Aknay János:: Kapcsolatok

Május 4-én 16 órakor a Munkácsy-díjas Aknay János festõmûvész gyûjteményes kiállítása nyílik Kapcsolatok címmel Budapesten, (XII. kerületi, Istenhegyi út 40/A) a Volksbank Galériában. A kiállításra ellátógatók átfogó képet kapnak a Szentendrén élõ alkotóról, belekóstolhatnak a "mûvészváros", Szentendre hangulatába.

Kedves Művészetpártoló Barátom, Tisztelt Kollégák!


A kiemelkedő sikerű Aba-Novák Vilmos születésének 110. évfordulójára megrendezett életműkiállítás után 2004-ben tovább folytatódik a Magyarországi Volksbank Rt. mecenatúrájával a márciusban elkezdett, országosan huszonnyolc tárlatból álló kortárs képzőművészeti kiállítássorozat.

Május 4-én 16 órakor a Munkácsy-díjas Aknay János festőművész gyűjteményes kiállítása nyílik Kapcsolatok címmel Budapesten, (XII. kerületi, Istenhegyi út 40/A) a Volksbank Galériában. A kiállításra ellátógatók átfogó képet kapnak a Szentendrén élő alkotóról, belekóstolhatnak a "művészváros", Szentendre hangulatába.

Május 6-án 17 órakor a közel nyolcvan éves Újváry Lajos festőművész életútját bemutató, retrospektív tárlat megnyitójára kerül sor a Magyarországi Volksbank Rt. Rákóczi út 7. szám alatti galériájában. A kaposvári születésű művész a magyar tájfestészet egyik legmeghatározóbb egyénisége. A Magyarországi Volksbank Rt. kiállítási sorozatának a célja az összegzés, az új tehetségek keresése, az értékmegtartás és az értékképzés. A Magyarországi Volksbank Rt. 27 bankfiókot felölelő országos hálózata ily módon a kortárs hazai képzőművészet otthona is.





Üdvözlettel



Bretus Imre

20-415-6776

www.dunapartgaleria.hu







Aknay János

festőművész " Kapcsolat" című kiállítása a Volksbank Galériában






A Magyarországi Volksbank Rt.
tisztelettel meghívja Önt,
családját és barátait


Aknay János festőművész "Kapcsolat" című kiállítására.




A kiállítást megnyitja:



Skonda Mária
Magyarországi Volksbank Rt.
Igazgatóság tagja,
elnökhelyettes





és



Feledy Balázs
művészeti író,
A tárlat megnyitójára
2004. május 4-én 16 órakor kerül sor,
a Volksbank Rt. Istenhegyi úti bankfiókjában és Galériájában
1126 Budapest, Istenhegyi út 40/A



A kiállítás 2004. június 25-ig tekinthető meg.





Aknay János 1949. február 28-án Nyíregyházán született.
Művészeti tanulmányait 1959-1963 között Debrecenben Képzőművészeti Szakkörben kezdi meg, tanára Veress Géza. 1963-1967 között Képző-és Iparművészeti Gimnáziumba jár Budapesten, tanára Sebestyén Ferenc.



Díjak:

1978 - VLS Kísérleti Műhely, Fiatal Művészek Stúdiójának díja
1996 - Pro Urbe, Szentendre
2000 - Pest Megye Művészetéért-díj, Vajda Lajos stúdió
2000 - a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje
2002 - Munkácsy-díj



Közgyűjteményekben őrzött műalkotásai:

Baász Imre Művészeti Alapítvány, Sepsiszentgyörgy
Ferenczy Múzeum, Szentendre
Kortárs Gyűjtemény, Salzburg
Kortárs Magyar Gyűjtemény, Dunaszerdahely
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre



Önálló kiállítások (válogatás):

1972 József Attila Művelődési Központ, Szentendre (Holdas Györggyel, Matyófalvi Gáborral és ef Zámbó Istvánnal)
1989 Szentendrei Képtár, Szentendre
1993 Horváth & Lukács Galéria, Nagycenk
1997 Kultúrpalota, Marosvásárhely
2000 Szent Mihály Kápolna, Budapest

-------------------------------






A Magyarországi Volksbank Rt.
tisztelettel meghívja Önt,
családját és barátait


Újváry Lajos
festőművész
"Tűz, víz, föld, levegő"
című kiállításának megnyitójára.



