Kimenõ

(nemcsak) színházi ajánló e hétre
Kis kalauzunkban megpróbáljuk összefoglalni, mit mulasztanánk egy január 26 - február 1. közötti külföldi sítúrával a honi színi történésekbõl...

A Műegyetemen a Szkénében a pénteki bemutató után hétfőn, illetve február 6-8. között láthatjuk Regős János Dosztojevszkij-regényátiratát, az Ördögök idejét.



A Színművészeti Egyetem végzős színészosztálya a rendező Simon Balázs régi álmát váltja valóra, útjára indul egy revü a Millenárison, a sorozatnak szánt Orfeum első, sSzorongás című epizódja.Kemény István, Erdős Virág, Simon Balázs ötletgazdák lépte nyomán Peer Krisztián gyúrt költői alapanyagot, melyet január 28-február 1. között a Filmszemle kísérőprogramjaként, majd februárban az Ódry Színpadon mutatnak be.









Csehország után csütörtöktől a Merlin Nemzetközi Színház Szlovákiának adja át pár napra épületét a bEUgró Fesztivál apropóján. Csehov Platonovját illetve Patrick Marber: Egymásban című darabját élvezhetjük feliratokkal és szlovák étel-italkülönlegességekkel kísérten.
A teljes program erre >>



Szintén csütörtökön utoljára játssza a Katona József Színház Kamrája Goethe Stelláját. Lukáts Andor rendezése Ónodi Eszterrel a főszerepben utópikus szerelemről, megosztott házasságról regél, természetszerűen tragikus befejezéssel.





A gyerekeket a Budapest Bábszínházban újabban A gyáva kistigris, Péter várja, akit a bátorságot jelentő csíkokért folytatott harcra kísérhetünk hétfőn délelőtt, kedd-szerda délután, majd februárban 1, 3 és 15-én.


Az elmúlt hétvége vidéki bemutatói Moliere köré rendeződtek. Miskolcon az állhatatosságot hírből sem ismerő Don Juan kalandjai Csiszár Imre rendezésében legközelebb kedden valamint szerdán láthatóak, míg a kecskeméti premier, a Dandin György a fiatal Tóth Miklós olvasatában szerda és csütörtök este.

Veszprémet Harold Pinter darabjainak friss bemutatója, a Korognai Károly rendezte Utolsó pohár és A szerető kapcsán említjük, melyek kínról és kéjről legközelebb szerdán szólnak. Ám aki a közeljövőben szívesen látná magát viszont a televízióban, nos, már hétfőn legyen a veszprémi Petőfi Színház vendége, ugyanis a Kiss Csaba írta-rendezte Hazatérés Dániába tv-felvétele zajlik. A Herceg a Moszkva tér sármos hőse, Karalyos Gábor, a főbb szerepekben Gáti Oszkár illetve a direktorasszony Kolti Helga.

A végére kimonó helyett japán kortárs tánc. A koreográfus Jo Kanamoriról kulcsszavakban a svájci Béjart-tanulmányokról kell szólnunk, majd induló karrierjéről a Netherland Dance Theaternél, illetve a Lyoni Operában. 2001 óta ugyan ismét Japánban él, de mindenfelé alkot, a Trafó színpadán bemutatásra kerülő Niosm04 egyesen párizsi premierjéről érkezik hozzánk.

A nagyszínházi struktúrán kívüli, önálló táncosok-koreográfusok hozták létre az L1-et, amely a MU Színházzal szoros együtt működésben immár harmadik fesztiválját bonyolítja a napokban. A magyar kortárs táncélet meghatározó alakjainak bemutatói, mint Szabó Réka Lomtalanítása, vagy Ladnyánszky Márta T-estem (Own Body) című, a Trafóban december végén már táncolt szólóestje csak néhány kiemelkedő pontfény a rendezvényből.

Ne feledjük, nemcsak film-, akár szubjektív színházi szemle is kerekedhet e hétből. Idekapcsolódik a hír Pálfi György (Hukkle) készülő filmjének, a Taxidermiának forgatókönyves Sundance-fesztivál fődíjáról, melyhez ez úton is gratulálnak színházi (fele)barátai. Kívánnak egyben az olvasónak e hétre boldogságot, örömöt: korcsolyás vagy egyszerűen forralt boros kimenőt, netán medveálmot, kinek kedve szerint.

CsB.

süti beállítások módosítása