Pesti túlsúly Pécsett

Egy hét múlva startol az országos színházi találkozó

Negyedik alkalommal rendezik meg a pécsi országos színházi találkozót, ami június 3-ától 12-éig tart. A versenyprogramokra már elkeltek a jegyek.

Balogh Gyula, Bóta Gábor - Magyar Hírlap 2004-05-27

Tizenöt produkció versenyez

A versenyprogramban négy nagyszínpadi és tizenegy kamaraszínházi elôadás szerepel. A nagyszínházban kap helyet a Vígszínház Brecht-elôadása, az Új Színház Roberto Zuccója, a kaposvári teátrum Csak egy szög című produkciója és a Nemzeti Buborékokja. A kolozsváriak Jaques vagy a behódolás című elôadásán a nagyszínház színpadán ülnek a nézôk. A végre klimatizált Kamarában látható a Katona József Színház Ivanovja és a Fekete tej, a Theomachia a Bárkából, az újvidéki Via Italia, a nyíregyházi Három madár és a Mikroszkóp fantomja című kabaré. A stúdióban adják a szolnoki színház Karamazov testvérek című elôadását, a szobaszínházban pedig Háy János művét, A Herner Ferike faterját. A Pécsi Harmadik Színházban játsszák a házigazdák Macskajáték című elôadását, a Civil Közösségek Házában pedig a Krétakör "Siráját".

A pécsiek már elôre felvásárolták a fesztivál jegyeit - fotó: Pélyi Nóra

A pécsi színházi találkozókon (POSZT) mindig heves vitatéma, mi és miért került a versenyprogramba? Hogy kerültek oda arra érdemtelennek tartott előadások, és miért nincsenek ott más produkciók. A jelenlegi válogatásban a legtöbben már előre a Mikroszkóp Színpad A Mikroszkóp fantomja című kabaréjának beválasztását kritizálják. Az ilyen látszólagos könnyedségek, szórakoztató produkciók be sem szoktak kerülni a programba. Csengery Adrienne operaénekes, az idei válogató minden egyes produkciójáért vállalja a felelősséget. Mivel operaénekes, egyik színháznál sincs semmilyen érdekeltsége, így független lehetett a döntéseiben. A Mikroszkóp Színpad esetében meg akarta mutatni, milyen komoly munkát fektetnek egy kabaréba, mennyire kidolgozott és profi a műsor minden másodperce. Csengery Adrienne szerint olyanok vitatják ezt a választását, akik nem is látták a produkciót, csak előítéleteik vannak a Mikroszkóppal kapcsolatban. Egyébként az eredetileg előírt tizenkettő helyett tizenötre alkudta fel a versenyprodukciók számát. Nagyszínpadi és vidéki előadások között viszonylag kevés igazán jót talált. A határon túli magyar produkciók között jó néhányat, de ezekből csak kettőt válogathatott be a szabályok szerint. Tizenöt produkció versenyez

Annyit elért, hogy versenyen kívül a beregszásziak A szarvassá változott fiú című produkcióját Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a Tettyei Szabadtéri Színpadon előadják. De fontosnak tartotta, hogy a kolozsváriak Doktor Faustusa is jelen legyen Pécsett, a közös társulati teljesítmény miatt is, Bogdán Zsolt pedig lenyűgözte a címszerepben. Csengery Adrienne a legjobb produkciónak a temesvári Hamletet tartotta, ami különleges játszóhelyet, pályaudvart sínekkel igényelt. Pécsett nem találtak megfelelő helyszínt, és amúgy is hét és fél millió forintba került volna a produkció szállítása. De a hazai előadások közül is több nem kerülhetett már be a programba, például a Budapesti Kamarából az Egy őrült naplója Bertók Lajossal vagy a Kései találkozás a Játékszínből, Törőcsikkel és Garassal. Arra a kérdésre mit szól Schilling Árpád rendezőnek, a Krétakör Színház vezetőjének, a Színház című folyóirat legújabb számában megjelent nyilatkozatához, mely szerint "borzasztó ciki lenne elhívni ide külföldről izgalmas színházi alkotókat, kritikusokat, fesztiváligazgatókat, és megmutatni nekik az év legjobb tizenötjét". Csengery Adrienne azt felelte, valószínűnek tartja, hogy Schilling Árpád nem látta a Pécsre beválogatott produkciók jó részét. Ô a maga részéről, százharminc produkció megnézése után pozitívan értékeli a hamarosan záruló színházi évadot.
A fesztivál költségvetése 160 millió forint, ez húszmillióval több, mint a tavalyi - tudtuk meg Simon Istvántól, a POSZT ügyvezetőjétől. Pécs városa és a kulturális tárca tíz-tíz millióval emelte az eddigi támogatást. Ám az új áfatörvény miatt az idén már a POSZT-nak is be kell fizetni az állami támogatás utáni 22 milliónyi áfát. Így lényegében mégis kevesebből gazdálkodhatnak, mint 2003-ban. Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára elmondta, hogy a héttagú szakmai zsűrit a társaság delegálta. Két külföldi szakember is lesz a bírálók között: az angol Tim Carol és a szlovén rendező, Mojca Hrovatic. Emellett külön díjat oszt a színész és a közönségzsűri is. Annak ellenére, hogy az elmúlt években több bírálat érte a szervezőket, hogy az off, vagyis a kísérő programok elnyomják a versenyprodukciókat, az idén 34 helyszínen 165 rendezvényre számíthatnak a fesztivállátogatók. Újdonság lesz a kínálatban a "táncpárbaj", melyen két koreográfus, Keveházi Gábor és Román Sándor méri össze tudását Márta István rögtönzött ritmusaira. Új helyszínként szerepel a pécsi sportcsarnok, ahol a Megasztár című vetélkedő döntősei adnak koncertet. Az idén is főszerephez jutnak a különböző művészeti iskolák, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei, akik vizsgaprodukcióikat hozzák Pécsre. Ismét megrendezik a magyar drámák nyílt fórumát. Megint lesz súgóverseny, és újra főznek a színészek a Fregattban. Több kiállítás is nyílik, ezek közül kiemelkedik a Művészetek Házában helyet kapó Száz év száz báb című tárlat.

Balogh Gyula, Bóta Gábor - Magyar Hírlap 2004-05-27



süti beállítások módosítása