Mizantróp - új Krétakör bemutató

Az elõadás helyszíne a Vidám Színpad, Kisszínház. bemutató : március 12 péntek, 20.00

"Egy csaknem háromszázötven éves darab, versben. Egy erkölcsi probléma, amely köré a minimálcselekmény szervezõdik. Egy különös, sprõd figura, az embergyûlölõ, aki korszerûtlen dolgokat mond, és korszerûtlenül hadakozik a világgal, amely tökéletesen mûködõképes, vagyis igazolja létét. Egy szerelem, mely irracionalitásával felborít egy aprólékosan felépített belsõ rendszert. Két világlátás összecsapása, nevetséges bukás, kivonulás a semmibe. Ez Moliere komédiája, a Mizantróp."

MOLIERE/PETRI: MIZANTRÓP

A szövegváltozatot készítette:
Ari-Nagy Barbara és Schilling Árpád

ALCESTE: MUCSI ZOLTÁN
CÉLIMENE: RÁBA ROLAND
PHILINTE: GYABRONKA JÓZSEF
ARSINOÉ: CSÁKÁNYI ESZTER
ORONTE: SCHERER PÉTER
ÉLIANTE: BÁNKI GERGELY
CLITANDRE: KATONA LÁSZLÓ
ACASTE: TÓTH ATTILA m.v.

DÍSZLET: ÁGH MÁRTON
JELMEZ: NAGY FRUZSINA
FÉNYTERV: BÁNYAI TAMÁS
DRAMATURG: ARI-NAGY BARBARA
RENDEZŐASSZISZTENS: TÓTH PÉTER


PRODUKCIÓS VEZETŐ: ERŐS BALÁZS
RENDEZŐ: SCHILLING ÁRPÁD

A bemutató ideje: 2004. március 12, 20 óra, Vidám Színpad, Kisszínpad.
Az előadást csak 16 éven felülieknek ajánljuk!


Egy csaknem háromszázötven éves darab, versben. Egy erkölcsi probléma, amely köré a minimálcselekmény szerveződik. Egy különös, sprőd figura, az embergyűlölő, aki korszerűtlen dolgokat mond, és korszerűtlenül hadakozik a világgal, amely tökéletesen működőképes, vagyis igazolja létét. Egy szerelem, mely irracionalitásával felborít egy aprólékosan felépített belső rendszert. Két világlátás összecsapása, nevetséges bukás, kivonulás a semmibe. Ez Moliere komédiája, a Mizantróp.
Ezt szeretnénk megmutatni, egy tág és laza világban, ahol mi is következetességet, felelősségvállalást, biztos értékítéletet keresünk.
És mivel minden dolognak színe és fonákja van, a cselekményt egy olyan zárt és sajátos környezetbe helyeztük, melyben a darab által felvetett morális és emberi kérdések új árnyalatokkal gazdagodnak: egy homoszexuális közösségbe. A még mindig szubkultúrának minősülő és előítéletekkel szemlélt társadalmi réteg előadásunkban mint természetes közeg jelenik meg, melyben a problémák elsősorban általánosan emberiek és csak ezután rétegspecifikusak.
Úgy látjuk, hogy a hétköznapokban a jó és a rossz közötti különbségtétel kimerül az elhatárolódásban vagy elmosódik a végletekig vitt liberalizmusban. Egy melegek között játszódó Mizantróp azonban reményeink szerint arra készteti a nézőt, hogy túltegye magát a hétköznapi erkölcsön, és megpróbálja a felvetett morális problémákat önmagukban, vagyis egyetemességükben megérteni. A másság megjelenése előadásunkban nem provokáció, nem kiáltvány, nem feltűnési vágy, nem divat vagy kuriózum. Csupán egy olyan kiindulási pont, ahonnan látószögünk tágabb lehet.
Szeretnénk a képmutatás, árulás, hazugság, csalás jelenségeiről élesen fogalmazni. Ezért feszítjük tovább a Moliere-i szituációt, és a főszereplő Alceste vívódását az irracionális szerelem és saját szilárd és racionális erkölcsi rendszere között.
Ez a végletesség azonban egyszerre vérre menő és nevetséges. A Mizantróp komédia, mely a Vidám Színpad Kistermében magtalálta otthonos terét.
A darabot Petri György már-már átdolgozásnak nevezhető, kitűnő fordításában játsszuk.

Várjuk szeretettel!

A Krétakör Színház irodájának új címe és telefonszámai:

1134, Budapest Gogol u. 16.

Tel: 06-1-887-48-40
Fax: 06-1-887-48-41

süti beállítások módosítása