bEUgró Lengyelország

A lengyel minifesztivált Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság nagykövete, Thomas Glaser, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának kulturális attachéja, valamint Magács László, a Merlin Nemzetközi Színház igazgatója nyitja meg.

Lengyelország
2004. február 24. - március 1.
2004. febr. 26.
16:30 A lengyel minifesztivált Rafal Wisniewski, a Lengyel Köztársaság nagykövete, Thomas Glaser, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának kulturális attachéja, valamint Magács László, a Merlin Nemzetközi Színház igazgatója nyitja meg.
17.00 Közvetlenül a megnyitó után Pörös Géza, Jelenits István és Zalán Vince beszélget Krzysztof Zanussival, a beszélgetés címe és kiindulópontja: Film, kereszténység, Európa. A beszélgetés után és másnap délután Zanussi, valamint egy másik ismert lengyel rendező, Krzysztof Kieslowski filmjeit láthatjuk:
Zanussi: Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség
Védőszínek
Kieslowski: Rövidfilm a gyilkolásról
Rövidfilm a szerelemről
18.30: Ugyan ezen a napon kerül sor Wieslaw Rosocha grafikus designe-munkáiból összeállított kiállítás megnyitójára is.
24 – 26. 20:00 Este a színházteremben a Gardzienice Színházi Központ Átváltozások című előadására kerül sor, amely – rendhagyó módon – már a mini-fesztivál megnyitása előtti két este is látható lesz.
Az Átváltozások a Grotowski-tanítvány Wlodzimierz Staniewski által 1976-ban alapított Gardzienice Színházi Központ ötödik előadása. A társulat a "színház természetes közegét" keresi, vagyis közvetlenebb kapcsolatot színész és néző, színész és színész, színész és a környezet között. Az Átváltozások irodalmi alapja Apuleius Az aranyszamár című műve, ám ugyanakkora mértékben merített a rendező az ókori kultúra tárgyi és zenei emlékeiből.
2004. febr. 27.
17:00 Délután Krzysztof Varga a Merlin vendége. Varga Varsóban élő, magyar származású, de magyarul nemigen beszélő lengyel író, a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza kulturális rovatát vezeti. Tequila című regényéből Fekete Ernő olvas fel, majd a szerzővel Keresztes Gáspár, a fordító beszélget – nem csak irodalomról.
18:30 filmvetítés: Védőszínek (K. Zanussi)
21:00 filmvetítés: Rövid film a szerelemről (K. Kieœlowski)



22:00 Este a kávézóban egy fiatal lengyel női zenekar, az Andy lép fel. Nem feministák, nem pop-sztárok, zenéjük a Sonic Youth és a Placebo vonulatába tartozó brit zenéből merít, s meghökkentően kemény hangzással szólal meg koncertjeiken.

2004. febr. 28.
11:00 -15:00 A hétvégén a gyerekekre is gondolunk: a pár hónapja indult Elvarázsolt Merlin Kastély interaktív gyerekprogramjainak középpontjában a szláv mesék állnak. Ugyanakkor mindkét nap Lolka és Bolka kalandjait, valamint más lengyel rajzfilmeket láthatunk.
17:00 Recycling: A krakkói Tekstylia című antológia három szerkesztőjével, fiatal irodalmárokkal és irodalomszervezőkkel beszélgetnek magyar "kollégáikkal": a JAK-tól, a FISZ-től, valamit Térey János író.
19:00 Este egy újabb színházi csemege: az opolei színház Máter Joanna című előadása.
Jaroslaw Iwaszkiewicz 1943-ban írt kisregényének adaptációja egyrészt rendkívüli sikert hozó, másrészt hatalmas vihart kavaró bemutató volt 2002-ben. Mind a siker, mind a vihar oka a feltétlen, bigott katolicizmus relativizálásában, a lengyel vallásosság önkritikájában rejlik. Ugyanakkor a sziléziai bányaváros színháza nem először lepte meg a lengyel közönséget rendkívül színvonalas előadással.
22:00 Az előadás után a Gödörben Zbigniew Namyslowski és a Highlanders lép fel. A világhírű alt-szaxofonos, akinek zenéje a jazz, a népzene, a rock, a klasszikus zene és saját zenei leleményességének ötvözeteként éri el rendkívül eredeti hangzását, mindig is élénk érdeklődéssel fordul a lengyel népzene felé, s ennek bizonyítékaként tavaly óta Jan
Karpiel "Bulecka" zakopanei góral zenészeivel, a Highlanders-szel új formációt hozott létre.

2004. febr. 29.
11:00 -15:00 A hétvégén a gyerekekre is gondolunk: a pár hónapja indult Elvarázsolt Merlin Kastély interaktív gyerekprogramjainak középpontjában a szláv mesék állnak. Ugyanakkor mindkét nap Lolka és Bolka kalandjait, valamint más lengyel rajzfilmeket láthatunk.
16.00 filmvetítés: Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség (K. Zanussi)
17.45 filmvetítés: Rövid film a gyilkolásról (K. Kieœlowski)
17:00 Bár a negyedik nap este ismét az opoleiek Máter Joanna című előadása látható a színházteremben, a délutáni irodalmi és képzőművészeti beszélgetés már a hétfői előadáshoz, vagyis egy Bruno Schulz adaptációhoz kapcsolódik. Kiemelkedő polonisták:


