Artus Bemutató


Artus - Goda Gábor társulata:
RETINA - vizuális táncszínház

BEMUTATÓ: 2004. május 3. 20 óra
További elõadások: május 4., 5., 6., 7., 8., 10., 11., 12., 14., 15., 17., 18., 19.

Vajon miért nem néznek egymás szemébe az emberek?
Egy ember leesik a tetõrõl, több emeletet zuhan, míg végül kezében egy tetõcseréppel a földön landol. Nem lát, nem hall, nem mozdul, de él. A zuhanás közben ablakokon pillant be, szeme fényképezõgépszerûen rögzíti a bennünk a látott villanásnyi életképeket. A "fényképek" összecsúsznak, mintha egymásra fotózták volna õket. Ez az utolsó és egyben egyetlen emléke. A földön ülve, ennek az egyetlen képnek részleteibõl egy új világot épít fel. Mostantól ami a képzeletében él, az jelenik meg a retináján.

Hogy a kép kívülről vagy belülről vetül a retinára, változtat-e a lényegen?(Barrico)

Hely: XI. ker., Artus Stúdió, a Fonó Budai Zeneház melletti gyárépületben

Jegyár: 0 Ft
Helyfoglalás ajánlott: 204 3755, artus.aniko@nextra.hu
Bővebb info: www.artus.hu





Két színházi függöny közt élek
Az egyik a világ felé, a másik magam felé nyílik.
Ritkán.

G.G.

ARTUS - GODA GÁBOR TÁRSULATA

RETINA
Vizuális táncszínház

Premier: 2004 május 3., hétfő este 8 óra
További előadások: május 4., 5., 6., 7., 8., 10., 11., 12., 15., 17., 18., 19. este 8 óra
Hely: Artus stúdió, XI. ker., Sztregova u. 3., a Fonó Budai Zeneház melletti gyárépületben

Egy ember leesik a tetőről, több emeletet zuhan, míg végül kezében egy tetőcseréppel a földön landol. Nem lát, nem hall, nem mozdul, de él. A zuhanás közben ablakokon pillant be, szeme fényképezőgépszerűen rögzíti a bennünk a látott villanásnyi életképeket. A �fényképek� összecsúsznak, mintha egymásra fotózták volna őket. Ez az utolsó és egyben egyetlen emléke. A földön ülve, ennek az összecsúszott képnek részleteiből egy új világot épít fel. Mostantól ami a képzeletében él, az jelenik meg a retináján.

Hogy a kép kívülről vagy belülről vetül a retinára, változtat-e a lényegen?(Barrico)

Az előadás folyamán a színpad 25 méter mélyre nyílik, a megjelenő alakok, helyzetek az ennek a lebénult embernek a képzeletében létrejött képek reflexiói.

A valóságot az emberi képzelet teremti (Karinthy Frigyes)

Személyes pillanatokat, egyéni mítoszokat fogalmazunk meg a tánc, a zene, a szó és a képalkotás, (tér, fotó, videó, számítógépes animáció) nyelvén, melyek szüntelenül ezt kérdezik: Miért nem néznek egymás szemébe az emberek?

En suite.
A magyarországi színházi gyakorlattal ellentétben az angolszász, en suite gyakorlatot kívánjuk bevezetni, amely szerint színházunkban egy-egy előadást sorozatban játszunk, illetve mutatunk be, egymás után, minden este 15-20 alkalommal. A külföldi tapasztalatok alapján ez a megoldás művészi szempontból előnyösebb, a művészek folyamatos közös munkája során több lehetőség nyílik a fejlődésre, a közös munka kiteljesülésére.


Az alkotók
Egy pszichológus, Suhai-Hodász Gábor, és egy szemészorvos, Dr. Győri József segítette az előadás létrejöttét. Az észlelés kérdésköréhez való tudományos megközelítésük felbecsülhetetlen segítséget nyújtott munkánkban.

Schubert A halál és a lányka című vonósnégyesét Márkos Albert komponálta újra. A jól ismert zenemű részletei, hangulatai, asszociációi által inspirált memória és fantázia játékok születtek.

Turcsány Villő hozta létre az előadás látvány világát. A díszlet, a videó betétek, a tér az ő tervei alapján készültek.

Az előadás az alkotó-előadók személyes élményeiből, emlékeiből táplálkozik. A társulat tagjai aktív szerepet vállaltak az előadás elkészítésében, az elhangzó szövegeket saját gondolataik inspirálták.

alkotó-előadók: Bakó Tamás, Dombi Kati, Gold Bea, Kovács Gerzson Péter, Lipka Péter, Nagy Andrea, Sipos Orsolya, Umniakov Nina, Tr. Szabó György

szövegek: Suhai-Hodász Gábor, Sipos Orsolya, Goda Gábor és a társulat
zene: Márkos Albert, Schubert alapján
hang: Bahaloczky István
látvány: Turcsány Villő
videó animátor: Bodóczky Antal
szemészorvos munkatárs: Dr. Győri József
vágó: Ernst Süss
fényterv: Kocsis Gábor
technikai munkatárs: Oldal István
produkciós munkatárs: Rácz Anikó
rendezte: Goda Gábor

Zenészek:
Bujtor Balázs hegedű
Kovács Erika hegedű
Winkler Zsófia brácsa
Gál Béla cselló

süti beállítások módosítása