Informal European Theatre Meeting

Idén Budapesten tartja éves közgyûlését az Informal European Theatre Meeting (IETM), a kortárs színház- és táncmûvészetek legnagyobb szakmai hálózata Európában. Az április 22-25. között - egy héttel Magyarország európai uniós csatlakozása elõtt - tartandó találkozó központi témája: Hagyomány a mûvészetekben, kortárs mûvészetek és kulturális identitás.

Az IETM negyvennél több országból 400 olyan szakmai, az előadóművészetek területén tevékenykedő szervezetet tömörít magában, melyek az újító szellemű, kortárs művészetek mellett kötelezték el magukat. Tagjai között megtalálhatók fesztiválok, színházak, kulturális és művészeti központok, független produceri és rendezvényszervező irodák, kulturális dokumentációs központok, állami és civil szervezetek (NGO-k).

E találkozók támogatói a világban mindenhol közintézmények, hivatalos szervek, művészeti alapok. Hazánkban idén a Nemzetközi Kulturális Örökség Minisztériuma, Budapest Főváros Önkormányzata és - többek között - a Millenáris Park, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza, az Operett Színház és a Merlin Színház támogatása biztosította a közgyűlés megrendezését.

Az IETM szellemisége az európai kulturális sokszínűségbe és az abban rejlő számtalan együttműködési lehetőségbe vetett hitből, és a művészet/művészek fontosságának és szükségleteinek kifejezésére irányuló vágyból ered.
E szakmai találkozó kapcsán szervezett kortárs előadóművészeti fesztivál lehetőséget kínál számos magyar színházi és táncművészeti társulat számára, hogy bemutassa legújabb munkáit. A közgyűlés köré szervezett előadóművészeti program célja, hogy a nemzetközi szakemberek megismerkedhessenek a vendéglátó ország legújabb színház- és táncművészeti törekvéseivel. Budapesten kivételesen gazdag választék várja a résztvevőket: a három nap alatt 17 helyszínen összesen 38 előadás kerül bemutatásra.

A budapesti közgyűlésen is 450-nél több nemzetközi szakember osztja meg munkacsoportok és szemináriumok keretében tapasztalatait, s a találkozón olyan nemzetközi hírű előadók és vitavezetők vesznek részt, mint Bernard Faivre d’Arcier (az Avignoni Fesztivál volt igazgatója, Franciaország), Beral Madra (kritikus és kurátor, Isztambul), Ong Keng Sen (a Arts Networks Asia (ANA) alapítója, Szingapúr), Dieter Jaenicke (a Fórum Cultural Mundial ügyvezető igazgatója, Brazília) és Francesc Badia i Dalmases (Universal Forum of Cultures Barcelona 2004, Spanyolország).

A budapesti közgyűlés keretében 17 munkacsoport tevékenykedik majd a következő témakörökben: Kultúra és nyelv; Független játszóhelyek; Nemek és kultúra; Színház Magyarországon; A Barcelonai és a Sao Paolo-i World Culture Forum; A megbízásos és az alkalmazotti státusz az előadóművészetekben; Koprodukciók és turnék, stb.


"Amikor belépünk az Európai Unióba, mindezt "kincsekkel megrakodva" tesszük. Oscar-díjas magyar filmeseket, szupersztár operadívákat, nívós zenekarokat, messze földön híres tánc- és színtársulatokat viszünk magunkkal. Remélem, a következő három napban Önök is olyannak látják majd Budapestet, amilyennek mi, magyarok: pezsgő kultúrcentrumnak, nagy színészi és táncos pillanatok, különleges színpadi megoldások, egy ízig-vérig mai, európai és mégis egyedi, hagyománytisztelő művészet metropoliszának."

Hiller István miniszter
Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma

További információ:
press-ietm-budapest@chello.hu
www.ietm.org
tcsorgo@millenaris.hu

süti beállítások módosítása