Játék kukával, mosogatóval, öngyújtóval

NSZ - 2004. március 3. - Szerzõ: Szemere Katalin

Nincs az a háztartási eszköz, az a szemét, az a hulladéktároló és -eltakarító, amelyet ne használna elõadásában a Stomp nevû csapat. Az egyik utazó együttesük mától március 8-ig este nyolctól, hétvégén délután fél öttõl is zajt kelt a Kongresszusi Központban.

Nem éppen zene fülünknek, mikor fém szemetesvödröt csapkodnak, vagy partvissal kopog a szomszéd. Könnyen agyunkra mehet, mikor valaki állandóan a benzines öngyújtóját nyitogatja, és nem mondom, hogy gyerekkori álmom, hogy a vízcsurgást hallgassam hosszú percekig. Ellenben koreográfiába foglalva, megtűzdelve gagekkel, lehet ez jópofa. A Stomp nevű együttes öt utazó csapatával járja a világot. Két tizenkét méteres kamionjukkal, nemcsak a kellékekkel, hanem saját fény- és hangtechnikával érkeznek. Egy fellépésen tizenketten szerepelnek, s mivel igencsak megterhelő az állandó ugrálás, dobogás és dobolás, egyszerre mindig csak nyolc ember van a színpadon.



A Stomp tagjai vallják, mindegy, hogy valaki a dzsesszt, a klasszikus zenét, a diszkót vagy a popot szereti, az ő előadásuk nem a műfajról, hanem a ritmusról szól. Bár produkciójuknak eléggé kötött a koreográfiája - köszönhető a Stompot létrehozó Luke Cresswellnek és Steve McNicholasnak -, a táncosok belecsempészhetik a produkcióba a saját egyéniségüket is. A művészek egy része a táncban erősebb, mások az ütős hangszerek világában járatosabbak. Egységes ugyanakkor az a véleményük, hogy mindenféle hangszerből kicsalogatható a ritmus, legyen az gyufásskatulya, műanyag hordó, seprű, szemeteskuka teteje vagy mosogató, esetleg egy köteg papír. Úgy nyilatkoznak erről, hogy minden tárggyal ki lehet adni valamilyen hangot, még a vízzel is, de hogy az előadás része lehessen, mindenekelőtt érdekesnek kell lennie és könnyen felismerhetőnek használati tárgyként. Éppen ezért az eszközök egy részét inkább a kinézetük, mint hangzásuk alapján választják ki. Listájuk minden évben változik egy picit. Jönnek az újak, a régiek pedig akár a szeméttelepre kerülhetnek. A színpadi háttér fémvázból, hullámbádogból, alkatrészekből, ócskavasból és műanyagból áll.



A társulat már készített filmzenét, szerepelt reklámban, és létrehozott egy filmet a Nickelodeonnak. A Brooms című - 15 perces filmjüket - jelölték Oscar-díjra, és meghívták a Robert Redford Sundance, valamint a cannes-i fesztiválra. 1996 márciusában a Stomp speciális produkcióval jelentkezett az Oscar-díj átadásán, ahol mind az öt társulatukból válogatott húsz művész lépett fel. Negyvenöt perces tévéműsort csináltak 1997 nyarán az HBO-nak: Stomp Out Loud címmel. A show-t négy kategóriában jelölték Emmy-díjra. A Stompot Clinton elnök millenniumi ünnepségére is invitálták.

Ahogyan magukat hívják: Anglia virtuóz, mesterségeszaj-kultúra csapata 2002 szeptemberétől a londoni West Enden lévő Vaudville színházban szerepelt, sőt másodszorra hívták meg őket a Royal Variety Show-ba - ugyanabban az évben.

Mától Budapesten lépnek fel garantált telt ház előtt, hetek óta ugyanis nem lehet jegyet kapni a produkciójukra.

süti beállítások módosítása