Pálfalvi Lajos, Reymann Judit, Pályi András és Körner Gábor, valami Hajdu István, a Balkon című folyóirat főszerkesztője Bruno Schulz alakja körül kialakult kultuszról beszélgetnek.
2004. márc. 1.
18.00 Schulz-kultusz”
Résztvevők: Pálfalvi Lajos, Reiman Judit, Hajdu István, Pályi András, Körner Gábor
20.00 A mini-fesztivált a varsói Teatr Studio Szanatórium a Homokórához című előadása zárja. A Bruno Schulz-adaptáció a litván Oskaras Koršunovas második rendezése a varsói színházban – a Magyarországon is vendégeskedett Bam után. Schulz valószínűtlen, álomszerű világához rendkívül illik Koršunovas mozgásra épülő, a pszichologikus színháza.

Kiegészítő programok:

A mini-fesztivál egész ideje alatt a Merlin előterében látható Wieslaw Rosocha, a lengyel grafikus designe képviselőjének kiállítása. Rosocha műveiben az alkalmazott és képzőművészet határa elmosódik, egy-egy illusztrációja önálló műalkotásnak tekinthető. Gyakran fordul az emberi test ábrázolásához, a Merlinben látható művei, "kép-tanulmányai" az emberi testnek és a latin ábécé betűinek kapcsolatára épülnek.

Ugyancsak a rendezvény egész ideje alatt lengyel ételspecialitásokkal, lengyel sörökkel, valamint az utólérhetetlen Zubrówkával várja a látogatókat Rafal Targosz mesterszakács konyhája.



A „BEUGRӔ fesztiválsorozat támogatói:
International Visegrad Fund, Index, Budapest Főváros Önkormányzata, Erzsébet téri Gödör Klub, Szerencsejáték Rt., radiocafe 98.6, Leo Burnett és a Magyar Színházi Portál



Lengyelország 2004. február 24. - március 1.

Február 24. - 25. 20.00

Gardzienice Színházi Központ (Oœrodek Teatralny Gardzienice): Átváltozások (Metamorfozy)

Február 26.

16.30 Lengyel napok megnyitója a Merlin Nemzetközi Színházban
• Rafał Wiœniewski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete,
• Thomas Glaser, EU Delegáció,
• Magács László, a Merlin Nemzetközi Színház igazgatója
17.00 Film, kereszténység, Európa - beszélgetés Krzysztof Zanussival
Résztvevők: Jelenits István, piarista tanár (PPKE), Pörös Géza, televíziós-szerkesztő, Zalán Vince filmesztéta
18.30 Kiállításmegnyitó
• Maciej Szymanowski, a Lengyel Intézet igazgatója,
• Wiesław Rosocha, grafikus
20.00 Gardzienice Színházi Központ (Oœrodek Teatralny Gardzienice): Átváltozások (Metamorfozy)
22.00 Merlin Klub, Jazz koncert

Február 27.

17.00 Krzysztof Varga Tequila c. regényéből Fekete Ernő olvas fel, majd az íróval Keresztes Gáspár, a mű fordítója beszélget
18.30 filmvetítés: Védőszínek (K. Zanussi)
21.00 filmvetítés: Rövidfilm a szerelemről (K. Kieœlowski)
22.00 Merlin Klub: Andy koncert

Február 28.

11.00 - 15.00 Elvarázsolt Merlin kastély, interaktív gyerekprogram
• Lolka és Bolka valamint más gyerekfilmek
17.00 Recycling?- beszélgetés a fiatal irodalom helyzetéről: Tekstylia c. antológia - Piotr Marecki, Igor Stokfiszewski, Michał Witkowski, JAK - Menyhért Anna, Térey János, FISZ - L. Simon László
Moderátor: Pálfalvi Lajos
19.00 Teatr im. Jana Kochanowskiego, Opole: Jarosław Iwaszkiewicz: Máter Johanna
21.00 Gödör Klub: Jazz & Folk, Namysłowski és a Zakopane Highlanders





Február 29.

11.00 - 15.00 Elvarázsolt Merlin kastély, interaktív gyerekprogram
• Lolka és Bolka valamint más gyerekfilmek
16.00 filmvetítés: Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség (K. Zanussi)
17.45 filmvetítés: Rövidfilm a gyilkolásról (K. Kieœlowski)
19.00 Teatr im. Jana Kochanowskiego, Opole: Jarosław Iwaszkiewicz: Máter Johanna

Március 1.

18.00 "Schulz-kultusz"
A beszélgetés résztvevői: Pálfalvi Lajos, Reiman Judit, Hajdu István, Pályi András, Körner Gábor
20.00 Teatr Studio, Varsó: Bruno Schulz - Koršunovas
Szanatórium a homokórához


Kiegészítő programok:
Február 26 - március 10.
Wiesław Rosocha - grafika és plakát kiállítás

Február 26 - 29.
Lengyel ételspecialitások - Rafał Targosz mesterszakács konyhája

Turisztikai információs pont: Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet a Merlinben



A "BEUGRÓ" fesztiválsorozat támogatói:
International Visegrad Fund, Index, Budapest Főváros Önkormányzata, Erzsébet téri Gödör Klub, Szerencsejáték Rt., radiocafe 98.6, Leo Burnett és a Magyar Színházi Portál

süti beállítások módosítása