A negyedik kapu - Tatán és Londonban

A Tatai Nyári Színház szakmailag legrangosabb, országos színházi eseménynek számító bemutatója lesz Kárpáti Péter A negyedik kapu címû klezmerjátéka, Novák Eszter rendezésében. Az egyik legtöbbet játszott kortárs magyar szerzõ mûve a haszidokról szól, akik számára Isten szeretete egyet jelent a természet szeretetével, mindenben megtalálják az örömet, s ezt a sajátos derût aláhúzza a részegítõ klezmerzene.

Az 1930-as években olyan rangja volt a Tatai Nyári Színháznak, hogy különvonatokkal érkezett Budapestről és külföldről az előkelő közönség egy-egy operaelőadásra. A város önkormányzata és a Jászai Mari Színház közötti együttműködés jegyében immár kilencedik alkalommal lesz nyári színház a vizek városában. Az idei programot úgy állították össze, hogy méltó legyen az ország egyik legszebb játszóhelyének múltjához, s az 50. születésnapját ünneplő városhoz.

A Mozgásőrületek című különleges produkcióval kezdődik a Tatai Nyári Színház. A választás azért esett erre a breakvilágbajnokokat, akrobatákat, csinos táncos lányokat felvonultató előadásra, mert mozgalmas, látványos, ezért széles közönségnek kínál tartalmas szórakozást Novák Ferenc koreográfus legújabb munkája. Az Angolkert Szabadtéri Színpadán június 12-én este 9 órakor lesz a tánckavalkád. (Esőnap: június 13.)

Elsősorban a tatai iskolás gyerekeknek kedveskednek a szervezők a Rumcájsz, a rabló című mesejátékkal, amelynek sztárja a címszereplőn kívül egy fantasztikus medve. A Honvéd Kamaraszínház fiatal művészeinek produkcióját Novák Eszter rendezte. A Pálmaház szomszédságában lesz az előadás június 14-én és 15-én. Ez azért fontos, mert így - természetes díszletben - a bokrok közül pattanhat elő Rumcájsz, Manka és Csibészke, no és a medve.

Fotó: Szép György A képen Derzsi János, Wéber Kata és Egyed Attila

A színház szakmailag legrangosabb, országos színházi eseménynek számító bemutatója lesz Kárpáti Péter A negyedik kapu című klezmerjátéka, Novák Eszter rendezésében. Az egyik legtöbbet játszott kortárs magyar szerző műve a haszidokról szól, akik számára Isten szeretete egyet jelent a természet szeretetével, mindenben megtalálják az örömet, s ezt a sajátos derűt aláhúzza a részegítő klezmerzene. A zenét Kiss Ferenc, a Muzsikás együttes tagja szerezte, s egy igazi klezmerzenekar szólaltatja meg. A koreográfia Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus munkája. A neves művészek sorából Tóth Ildikót, Magyar Attilát, Derzsi Jánost és Egyed Attilát említhetjük. A jókedvű, életszerető és a jó kamaraszínházat kedvelő nézőknek ajánlhatjuk a volt piarista Kápolnában bemutatásra kerülő darabot. És még egy nem mindennapi érdekesség: a tatai bemutató napján, június 16-án Londonban felolvasó esten mutatják be A negyedik kaput! A produkció már „látatlanban” több fesztiválra is meghívást kapott. Aki 16-án nem fér be a kápolnába, 17-én még próbálkozhat!

Műfaját tekintve az operett és a zenés játék közé sorolható az Én és a kisöcsém, amit két előadásban - június 18-án és 19-én - a József Attila kollégium udvarán játszanak. A nagyon jó akusztikájú helyszín, a csaknem 40 tagú jó csapat és Margitai Ági elsőprő erejű játéka sikert ígér. Simon Balázs rendező Kelemen Kató szerepét Tóth Orsolyára osztotta, dr. Sast és dr. Vast a két pancser nyomozót pedig Janicsek Péter és Kedvek Richárd játssza.

A Tatai Nyári Színház jegyárait úgy állapították meg, hogy minden színházi élményre vágyó eljuthasson az előadásokra. Sőt, az elővételi jegyvásárlással vagy a két és három előadás megtekintésére szóló bérletekkel még jobban járnak a nézők. (Arról nem is beszélve, hogy biztosítják helyüket A negyedik kapu-ra!)
A nyári színház programját tartalmazó kis legyezőkkel kedveskednek a szervezők a közönségnek, bízzunk benne, hogy erre, és nem az esernyőkre lesz szükség a csillagtetős Tatai Nyári Színházban.

Részletes információk a http://szinhaz.blog.hu/media/image/2004-06-09/11848907/. honlapon.


süti beállítások módosítása