Pécsre költöznek a színházak

Kétszáz program, félezer fellépõ - Megkezdõdött a színházi találkozó Pécsett

Tegnap délután a pécsi Széchenyi téren Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere, Toller László, a város polgármestere, valamint a POSZT fõszponzora és vezetõsége nyitotta meg a IV. Pécsi Országos Színházi Találkozót.
Koren Zsolt Népszava 2004.06.03
Forrás: Observer

Megkezdődött a színházi találkozó Pécsett


Tegnap délután a pécsi Széchenyi téren Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere, Toller László, a város polgármestere, valamint a POSZT főszponzora és vezetősége nyitotta meg a IV. Pécsi Országos Színházi Találkozót.



A professzionális színházak legjelentősebb hazai megmérettetése és legnagyobb fesztiválja a jövő hét végéig tart Baranya megye székhelyén. Versenyprogramjában Csengery Adrienne operaénekes válogatása alapján tizenöt előadással mutatkoznak be a társulatok: Budapestről hét együttes (a Katona József Színház két produkcióval is), vidékről öt, a határokon túlról pedig két színtársulat vesz részt a POSZT-on. Előadásaikra már nem lehet jegyet kapni, ám a fesztivál kísérőprogramjában közel százhetven eseményt lehet megtekinteni - ezek jó részét ingyen. A versenyben bemutatkozó előadásokról délelőttönként szakmai vitákat rendeznek, ahol két felkért opponens mellett gyakorlatilag bárki kifejtheti véleményét az előadásról. A korábbi gyakorlattól eltérve idén nem gyakorló színházi szakember, hanem újságíró, az ismert médiaszemélyiség, Mélykuti Ilona vezeti e vitákat. A tizenöt versenyelőadást három zsűri szemlézi: a szakmai grémium mellett a színészkamara képviselői is szavaznak majd, a Pécsi Nemzeti Színház közönségéből kisorsolt öttagú zsűri pedig kategóriák és megkötések nélkül díjazhatja kedvencét.

Az évente más-más városba költöző Országos Színházi Találkozó sorsa három éve vett meghatározó fordulatot: az egyre nehézkesebben szervezett seregszemle állandó otthonra talált Pécs városában. A fesztivál központja és a legtöbb versenyprogram helyszíne a pécsi színház lesz, ám összességében az egész várost "megszállja" majd az ország minden részéből Pécsre sereglett színészek, rendezők, újságírók és a színházi gépezet máskor láthatatlan hada. Az OFF-programsorozat 34 helyszíne gyakorlatilag behálózza Pécs térképét: számos érdekesség, kuriózum és színházi csemege fogadja a nézőket, valamint a szakmabelieket. Jordán Tamás fesztiváligazgató a legérdekesebb kísérőprogramok közé a tavaly is nagy sikerrel megrendezett Súgóversenyt, a Kritika kritikája című vitadélutánt, a Színészek főznek sorozatot, a Táncpárbajt és a Kaszkadőrshowt sorolja. A szervezők szerint a legnagyobb közönségsikerre Varnus Xavér koncertje és a Megasztár résztvevőinek gálája számíthat. A fesztivál költségvetése gyakorlatilag azonos a tavalyival, mert bár a kulturális minisztérium és a helyi önkormányzat is 10-10 millióval megemelte a támogatást, a többletet az adótörvények megváltoztatása miatt kiesett összegek pótlására kell fordítani.





Holnap kezdődik a színházi szakma legrangosabb hazai megmérettetése, a IV. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A POSZT versenyprogramjában tizenöt kőszínházi produkció szerepel: nyolc előadás érkezik Budapestről, öt vidékről (Kaposvár, Nyíregyháza, Pécs, Szolnok, Zalaegerszeg) és kettő a határokon túlról (Kolozsvár, Újvidék). Az évad legjobbjainak ítélt bemutatókat három zsűri szemlézi Pécsett.

***

A IV. POSZT versenyprogramja



Bernard-Marie Koltes: Roberto Zucco - Új Színház

Joanna Laurens: Három madár - Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház

Csehov: Siráj - Krétakör Színház

Szigarjev: Fekete tej - Katona József Színház, Budapest

Kovács-Mohácsi: Csak egy szög - Kaposvári Csiky Gergely Színház

Örkény: Macskajáték - Pécsi Harmadik Színház

Weöres: Theomachia - Bárka Színház

Via Italia - Újvidéki Magyar Színház

Csiky: Buborékok - Nemzeti Színház

Háy János: A Herner Ferike faterja - Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

Csehov: Ivanov - Katona József Színház

Ionesco: Jaques vagy a behódolás - Kolozsvári Állami Magyar Színház

Sas-Selmeczi-Trunkó: A Mikroszkóp fantomja - Mikroszkóp Színpad

Brecht: A kaukázusi krétakör - Vígszínház

Dosztojevszkij - Crane: Karamazov testvérek - Szolnoki Szigligeti Színház


Koren Zsolt Népszava 2004.06.02


süti beállítások módosítása