Fiatal Koreográfusok Mûhelye

A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Fiatal Koreográfus Mûhelye
az Operaházzal közös rendezésben
új bemutatóval jelentkezik.
Az öt rövid darabból álló balettest
június 21-én, este 7 órakor lesz látható az Erkel Színházban.

A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Fiatal Koreográfus Műhelye
az Operaházzal közös rendezésben
új bemutatóval jelentkezik.

Az öt rövid darabból álló balettest
június 21-én, este 7 órakor lesz látható az
Erkel Színházban.

A Magyar Nemzeti Balett Alapítvány
Fiatal koreográfusok estjének
műsora

UNCERTAIN HARMONY (Bizonytalan Harmónia)
Koreográfus: Merlo P. Andrea
Zene: Ligeti György (Ramifications vonószenekarra)
Jelmez: Merlo P. Andrea, Gyarmati Zsófia
Időtartam: 9'
Táncolja: Deák Dóra, Gyarmati Zsófia, Süveges Nóra,
Fodor Dániel, Hajdú Péter, Komarov Alekszandr

A koreográfia, Ligeti György 1968/69-ben vonószenekarra komponált "Ramifications" (Elágazások) című zeneművére készült. A zeneműben a polifonikus technikára jellemző elvek uralkodnak; "a különböző szólamok egy csomóba vannak összegubancolva, majd eltérő, szerteágazó irányba kezdenek el mozogni, amíg fokozatosan ki nem bogozódnak".
A mű a néhol sűrű és statikus, máskor szakadozott és mozgékony dallamok váltakozásán alapszik. Sajátossága továbbá a "hiperkromatikus harmónia" létrehozása, azáltal hogy a vonósok egyik fele negyed hanggal magasabbra van hangolva, mint a másik. A zeneszerző azonban nemcsak a hangolással, hanem az egyes szólamok időbeli elcsúsztatásával is fokozza az ingadozást.
Az így elért hangulat volt rám a legnagyobb hatással, amelyet Ligeti joggal nevezett "bizonytalan harmóniának". A táncosok mozdulatain keresztül ezt a hangulatot igyekeztem megvalósítani.
Merlo P. Andrea







ÖRÖK JELEN
Koreográfus: Bacskai Ildikó
Zene: Kraftwerk/Yello
Időtartam: 7' 10"
Táncolják: Kozmér Alexandra, Gikovszki Sznezsana, Bajári Levente

Múlt, jelen és jövő. Az idő múlása ezek mentén halad előre. Múltunk meghatározza jelenünket, jelenünk meghatározza jövőnket. Hol van a tiszta jelen, melyben nem kell tartanunk sem a múlttól, sem a jövőtől? Ott van elrejtve mindennapjainkban, csak meg kellene találni, s élni azt. Ha ez sikerül, megáll az idő.
Bacskai Ildikó






JIMMY-NEK SZERETETTEL!
Koreográfus: Delbó Balázs
Zene: Jimmy Smith
Időtartam: 11'
Táncolják: Boros Ildikó, Gáspár Orsolya, Tsymbal Irina, Radina Dace, Delbó Balázs, Szegő András, Merlo P. Andrea, Kunitz Rowan

Jimmy Smith korunk egyik legkiemelkedőbb dzsesszmuzsikusa. Az 50-60-as években robbant be a szerzői és előadói pódiumra. Azóta is egyfolytában alkot, és koncerteket ad (például július 16-án Budapesten).
Virtuozitása miatt tartom kiemelkedőnek őt, és azért is, mert a Hammond B-3 nevű akusztikus desszorgonán játszik, amely ritkaságnak számít.
A koreográfia ennek a hangszernek a változatosságát próbálja meg bemutatni, és igyekszik vizuálisan a néző elé tárni a zenész improvizációit.
A darab öt tételből áll, amelyekben többféle hangulat jelenik meg, és a dzsessztánc különféle irányzatai keverednek. A tánctechnika a Matt Mattox-féle stíluson alapszik.
Delbó Balázs






szünet






HOLDFOGYATKOZÁS
Koreográfus: Bajári Levente
Asszisztensek: Gáspár Orsolya, Feledi János
Jelmez: Feledi János
Zene: Supersilent Ének: Székács Barbara
Időtartam: 12'
Táncolják: Gáspár Orsolya, Komarov Alekszandr

"A nő és a férfi párharcát soha ne lássad másként, mint reménytelen harcot, melyet a legkegyetlenebb önzés és a féktelen hiúság fűtenek.
...örültem gyengédségének, teste izgalmas és megnyugtató bódítóerejének, gyors értelmének, ösztönös és néha hősies indulatainak, elnéztem szívós és aprólékos ügyességét, amint rögzíteni akarta az emberi érzéseket, de amikor elment életemből, nem gondoltam többé vele.
...minden emberi együttlét reménytelen."
Márai Sándor






ME, MYSELF AND I
Koreográfus: Venekei Marianna
Asszisztens: Liebich Roland
Zene: P. I. Csajkovszkij - Vonósszerenád
Zenei munkatársak: Lázár György, Schnitzler László
Jelmez: Venekei Marianna Fényterv: KGP
Időtartam: 14' 22"
Táncolják: Kerényi Dávid, Koháry István, Kunitz Rowan,
Liebich Roland, Szegő András

A neoklasszikus balettok egyik gyöngyszeme George Balanchine Szerenád című koreográfiája. Nekem is megadatott az a szerencse, hogy táncolhattam e remekműben.
Balanchine Szerenádjában ugyan szerepelnek férfi táncosok, de a koreográfia inkább a balerinákra építkezik. Úgy döntöttem, megfordítom a helyzetet. Nálam csak férfi táncosok vannak, összesen öten. Ők is "szerenádot adnak", de a költészetbe átforduló Balanchine-i megfogalmazás ellenpontjaként ironikus és groteszk foncsorral bevont tükröt mutatnak fel magukról, rólunk és persze rólam.
Tisztelet a mesternek, az idén 100. éve született George Balanchine-nak.
Venekei Marianna

süti beállítások módosítása