Évad az évadban

– Három nõvér Fesztivál és konferencia a Gárdonyi Géza Színházban, Egerben -



A napokban több mûfaj ad egymásnak randevút a Gárdonyi Géza Színházban. Alighogy véget ért a 14 elõadást vendégül látó Nemzetközi Monodráma Fesztivál, már kezdõdik is az Évad az Évadban, melyen 5 nap alatt végignézhetõ újra az egri társulat valamennyi idei bemutatója. Április 24-27 között Három nõvér Fesztivál és konferencia várja az érdeklõdõket.

– Három nővér Fesztivál és konferencia a Gárdonyi Géza Színházban, Egerben

A napokban több műfaj ad egymásnak randevút a Gárdonyi Géza Színházban. Alighogy véget ért a 14 előadást vendégül látó Nemzetközi Monodráma Fesztivál, már kezdődik is az Évad az Évadban, melyen 5 nap alatt végignézhető újra az egri társulat valamennyi idei bemutatója. Április 24-27 között Három nővér Fesztivál és konferencia várja az érdeklődőket.



Április 20 és 24 között, az Évad az Évadban alatt a Gárdonyi Géza Színház valamennyi idei bemutatója látható. Az egri néző néhány nap alatt pótolhatja az eddig nem látott előadásokat, aki pedig messzebbről jön, pár nap alatt több előadást is megnézhet. S ahogy a színház igazgató-főrendezője mondani szokta: a társulat számára is fontos, hogy összegezze magában, mi történt ebben az évadban.

Először rendez Három nővér Fesztivált az egri színház. A találkozót a házigazdák Három nővér előadása nyitja meg, április 24-én este. Következő nap, 25-én látható a Panboro Színház és a Kolozsvári Babes-Bólyai Egyetem Szép fehérség című közös, mozgásszínházi produkciója. Uray Péter rendezésében a társulat új bemutatója a közismert dráma belső viszonyait, egyedülálló atmoszféráját egy öntörvényű világ halott alakjaira transzponálta át. A fájdalmas, zsigeri folyamat képei hol követik, hol feledik az alapul szolgáló mű menetét, s figuráit, megtartva azonban annak zaklatott, kilátástalan lüktetését.

Április 26-án, hétfőn 19 órától a nyitrai Andrej Bagar Színház vendégjátéka már a térválasztásban is jelzi Csehovval szembeni attitűdjét. Múzeumba invitálnak, a múzeumi tér színházi térré való avatása az előadás egyik legfontosabb és legtanulságosabb mozzanata. Az a gondolat, hogy Csehov, a Három nővér, s az egész Prozorov ház csupán halott múzeum, egy eleven színházi előadásban, egy élő, élettel teli Három nővérben fogalmazódik meg.



Április 27-én este 7 órától a brnoi HaDivadlo mutatkozik be. Előadásuk Csehov humorának tisztelete. Csehov klasszikus darabját a brnoi HaDivadlo színpadán egy orosz rendező Szergej P. Fedotov vitte színre, aki gyakran vendégrendez cseh színházakban. Fedotov sajátos stílusának szerencsés ötvözete az egyedi stílust képviselő brnoi társulat ars poétikájának. Az előadás a színészi munkára épül, és azokat az abszurd témákat feszegeti, melyekre Csehovval kapcsolatosan gyakran megfeledkezünk.



Az előadásokat követően alkotók, irodalomtudósok, színháztudósok, kritikusok vitatják meg a Három nővér irodalmi és színházi interpretációit, szakmai beszélgetések keretében elemzik a más-másfajta feldolgozások lehetőségeit.

A fesztiválról bővebben...

süti beállítások módosítása