A kiállítást megnyitja:

Skonda Mária
az Igazgatóság tagja, elnökhelyettes és Fábián Gyula író. A tárlat megnyitójára 2004. május 6-án 17 órakor kerül sor, a Volksbank Rt. Központi bankfiókjában és Galériájában

1088. Budapest, Rákóczi út 7.



A kiállítás 2004. augusztus 25-ig tekinthető meg.



Újváry Lajos
Újvári Lajos festőművész "Tűz, víz, föld, levegő" című kiállítása a Volksbank Galériában.



Újváry Lajos 1925-ben Kaposváron született. Gyermekként gyakran találkozott Rippl-Rónai Józseffel, aki nagyapjánál rendszeresen vendégeskedett. Középiskolai tanulmányait Veszprémben végezte, majd édesapja korai halála okán Hőgyészre költöztek és Dombóváron tanult.

1944-ben felvették a Képzőművészeti Akadémiára, de a háború miatt tanulmányait már nem tudta megkezdeni. 1945. január 1-én kétszáz hőgyészi falubelijével együtt az oroszok munkatáborba hurcolták.

1946. október 5-én érkezett haza és megkezdte Képzőművészeti Főiskolai tanulmányait Szőnyi István növendékeként. 1949-ben eltávolították a főiskoláról, de Szőnyi István és Bernáth Aurél ajánlására visszavették. Ezekben az években Rákosi Mátyás testvére, Bíró Károly elvtárs, a Képzőművészeti Főiskola akkori főtitkára így jellemzi a fiatal művészt. "...marxizmus-leninizmussal szemben passzivitást mutatott, a népi demokrácia kérdései nem érdekelték, szakmailag is polgári beállítottságú."

Z. Gács György, a Képző- és Iparművészeti Gimnázium igazgatója azonban úgy döntött, hogy helyettes tanárként alkalmazza. Az idő őt, és azokat a barátokat igazolta, akik megérezték benne a tehetséget, a géniuszt.



Századunk költő óriása, Ady Endre így fogalmazta meg a művészetekben élő ember tiszta kívánságát:

" Szeretném magam megmutatni, hogy látva lássanak..."

A rajzokkal, a festményekkel mondanivalót, üzenetet fogalmazó festőművész ezt a lelkiállapotát éli, olykor akár szorongva, vajon értik, megértik-e színekben fogalmazott alkotásait.

Különösen igaz mindez az indulás idején, 1953-ban, amikor először állt nézői, a közönsége elé a Fényes Adolf teremben. Ezt a bizonyos első megnyitót követte a Csók galériában az a kiállítás, ahol Kodály Zoltán, Szabó Pál, László Gyula, nemzetünk kiválóságai is megtisztelték a fiatal művészt a jelenlétükkel. Szavak nem érnek föl ahhoz, amit számára ez az elismerés hordozott: számon tartják őt, figyelik fejlődését és várják a folytatást. Ez ösztönözte tehetsége új mondanivalóinak megfogalmazása nyomán arra, hogy ahová hívják, menjen, bizonyítson. A művészpálya összegzése ilyen számokat elevenítenek fel: félszáznál több egyéni kiállítás, csoportos kiállítások párizsi, helsinki, tokiói, kairói, németországi, olaszországi galériákban, múzeumokban.

Munkái elkerültek a világ számos országába, amerikai, kanadai, holland, német, angol, svájci, lengyel, francia, japán és hazai magángyűjtemények megbecsült tételei az Újváry festmények.

Állami, azaz politikai ízű elismeréseket azonban nem kaphatott. Éveken át minden előterjesztést állami elismerésre egyértelműen elutasítottak. Újváry Lajos nem tartozott a pártállam elismert alkotói közé. Persze minderről "maga is gondoskodott", soha nem rejtette véka alá véleményét a támogatott művészeti irányzatok kiszolgálóiról, ezzel együtt a rendszerről.

Szívósan, szorgalommal, tudással, tehetséggel megáldottan dolgozott évtizedeken keresztül és alkot ma is. Több évtizedes művészi és tanári pálya, sikeres kiállítások, és művészgenerációk egész sora nőtt ki a keze alól.

süti beállítások módosítása