Álmok a szekrénybõl /divatperformansz

2004. május 13-14. 20.30h

Álmok a szekrénybõl /divatperformansz

ÚJRA A TRAFÓBAN!



A május 13-i elõadás az "Erste esték a Trafóban" sorozat keretében kerül megrendezésre

Álomruhák - divattervezés másképp.

Szárnyaló képzelet, vágyódás - 2003-ban ez volt a témája Nagy Fruzsina show-jának, amely a hétköznapok szürkeségét cserélte fel egy színekből és formákból kevert divatturmixra. Az előadás a divatbemutatók hagyományos felépítését átalakítva, egy látványos performansz keretében mutatta be Fruzsina, Sosa (a TÁP Színház jelmeztervezői) és független tervezők alkotásait. A nagy sikerre való tekintettel újból műsorra tűztük ezt a formabontó előadást.
Álmok, rémálmok, képzelgés - nem hétköznapi ruhák egy hétköznapi történetbe beleszőve. Egy átlagos családi vacsora, a gondjaikkal küszködő családtagok készülődése a lefekvéshez. Vita, verekedés, kiabálás, sírás - mindennapi dolgok, minidrámák az asztal körül. A részeges apuka, hisztérikus anyuka, hadirokkant nagypapa, szenilis nagymama, betegesen diétázó nővér, drogos báty és ártatlan kislány álmai és hallucinációi a kerete annak, ahogy a különleges kollekció darabjai a kifutóra kerülnek, mint egy-egy álom vagy lelkiállapot tükörképei.
Álomruhák - divattervezés másképp. A szekrényből kiömlő ruhákat színészek, táncosok, kaszkadőrök, civilek mutatják be. Ezek az öltözékek inkább jelmezek mint ruhák, egyik hordhatatlan, a másik még hordhatatlanabb és a harmadikba sem tudnánk reggel beleugrani. A szabásmintán túl ebben az anyaguk is akadályozna bennünket - a tervezők gumiba, papírba, fémbe, üvegbe, műanyagba szabták álmaikat. Ezek a "ruhák" egészen másképp öltöztetik a testet, mint a megszokott divatbemutatókon látható kollekciók. Itt nem a hordhatóság a lényeg, hanem a fantázia korlátlan szárnyalása. A kollekciók témái is különlegesek: focimeccs, ételek, állatok, szürreális-erotika, tündérmesék, szörnyek, videojátékok.

"Amit láttunk - inkább jelmez s nem praktikus használatra szánt ruha -, szürreális formákba szerveződő textil, bőr, gumi, műanyag, papír, a test körül lebegő ábránd, materializálódó érzelem, mintha az ember kívül hordaná a lelkét." (Stark R. László, Magyar Hírlap)

A rendező, Nagy Fruzsina 5 éve végzett az Iparművészeti Egyetem Textiltervező szakán, és jelmeztervezőként, valamint maszkmesterként dolgozik különböző színtársulatoknak, (Pl. Bozsik Yvette: Bacchanália, Állatfarm - jelmez, Dadaisták - jelmez és maszk (Sosával mint társtervezővel), Tavaszi áldozat, János Vitéz - maszk. Krétakör Színház: Hazám-hazám, Leonce és Léna - maszk. TÁP Színház: Etchno, ŰrZrinyiász, MicimackÚr, Alvószínház, Formalitás - jelmez ás maszk-) és filmekben (Pl. Böszörményi Zsuzsa: Mélyen őrzött pillanatok - jelmez, smink. Török Ferenc: Szezon - jelmez, Sosával közösen. Pacskovszky József: A boldogság színe - smink. Sniper 2 amerikai akciófilm - smink-stb.)


Rendező: Nagy Fruzsina
Zene: Vajdai Vilmos
Videó: Varga Tibor, Nagy Eszter
Fény: Imesz
Díszlet: Budavári Attila
Gyártásvezető: Kerekes Eszter, Varga Virág
Asszisztens: Csalagovits Zóra
Kaszkadőr koordinátor: Unger Béla
Írói konzultáns: Tasnádi István


Szereplők:
Hartai Petra
Tóth Orsi
Lajkó Bence
Sárkány János
Takáts Andrea
Kassai Ilona



Fellépők:
Volcsánszky Fanny
Juristovszky Tamara
Domján Eszter
Kuli Évi
Sándor Évi
Krausz Alíz
Lisztóczky Hajni
Halász Anna
Fülöp Timi
Vislóczky Szabolcs
Rakotomalala Myriam
Francia Gyula
Andreia Rocha
Bói Gergő
Lezsák Levente
Keresztes Zsolt


www.szinhaz.hu/fruture
Az ERSTE Bank támogatásával

Támogatók: Zsolt Masszázs - kereszt@hdsnet.hu, Tó Vendéglő Fót, Europe Stunt League, Connection Bt., Szivárvány Misszió Alapítvány, Light Positve

süti beállítások módosítása