52 millió hiányzik a Mûvészetek Völgye rendezéséhez

Az idei Mûvészetek Völgyében negyvenhárom zöldszervezet vesz részt a Mûvészetek Zöldje elnevezésû programban. Õsbemutatót tart a Krétakör Színház, a fesztivál vendége Jirí Menzel cseh rendezõ és Szeged városa lesz.

NOL - 2004. június 17.

Elvileg július 23-tól augusztus 1-ig tart majd a MűvészetekVölgye összművészeti fesztivál , de hiányzik hozzá 52 millió forint - mondta a fesztivál igazgatója, Márta István. Bár remélik, hogy a hiányzó összeget még az állami szférától, pályázataik nyomán megkapják.

Az anyagi nehézségekre a szervezők színházi látványelemekkel is felhívták a figyelmet az Új Színházban tartott sajtótájékoztatón: a színpadi vasfüggöny felhúzását követően a meghívottak a Művészetek Völgye plakát körül 52 kérdőjelet láthattak.

Márta István közlése szerint az idén több mint 970 program lesz a tíznapos fesztiválon, amelyen 3500 művész lép fel 50 helyszínen.

A Művészetek Völgye programsorozatának ezúttal is hat Balaton-felvidéki falu: Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula ad otthont. Az idei fesztivál vendége Jirí Menzel cseh rendező és Szeged városa - mondta Márta István.

A mostani rendezvényen is minden műfaj megtalálható, lesznek klasszikus tánc- és utcaszínházi előadások, irodalmi estek, egyházi-, régi-, népzenei és világzenei, valamint dzsesszkoncertek, prímásverseny, táncházak, játszóházak és meseország, pajtamozgó filmvetítések, ősbemutatót tart a Krétakör Színház, fellépnek a művészeti egyetemek hallgatói. A fesztivál helyszínein 60-70 kiállítást rendeznek.

A fesztiváligazgató a legérdekesebbnek ígérkező programnak a Művészetek Zöldje elnevezésű kezdeményezést nevezte, amelyhez mások mellett 43 zöldszervezet csatlakozott. Márta István elmondta: a környezetvédő, szemétgyűjtő kezdeményezéstől azt várják, hogy a remélt 220 ezer látogató 5-10 százaléka megérti az akció lényegét.

Márta István szólt arról, hogy az összművészeti eseménysorozat a költségvetési megszorítások és az áfatörvény módosítása miatt számol a jelenlegi 52 milliós hiánnyal. Az igazgató azt mondta: programjaikat már nem tudják tovább szűkíteni, belevágnak így is az eseménybe.

(MTI)

NOL - 2004. június 17.

süti beállítások módosítása