Alpinista a tetõn

Testszínû trikókban, lényegében jelmeztelenül jelennek meg elõttünk a színészek. Még mindegyikükbõl lehet bármi. Kiszolgáltatottnak, reménytelenül védtelennek látszanak így ruha nélkül. Olyanok, mint a formálásra váró õsanyag. Fönt trónol az Alkotó, az istenség a magasban, õt egyébként egy alpinista húzza föl, ereszti le, sajátosan ironikus jelentést adva ezzel, mert így végül is magát az Alkotót is irányítja, mozgatja valaki. Az élet nagy színpadán õ is csak marionettként mozgatott lény.

Bóta Gábor írása Calderón: A világ nagy színháza (Millenáris) elõadásról.

Magyar Hírlap - Ahogy tetszik

Testszínű trikókban, lényegében jelmeztelenül jelennek meg előttünk a színészek. Még mindegyikükből lehet bármi. Kiszolgáltatottnak, reménytelenül védtelennek látszanak így ruha nélkül. Olyanok, mint a formálásra váró ősanyag. Fönt trónol az Alkotó, az istenség a magasban, őt egyébként egy alpinista húzza föl, ereszti le, sajátosan ironikus jelentést adva ezzel, mert így végül is magát az Alkotót is irányítja, mozgatja valaki. Az élet nagy színpadán ő is csak marionettként mozgatott lény. A Kováts Kriszta által rendezett előadás rendre eljátszik azzal, hogy színház az egész világ, amiben nem egészen pontosan lehet tudni, hogy mi az, amit csak játszanak, és mi az, ami valódi. Egyáltalán létezik-e valami a színházon kívül, vagy felöleli ez a világmindenséget? Calderón A világ nagy színháza című, több évszázaddal ezelőtt keletkezett műve teremtéstörténet. De nem Ádámtól és Évától indul, hanem rögtön egy mini társadalmat teremt, szegénnyel és gazdaggal, paraszttal és királlyal, fent és alul levőkkel, maguktól elteltekkel és megalázottakkal. Szinte találomra osztja ki a szerepeket. A színészek hőbörögnek is, ha nem előnyös a rájuk húzott bőr. Véletlenszerű, hogy ki lesz az úr, és ki a szolga. Esetleges a társadalmi rangsor, a hierarchia. A produkció érzékelteti, nincs mire felvágnia senkinek. A véletlenen múlik minden.

Kováts Kriszta rendezőként naiv, mesés játékmódot választ. Olyan a produkció, mintha kedves diákszínjátszók adnák elő, sete-suta bájjal. Van ebben pozitívum és negatívum is. A kedvesség ugyanis kicsit megjátszott, csinált. És emiatt azokon a helyeken, ahol nevetnünk kellene, legfeljebb mosolygunk. Egyszer sem fordul elő, hogy az egész nézőtér felnevetne, holott Calderónnak van humora, és szándéka szerint az előadásnak is van. Ez a naiv "generálbáj" azonban eléggé monoton módon vonul végig a produkción. Néha fennkölt, túlzottan ünnepélyes a szövegmondás. Miközben mégiscsak érvényesülnek a szép, ízlelgetnivalón zamatos mondatok, hat a telivér, gyönyörű szöveg.

Az alkalmilag gondosan összeválogatott csapatból senki sem ragyog ki különösebben, nem is tapsolnak meg senkit jobban vagy kevésbé a meghajlásnál. A produkció a közös teljesítményre épít, és ebben is van valami diákos. A fehér lepel használatában is, ez bizonyos jelenetekben eluralja a színpadot. Ez a fehér lepel a hatvanas–hetvenes évek alternatív diákszínjátszását idézi, és a Merlin színházi produkciótól a nyíregyházi előadásig, bábjátékokig modern eszközként tér vissza egyre többször a deszkákra.

A színészek mozgatják a leplet, alábújnak, életre keltik, ezúttal a lepel a világot is jelenti. Mutatós, de mára kicsit anakronisztikus eszköz. Gombár Judit látványvilága egyébként meglehetősen varázslatos. Festett napocska és holdacska uralja a színpadot. A háttérben rafináltan megvilágított öltözőimitációk tükörrel, ezek előtt "vedlenek" át a színészek szerepüknek megfelelően. A jelmezek színpompásak. Szirtes Edina zenéje egyszerre modern és hagyományőrzőn ódon. A színészek, Fellegi Balázs, Majsai-Nyilas Tünde, Kováts Kriszta, Menszátor Hérész Attila, Horváth Zsuzsa, Tari Teréz, Sándor Dávid, Lázár Balázs, Járai Máté szépen beszélnek, és viszonylag keveset játszanak. Szédültebben groteszk, abszurdba hajló komédiázást is elbírna a darab. Jobban átcsaphatnának egymásba a tragikus és a mókásabb hangulatok, a költőiség még akár vaskossággal is vegyülhetne. Kellemes, de nem átütő erejű produkció látható a Millenáris szabadtéri színpadán.

Bóta Gábor írása Calderón: A világ nagy színháza (Millenáris) előadásról.
Magyar Hírlap - Ahogy tetszik

süti beállítások módosítása