Fő a város a színházi világnapon

Péntek van, tehát FÕ A VÁROS, Budapest gondjairól, bajairól, ügyes-bajos dolgairól beszélgetünk. Állandó meghívott vendégünk Schiffer János, a város fõpolgármester-helyettese, és most Színházi Világnap van, ráadásul a Radnóti Színház igazgatója, Bálint András Radnóti-díjat kapott, úgyhogy én úgy gondolom, hogy megfelelõ ürügyünk van arra, hogy a színházról beszéljünk, ez legalábbis nekem mindig örömet okoz. Egy Radnóti-díj annyi más díj után mit jelent még egy színésznek?

Dátum : 2004.03.26. Idopont 08:25 Adó : MTV 1 Műsor : Nap-kelte

FŐ A VÁROS.


Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Különösen megható ugye, mert a Radnóti Színházat igazgatom tizenkilencedik éve, és a Radnóti-díjamért, hát ez egy antirasszista olyan díj is egyben, nem tudom pontosan hogy mit tettem az antirasszizmusért, mindenesetre (közbe szólnak)

Mv.: - Ez lett volna az én következő kérdésem, hogy és mit tetszett tenni az antirasszizmus ellen?

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Én azt gondolom, hogy a Radnóti Színház igazgatása, tehát azok, azok az elvek, azok a józan, tisztességes, felvilágosult elvek, európai és magyar elvek, aminek alapján én a színházat vezetem, ezek kifejezik az antirasszizmust, hát nyílván, játszottunk mi olyan színdarabokat, amik, amik arról szóltak, amiről szóltak, de én azt gondolom, hogy itt egy egész világnézet, és egy színháznak a képe kapta ezt a díjat.

Mv.: - Ez azt jelenti, hogy sok-sok panaszkodással ellentétben, hogy bulvárosodik a színház, hogy a pénz, a befektető meghatározza a lehetőségeket, hogy futni kell a közönség után, szóval sok, szinte már közhelyszerű panaszkodás mellett, alatt, mögött, azért ezek szerint van értékelvű színház Budapesten?

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Én úgy gondolom, hogy több is van, a Radnóti nyílván ezek közé tartozik. Hogy mondjam? hát mi színházi emberek, és majd mindjárt János csatlakozik hozzám, panaszkodunk meg dicsekszünk egyszerre. Ugye holnap Színházi Világnap van, főleg dicsekedni fogunk, főleg dicsekedni fogunk ma reggel, de biztos hogy valamennyi panaszra is sor kerül.

Mv.: - Színházi Világnapnak van egy nagyon kedves megható szokása, hogy minden alkalommal elmondanak a világ minden színházában egy azonos üzenetet.

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Igen, ez egy egyiptomi drámaírónőnek az üzenete lesz, ami holnap este, én gondolom a világon mindenütt, ez, ez a dologban a megható. Holnap este a Lilut játszuk ugye, és előtte Szávai Viktória, aki amúgy nagyon érdekes, mert ő éppen a 6. hónapban van, és az írónő pedig pont arról beszél, az írói termékenység, írónői termékenységről, úgyhogy ez egy nagyon különös három perc lesz.

Mv.: - Azt lehet tudni egyébként, már én régen kiváncsi vagyok erre, hogy minden évben más-másnak a szövegét, színházzal kapcsolatos embernek a szövegét mondják el, hogy ezt hogyan választódik ki, hogy, hogy mikor éppen kicsoda?

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - égy tudom a Nemzetközi Színházi Intézet jelöli ki.

Mv.: - És akkor fölkérnek valakit, hogy most úgy gondoltuk, hogy jó lenne ha Ön?

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Igen, János ezt talán jobban tudja.

Schiffer János főpolgármester-helyettes: - Igen. Igen. Tehát a Nemzetközi Színházi Intézet kér föl valakit, és aztán a saját szervezeteiken keresztül juttatja el a nemzeti színházakhoz. Tehát a Nemzeti Színház Intézet magyar tagozata kéri föl aztán a színházakat itt Budapesten, illetve az egész országban.

Mv.: - A következő két-három hónap Magyarországon is megint egy politikai kampányról szól, de ez a politikai kampány ezúttal azért szerintem nagyon különböző a megelőzőektől, itt az Európai Unióval kapcsolatban kell immáron nagyon konkrét döntéseket hozni. Én hosszú időn keresztül éltem úgy Magyarországon, hogy mindig éppen öt évre voltunk az Európai Uniós csatlakozástól, bármikor is kérdezték, most konkrétan tudom, hogy egy hónap van még, meg azt hiszem négy nap, vagy öt nap még amíg az Unió tagjai leszünk. Ha az Unióban szétnézünk, a már rég bent lévő országokban rendkívül színes a paletta a színházi életben. Egyik helyen egy nagyon nyers, és főleg a piac vezérelte színházat látok, másik helyen súlyos állami beavatkozásokat, támogatásokat, szubvenciós rendszert és egyebeket. Magyarország meg valahol úgy féluton a kettő között. Merre megy tovább az Unióban ez a színházi rendszer?

