolódott kezdeti érzésem, hogy ő egy igazi táncos, aki ritka tulajdonságokkal bír: nagyon érzékeny a mozgás kidolgozásában, képes a felmerülő problémákat gyorsan kezelni, és - ami a legfontosabb - következetes mindenben, amit csinál."

Joe Alegado"Ladjánszki Márta, meggyőződésem szerint, az egyik legkülönösebb és legeredetibb jelensége a magyar kortárs táncnak. Testéhez való viszonya, és ezzel a koreográfiához való viszonya is, eredendően magában hordozza mindannyiunk elhagyatottságát, kiszolgáltatottságát, esendőségét és komikusságát... Ugyanakkor nőisége csak fokozza a periféria, a perifériára szorult lét jelentőségét, amelynek megtestesítője ő. A kortárs tánc Hamupipőkéje: aki csúnya, és mégis szép; aki elhagyatott, és mégis odaadó; aki kiszolgáltatott, és mégis erős; aki esendő, és mégis tiszta; aki komikus, és mégis komoly..."

Hudi Lászlójanuár 30-án

péntek
Nemzetközi NapIrma Omerzo:"MI-NOUS"Egy intim darab két táncosra, az emberi kapcsolatok komplexitásáról, a Férfiról és a Nőről, arról az eltérésről, amely szerelmük és környezetük különbözőségének hatása között feszül.

Bár fizikailag távol vannak egymástól, megpróbálják létrehozni a közelséget, felhasználva azokat az idődarabkákat, amelyeket együtt töltöttek. Levelek, üzenetek, emlékek válnak a szerelem menedékévé.

A "Mi-Nous" egy távszerelem története, amelyet a koreográfus személyes élményei inspiráltak, és amely, mint minden szerelmi történet egyszerre egyedülálló és ugyanakkor hasonlatos másokéhoz.

"Mi" horvátul annyit jelent: mi, és "minou" (kiscica) egy kedves, lágy szó, amelyet a szerelmesek mondanak egymásnak Horvátországban...Koreográfus: Irma Omerzo

Előadók: Nikolina Bujas-Pristas, Pravdan Devlahovic

Fényterv: Begońa Garcia Navas

Fénytechnikus: Miljenko Bengez

Hangtechnikus: Ivan Marusic Klif

Díszlet: Pierre-Jean Verbraekenjanuár 31-én 20 óra

szombat

ÁKOS, MIMI, RÓKÁS bemutatja


"Federico's road"

(Jelenetek, szöveg és tánc)

Fellini: "La Strada" c. filmjének motívumaibólSzereplők:

Gelsomina: Michaela Pein

il Matto: Hargitay Ákos

Zampano: Rókás LászlóA díszletet Oldal István készítette.

Jelmez: ARTISTA, Stampf Katalin

Vetítés: Kiégő Izzók

Fény: Payer Ferenc

Produkciós asszisztens: Surányi AnnaA műsor hangfelvételét

Nino Rota zenéjéből és más dalokból szerkesztette

'Mustbeat' DJ Sabda"Hiszem, ha a Mester élne és láthatná ezt a műsort, tetszene neki...Ezen nem lehet vitatkozni, mert mindenki tudja: Fellini halott. A stáb is halott és a szereplők is meghaltak már. Mégis élnek: nem csak a filmvásznon, hanem most például mibennünk. Gondolták-e, hogy Fellini híres filmje, a "La strada", amelyért Oscar-díjat kapott, 1954-ben született? Hamarosan ötven éves! Még embernek is sok!Én még csak negyvenöt vagyok, fiatal tacskó tehát, egyfajta zöldfülű, de már itt-fáj, ott-fáj, a legjobban mindenhol. Amikor megnéztem Fellini filmjét, az "Országúton"-t, ennél is fájóbb fájdalmat éreztem Gelsomina filmbéli sorsán...És a Mimi ezt milyen jól alakíthatná..! Én pedig remek Zampano lehetnék, ha leadnék egy-két kilót...És az Ákos egészen olyan, mint a Richard Basehart ("il Matto"), nézzék csak meg azt a kis mosolyt az arcán..! Mondanom sem kell: egy perc alatt kész volt a szereposztás.A munka ennél jóval több percet igényelt. Könyveket bújtam Felliniről, a fejem zengett Nino Rota dalaitól, odahaza iparkodtam olaszos tésztaételeket enni, és az asztalomra kitűztem egy megtalált képeslapot Rómából. Alakításom a kosztolás miatt komolyan veszélybe került. A próbákon sokat idéztük Fellinit. Nem is értem, miért nem kaptunk menet közben egy Oscar-t és vajon hogyan sikerült lefogynom.A munkában haladtunk előre ezen az úton. Rájöttünk arra, amire a nézők most rájöhetnek: nem filmekről kell újabb filmeket csinálni, hanem egyszerűen játszani kell. Csak úgy lazán "homo ludens".

És most is haladunk ezen az úton. Talán Federico útja ez, talán a miénk... Szórakoztató, de vajon hová vezet, azt nem tudom." Rókás László

-----------------------------------------------------------------
MU Színház
1117, Budapest, Kőrösy József utca 17.
telefon: 2094014, 4664627
mail: mu@mentha.hu

süti beállítások módosítása