Súgóverseny, színészvizsga a POSZT-on

Negyedszer rendezik meg a hazai színházak bemutatkozását Pécsett. Csengery Adrienn válogatását idén nem kísérték látványos ellenkezések és botrányok, szakavatott nézõk azt is tudni vélik, kik a legesélyesebbek a díjakra.

Forrás: Observer, Népszava

Negyedszer rendezik meg a hazai színházak bemutatkozását Pécsett. Csengery Adrienn válogatását idén nem kísérték látványos ellenkezések és botrányok, szakavatott nézők azt is tudni vélik, kik a legesélyesebbek a díjakra.


Úgy tűnik, az időjárás megkegyelmezett a Pécsi Országos Színházi Találkozónak, szemmel láthatóan felpezsdült az élet a negyedik alkalommal megrendezett színház-szakmai fesztivál helyszínein és rendezvényein. A versenyprogramban még a továbbiakban is láthatóak a kifutó színházi évad legjelentősebbnek ítélt produkcióiból. Szerdán Csehov Ivanov című darabját mutatja be a Katona József Színház, Ascher Tamás rendezésében, valamint Ionesco naturalista színművét, a Jacques, vagy a behódolást játssza a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata, ezt az előadást Tompa Gábor vitte színre. A szolnokiak csütörtökön a Karamazov testvérek azonos című feldolgozását adják elő, Richard Crane tollából, Telihay Péter rendezésében. A Mikroszkóp fantomja című kabaré is a POSZT versenyprogramjában látható csütörtökön és pénteken, a sort pedig Zsótér Sándor rendezése, A kaukázusi krétakör zárja, a Vígszínház produkcióját pénteken egy alkalommal lehet megtekinteni Pécsett. A fesztivál díjkiosztó, záró gálájára szombaton este a Pécsi Nemzeti Színházban kerül sor. A fődíjakról máris különböző találgatásokat lehet hallani, mindenesetre máris felállt valamifajta értéksorrend az eddig látott produkciók között. Kétségtelen, hogy számos meghatározó és kiváló előadást válogatott a fesztivál versenyprogramjába Csengery Adrienne operaénekes, mégis az a hír járja, a legtöbb kategóriában nem fog különösebb nehézséget okozni a zsűrinek a legjobb kiválasztása. A POSZT hivatalos zsűrije 7 főből áll, Csizmadia Tibor rendező, színházigazgató, Dobák Lívia dramaturg, Fűr Anikó színművész, Gabnai Katalin kritikus és Khell Csörsz tervezőművész mellett két külföldi színházi szakember ( Tim Caroll - Nagy-Britannia és Mojca Hrovatic - Szlovénia) dönt majd arról, hogy a tizenöt versenyelőadásból melyek kapják a "legjobb" jelzőket. Itt nevezik meg tehát, hogy a 2003/2004-es szezonban melyik volt az év előadása, rendezése, a legjobb díszlet és jelmez mellett négy kategóriában díjazzák a színészi alakításokat is. Ezek mellett a MASZK színészkamarai egyesület színművészekből álló zsűrije is díjat ad az általa legjobbnak ítélt előadói teljesítménynek, a pécsiekből kisorsolt közönség zsűri pedig kategóriák nélkül nevezheti meg kedvencét.

A fesztivál kísérőprogramjaira jóval könnyebb bejutni, mint a versenyelőadásokra. Az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál (OFF) egyik legnépszerűbb sorozata a Színészek főznek a Fregattban című, ahol szerda este például Bodrogi Gyula készíti el kedvencét, kivételesen lakodalmas méretben. Csütörtökön Józsa Imre és Trokán Péter együtt áll a fazékhoz. Az egyszemélyes előadói estek is sok érdeklődőt vonzanak: Kézdy György Az én Karinthym című műsora lesz a következő e sorozatban. A színészhallgatók is számtalan lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a pécsi fesztiválon, szerdán a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves musicalszínész osztálya Eisemann operettjét, az Én és a kisöcsémet játssza. Lesz még skót táncház, Jam Session a Zeneakadémia jazz tanszakáról, koncertezik a Tin-Tin Quintet és a Ghymes, valamint a tavaly is nagy sikert arató Súgóverseny is a POSZT hatodik napját gazdagítja.

Koren Zsolt - Pécs
Népszava, 2004. június 9.



süti beállítások módosítása