POSZT 2004

A IV. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) 12 darabbal, továbbá 32 helyszínen 150-170, úgynevezett off-programmal várja a színházi szakembereket és az érdeklõdõ közönséget június 3-tól 12-ig - jelentette be a fesztivál ügyvezetõ igazgatója szerdán Pécsett. A magyar színházi világ legnagyobb rendezvényén bemutatandó kiemelt produkciókat Csengery Adrienne operaénekesnõ választja ki április 1-ig, mintegy 120, általa szemlézett darab közül - közölte Jordán Tamás.

Pécsi Országos Színházi Találkozó: 12 darab, 32 helyszín

Az ügyvezető igazgató, aki egyben a Nemzeti Színház direktora is, beszámolt arról, hogy a művésznő eddig 90 darabot nézett meg és várhatóan időben le tudja adni a kiválasztottak listáját, amely 5-5 hazai nagyszínházi és stúdió-darab, valamint 1-1 határon túli nagyszínházi és stúdió-produkció lesz.

Jordán Tamás szavai szerint a találkozót nagy becsben tartja a szakma, azon bemutatkozni nagy dicsőség, a bekerülésért az idén is komoly tülekedés folyik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyáron először nemcsak a színházakban, és a tettyei színpadon, hanem a Káptalan utcai szabadtéri színpadon is tartanak előadásokat.

A 150-170, úgynevezett off-programok keretében koncerteket, kiállításokat, közönségtalálkozókat, táncprogramokat szerveznek, az utcákon pedig különböző performansz művészek szórakoztatják majd a közönséget. Tervezik, hogy a társrendezvények egy részét Szigetvár, Siklós és Komló erre alkalmas helyszínein tartják.

Jordán Tamás elmondta: a találkozó üzleti terve 155 millió forint, amelyből 120 milliót Pécs városa és a kulturális tárca fele-fele arányban áll. A fennmaradó részt a jegyeladásokból és szponzori hozzájárulásokból fedezik.

Véleménye szerint az összeg az áfatörvénynek a kultúrát hátrányosan érintő változásai miatt kevesebb a tavalyinál, de jó esély van rá, hogy a rendezvénysorozat nullszaldós legyen.

A rendezők valószínűsítik, hogy a fesztivál 10 napja alatt a legtöbb előadást telt ház előtt játsszák majd, és a vendéglátóhelyek is megtelnek az ide érkező vendégekkel.


Pécs, 2004. február 4. (MTI)

süti beállítások módosítása