Táncfesztivál kezdõdik Gyõrött


Negyedik alkalommal ad helyet Gyõr városa a Magyar Táncfesztiválnak, mely a hazai alkotók egyik legnagyobb ünnepe.
A ma kezdõdõ, egyhetes seregszemlén a táncmûvészet minden ága - a klasszikus balettõl a kortárson át a néptáncig - fellelhetõ.

Népszava

Negyedik alkalommal ad helyet Győr városa a Magyar Táncfesztiválnak, mely a hazai alkotók egyik legnagyobb ünnepe. A ma kezdődő, egyhetes seregszemlén a táncművészet minden ága - a klasszikus balettől a kortárson át a néptáncig - fellelhető.


A fesztivál szervezését a Nemzeti Táncszínház, a Győri Balett és a Magyar Táncművészek Szövetsége közösen vállalta.

A mustra nemzetközi visszhangja is jelentős: a tavalyi fesztivált összegezve az internetes osztrák szakfolyóirat, a tanz.art kritikusa azt írta, hogy "Magyarországnak sokszínű, gondolatokban gazdag és ambiciózus táncélet van, amelynek nem kell szégyenkeznie a külfölddel való összehasonlításban. Szinte vágyva arra, hogy minden új hatást felszívjon és azokat használva saját lehetőségeihez igazítsa, jelentős dolgokat hoztak létre az elmúlt években a tánc területén". Az idei fesztivál több újdonsággal bővül. Ezek egyike, hogy a hazai hivatásos együttesek mellett ezúttal két jeles külföldi társulat, a Rambert Dance Company (Egyesült Királyság) és a Skanes Dansteater (Svédország) előadása is szerepel a programban. A IV. Magyar Táncfesztivál ezeken, és a hivatalos programon kívül három ingyenes szabadtéri előadást kínál a táncrajongóknak. Ugyancsak eltér az eddigi hagyományoktól, hogy ezúttal gyermekeknek szóló előadások is színesítik a programot, sőt, rajzpályázatot is hirdettek a legfiatalabb közönség számára.

A társművészeteket is befogadva a IV. Magyar Táncfesztivál nyitónapján két kiállítás is nyílik a Győri Nemzeti Színházban: Laposa Tibornak az előző fesztiválon készült fotóiból látható válogatás A mozdulat varázsa címmel, míg egy nemzetközi tárlaton Ausztria, Csehország, Izrael, Lengyelország, Németország, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország képzőművészeinek alkotásai tekinthetők meg. Az első estén a Budapest Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház lép fel a Győri Nemzeti Színházban, éjszaka pedig az épület előtt a prinzendorfi Orgia Misztériumszínház és a hohenbergi Művészeti Iskola A táncoló tűz című performansza lesz a program. A IV. Magyar Táncfesztiválon fellép ezeken kívül a Pécsi-, a Debreceni-, a Győri-, a Szegedi Kortárs- és a Magyar Nemzeti Balett társulata, a Budapest- és a Közép-Európa Táncszínház, Frenák Pál és Bozsik Yvette együttese, valamint az Artus, a Még 1 Mozdulatszínház és a Dream Team. A július 1-i záróeseményen este fél tíztől a győri Széchenyi téren a Ghymes együttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a BM Duna Művészegyüttes közös előadásaként a Rege című tánckoncert koronázza meg a magyar tánc ünnepét.

Koren Zsolt
Népszava

A képek a Skĺnes Dansteater előadásáról készültek, és a Nemzeti Táncszínház oldalán tekinthetők meg.







süti beállítások módosítása