Négy premier a Gyulai Várszínházban

A tavalyi jubileumi szezon sikere után (25 ezer nézõ) immár 41. évadát nyitja meg a Gyulai Várszínház. A hagyományoknak megfelelõen a Körösvölgyi sokadalom elnevezésû regionális népmûvészeti fesztivállal veszi kezdetét a vár elõtti téren a hathetes rendezvénysorozat - mintegy húsz néptánccsoport hétszáz fellépõvel érkezik a megnyitó ünnepségre.

A tavalyi jubileumi szezon sikere után (25 ezer néző) immár 41. évadát nyitja meg a Gyulai Várszínház. A hagyományoknak megfelelően a Körösvölgyi sokadalom elnevezésű regionális népművészeti fesztivállal veszi kezdetét a vár előtti téren a hathetes rendezvénysorozat - mintegy húsz néptánccsoport hétszáz fellépővel érkezik a megnyitó ünnepségre.



A Várszínház négy saját bemutatót tart idén, az elsőt a jövő hét végén: Vidnyánszky Attila rendezésében Örkény István Tóték című drámája kerül színre. A kolozsvári operával együttműködve Erkel Dózsa György című zenedrámáját tűzték műsorra, július 27-én pedig a Krúdy-keringő ősbemutatóját tartják, ezt Csiszár Imre rendezi. A kerettörténetet az író szerelmes leveleinek felhasználásával Fráter Zoltán írta. Krúdyt Mihályi Győző alakítja, a további szerepekben Hernádi Judit, Ruttkay Laura, Börcsök Enikő és Gregor Bernadett látható majd. Shakespeare Szentivánéji álom című remekművében az Új Színház művészei - Eperjes Károly, Hirtling István, Bubik István, Tordai Teri, Györgyi Anna, Takács Kati, Kecskés Karina és Botos Éva - lépnek fel, a rendező Szergej Maszlobojscsikov. Az előadás ősztől a fővárosban is látható lesz. Jövő hétfőn és kedden lép fel Gyulán a budapesti Ruttkai Éva Színház: a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról főszerepeiben Nagy Feró, Brunner Márta és Makrai Pál látható.

A kolozsvári opera vendégjátékában látható Donizetti vígoperája - a Don Pasquale július 22-én, a Közép-Európa Táncszínház Szindbád című koreográfiája pedig két nappal később szerepel a műsoron. A Békés Megyei Jókai Színház mesemusicalt játszik augusztus elején a Tószínpadon Grimm Rigócsőr királya alapján. A Viktória című operett két ízben látható Hidvégi Miklós rendezésében. A zenei kínálat is a korábbi évek gazdagságával vetekszik: az idén két világsztárt is meghívtak. Július 17-én az amerikai dzsesszdobos, Billy Cobham és zenekara, míg augusztus 7-én José Cura argentin operaénekes lép fel. Utóbbi a Nemzeti Filharmonikusokkal és Kocsis Zoltánnal közös gálaesten lép fel, a műsorban népszerű operaáriák mellett Rahmanyinov II. zongoraversenye szerepel. Július 14-én hallhatja a közönség a Hobo Blues Band Vadászat című dramatikus koncertjét, melyben a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata is részt vesz. A XIII. Gyulai Vár Jazz Fesztivált és a Westel Dixieland Fesztivált szintén e hónap közepén rendezik. A választékot Korniss Péter fotóművész alkotásai teszik még színesebbé: az Erdélyi képek című gyűjtemény a színház kamaratermében a fesztivál végéig látogatható.

Koren Zsolt Népszava 2004. július 1.




süti beállítások módosítása