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Én, én remélem, hogy a hagyományokat folytatjuk. Itt nagyon-nagyon erős hagyományai vannak a színháznak. Inkább egy német, osztrák hagyományt folytatunk ugye, tehát a repertoár színház hagyományát, szemben (közbe szólnak)

Schiffer János főpolgármester-helyettes: - Hadd mondjam azt, hogy úgy folytatjuk a német, osztrák hagyományt, hogy kikerültük azokat a buktatókat, vagy sikerült átugrani, nagy divat volt a 80-as években az, hogy társulatok szűnjenek meg Németországban is, és egy nagy, egy-két nagy színház (közbe szólnak)

Mv.: - Hát sorba jöttek színházi csődök, amikre valamit lépni kellett.

Schiffer János főpolgármester-helyettes: - Nem, hogy ne társulati színház legyen, hanem más rendszerben müködjenek, és kiderült, hogy bizonyos fokig még kényszerből is, de tudatosan is ragaszkodtunk a társulati rendszerhez, és hogy mégis ez a jövő. Tehát az hogy műhelymunka legyen a színházakban. Nyílvánvaló sok, más egy musicelszínház, más egy szórakoztató bulvárszínház, és más azok a színházak, amelyekre mondjuk azt mondom, hogy tényleg büszkék lehetünk itt Budapesten, Vígszínháztól a Radnótiig, és éjszínház és Katona József Színház, és folytathatnám, vagy úgymond az alternatívoknál, hogy ott is kialakultak a társulatok, mert látszik az, hogy egy színház, az igazi színházi munkához műhelymunkára van szükség.

Mv.: - Csak mondjuk Londonban megnézem egy színházi, egy estének a színházi kínálatát, akkor találok öt, hat, hét nagyon jó állandó társulatot, és találok húsz-huszonöt, harminc előadást, amik vállalkozásként arra az egy előadásra jöttek létre, adott esetben abszolut elsőrangú színészekkel, aztán szétmennek amikor vége van a darabnak .

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Londonban gyakorlatilag nincs állandó színház. Maga a Nemzeti Színház sem állandó színház, az is tulajdonképpen ansvit, tehát folyamatosan játszó, egész más szisztéma. Tehát a francia, angol, olasz szisztéma egészen más mint a német, osztrák, magyar, illetve hát a közép-európai, mert ilyen szempontból volt szocialista országok hasonlítanak egymásra, tehát a cseh, a lengyel, a román, stb., színházak, tehát ilyen szempontból, ugye az a lényege, hogy társulat van, állandó társulat van, és repertoár van. Ez egy óriási különbség, sokkal drágább, ez nem kérdéses, és ugye éppen ezekben a napokban nagyon rossz híreket is hallani a színház finanszirozásáról, dehát remélem ezek csak pletykák.

Mv.: - Sok egyéb helyekről lehet ilyen híreket hallani, úgyhogy ha ezeket összeadjuk, akkor nemigen tanácsolhatok mást, tessék elhinni.

Schiffer János főpolgármester-helyettes: - Jó, még azt persze hozzá lehet tenni, és a Színházi Világnapkor mondjuk azt, hogyha a kulturális intézményekre általában, és nemcsak a kulturális intézményekre, hanem a bérekre, iskolákra, kórházakra is jellemző azt, hogy nem túl jók a hírek, de ezenbelül még a színházak jártak a legkevésbé rosszul, az előbb erről beszélgettünk, én szerintem a legjobban (közbe szólnak)

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Ez is fogalmazás kérdése.

Schiffer János főpolgármester-helyettes: - Igen, igen.

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Én azt mondtam, hogy legkevésbé rosszul.

Schiffer János főpolgármester-helyettes: - Ugyanakkor azt gondolom, hogy, tehát olyan típusu probléma nem volt már az elmúlt években, és ebben az évben sem lesz, amik a színház alkotómunkáját megakadályozná, vagy esetleg lelassítaná azt a folyamatot, ami tényleg óriási, az hogy ötven játszóhelyen hatszáz előadás van Budapesten, hetente vannak bemutatók, és ha visszatérek erre a színház, ha előveszi a műsorfüzetet, úgy válogathat színházi előadások közül, mint más országokban mondjuk csak a mozik közül.

Mv.: - Jól gondolom, hogy Budapest honlapjáról ezúttal színházi programot ajánl Schiffer János?

Schiffer János főpolgármester-helyettes: - Hát igen, honlapról színházi programot is ajánlanék, de azért a Tavaszi Fesztivál programját is még érdemes megnézni, de érdemes ráklikkelni a portálra. Itt két színházi előadás, vagy hármat emelnék ki. Egyik a Krétakör a Vidám Színpadon, a Schilling Árpád Moliere Mizantropját vitte színpadra, másik pedig a Hudi László a Kárhozat kertjét mutatja be, mind a kettő nagyon izgalmas és érdekes, és hogy itten szó volt külföldről is, a Tavaszi Fesztivál kapcsán a Bulandra Színház játszik a Katona József Színházban, egy külföldi társulat.

Mv.: - Köszönöm szépen, és gratulálok a Radnóti-díjhoz mégegyszer.

Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója: - Köszönöm.


Forrás: OBSERVER

süti beállítások módosítása