Elhunyt Horvai István

Életének 82. évében, hétfõn elhunyt Horvai István kétszeres Kossuth-díjas rendezõ, érdemes és kiváló mûvész, a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem professzora. 1962-tõl a Vígszínház rendezõje volt, 1979 és 1985 között igazgatóként irányította az intézményt. Felsorolhatatlan számú és színháztörténeti jelentõségû rendezéseivel egyedülálló módon gazdagította a magyar színházmûvészetet.

Életének 82. évében, hétfőn elhunyt Horvai István kétszeres Kossuth-díjas rendező, érdemes és kiváló művész; a Színház - és Filmművészeti Egyetem professzorát otthonában érte a halál - tudatta a Vígszínház az MTI-vel.

A művészt a Vígszínház, a Színház - és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Horvai István 1922. december 15-én született Szegeden. A helyi Tanárképző Főiskola hallgatója volt 1941-től 1944-ig, közben 1942-től 1944-ig Both Bélánál tanult rendezést. Horvai István 1945-ben Szegeden a Fiatalok Kamaraszínházának lett a rendezője, majd a Magyar Színházhoz került, 1947-től egy évadon át a Nemzeti Színház tagja volt.

A leningrádi (ma régi nevén Szentpétervár) színházi intézet aspiránsa volt 1948-49-ben. Hazatérése után az Úttörő Színház rendezője, majd főrendezője, 1951 és 1957 között a Madách Színház igazgatójaként tevékenykedett. Azt követően két-két évadot a miskolci és a Fővárosi (mai Budapesti) Operettszínházban dolgozott. Horvai István 1962-től volt a Vígszínház rendezője, 1979 és 1985 között igazgatóként irányította az intézményt.

"Felsorolhatatlan számú és színháztörténeti jelentőségű rendezéseivel, egyedülálló módon gazdagította a magyar színházművészetet . Különösen kiemelkedőek Csehov-rendezései, és számos emlékezetes magyar ősbemutató fűződik nevéhez. Több évtizeden keresztül oktatott, legendás színészpedagógus volt (...). Mint a Színház - és Filmművészeti Egyetem professzora, élete utolsó percéig tanított" – áll a Vígszínház közleményében.

Horvai István főbb rendezései közé tartozik például Csehov Három nővér, Ványa bácsi, Platonov és Sirály című művének színre vitele, O'Neill Eljő a jeges és Utazás az éjszakába, Örkény István Rózsakiállítás, Csurka István Házmestersirató és Deficit című darabjának bemutatója, Spiró György Az imposztor és Kornis Mihály Körmagyar című művének színpadra állítása.
(MTI)