Bujtorék Tihanyban, Kulkáék a romkertben

Szerte az országban mind több szabadtéri teátrum kívánja különbözõ mûsoraival szórakoztatni a nyaralókat, a színházi szezon szünetében is színielõadásokra vágyókat. A hagyományos szabadtéri mûhelyek mellett évente újabbak kapcsolódnak a mûsorba. A nagy kínálat miatt szinte csak szemezgetni tudunk a júliusi, augusztusi programokból.

Forrás: Népszava

Szerte az országban mind több szabadtéri teátrum kívánja különböző műsoraival szórakoztatni a nyaralókat, a színházi szezon szünetében is színielőadásokra vágyókat. A hagyományos szabadtéri műhelyek mellett évente újabbak kapcsolódnak a műsorba. A nagy kínálat miatt szinte csak szemezgetni tudunk a júliusi, augusztusi programokból.



Az esztergomi Várszínházban júliusban a szatmárnémetiek vendégjátékaként az Anconai szerelmesek, majd Kiss Csaba A dög hazai ősbemutatója kerül színre. A komáromiak vendégjátékaként a Gazdag szegények látható. Bábműsorokkal is kedveskednek az érdeklődőknek, augusztusban a Hupikék törpikék, A négyszögletű kerek erdő, valamint a Micimackó szórakoztatja a gyerekeket. Miskolcon az Akropolisz Szabadtéri Színpadon július 19-étől Heltai Jenő Bernáth című bohózata, Szentpéteri Csilla zongoraestje, Vaszary vígjátéka, Az ördög nem alszik, Jacobi Sybill című nagyoperettje látható, hallható. Egerben a Líceum udvarán a Hegedűs a háztetőn musical megy majd Haumann Péterrel a főszerepben. A kőszegi Várszínházban az operarajongók Haydn ősbemutatót láthatnak. A nagy Joseph Haydn öccse, Michael komponálta az Andromede e Perseo című mitológiai indíttatású operát. A Jordán Tamás rendezte Galócza című zenés darab is Kőszegen kerül színre, akárcsak a Mágnás Miska Nemcsák Károly és Kovács Zsuzsa főszereplésével.

A Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományosan nagy és változatos programmal áll elő. Július 9-én a Szegedi Kortárs Balett Újvilág című előadása nyitja a szezont, majd jön a Crystal Dance Academy társulatának táncestje (július 15.), a Berlini Szimfonikusok koncertje (július 18.), Verdi Nabuccója (július 23., 25.), Operagála (július 24.), Abbafever, zenés karriertörténet (július 30., 31., augusztus 1.), Strauss: Egy éj Velencében című nagyoperettje (augusztus 6., 7., 8.), valamint a 40-es évek Párizsának sanzonjaira épülő Zazou című darab (augusztus 13., 14.). A Szegedi Szimfonikus Zenekar Beethoven IX. szimfóniáját adja elő (augusztus 16.), Solideuritas címmel díszelőadás lesz augusztus 20-án, és a Dómdixie Gála zárja augusztus 22-án a szabadtéri szezont.

A Szentendrei Teátrumban a Sirály (Krétakör Színház), a Nézőművészeti Főiskola (Tatabányai Színház) mellett Moór Marianna, valamint Béres Ilona főszereplésével a Tudós nők (Magyar Színház), majd a Maszk Bábszínpad, a Trambulin Színház, a Kaláka együttes és Bozsik Yvette társulatának műsora is látható lesz. Az egervári Várszínházban a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei az Amphitryont adják elő, ezután a Turay Ida Színtársulat megjelenítésében a Sybill című nagyoperett, végül Caragiale Farsang című darabja kerül színre.

A fővárosi rendezvények közül júliusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adják elő Verdi Attila című operáját, ott lép fel a Muskétásokkal és a Revanssal az ExperiDance Tánckar is. Augusztus 28-án tartja szokásos koncertjét Fenyő Miklós, három napra rá pedig Edwin Marton. A Városmajorban Verebes Remixét, Goldoni Virgonc hölgyek, avagy a rózsaszín kokárda című komédiáját, és az Imádok férjhez menni című, évtizedek óta sikeres zenés vígjátékot viszik színpadra. Ugyancsak itt lesz a hónap végén két Megasztár koncert. Augusztusban A zarándoknő, Az édentől keletre, a Mezítláb a parkban és a Valahol Európában lesz látható. A Bakáts téren adják elő Verdi Álarcosbálját.

Veszprémben augusztus 5-étől három napon át olyan sztárokat csodálhatnak meg, mint Jose Cura és Kocsis Zoltán, Al Di Meola amerikai gitárművész, Roby Lakatos, Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, valamint Snétberger Ferenc. A Budaörsi Játékszín Nyári Színháza augusztus 19-étől a görög drámák világába viszi el a nézőket: a Lysistrate, az Antigoné és a Madarak szerepel majd a műsoron Pécsi Ildikó és Éless Béla rendezésében.

Tihanyban Bujtor István irányításával a Belső-tó fölötti színpadon a gyerekeknek szóló Csizmás kandúrral kezdenek, majd 19 estén főleg zenés darabokat játszanak. Bujtor szerint ennek a legfontosabb oka, hogy azokban a külföldi nyaralók is gyönyörködhetnek. Így színpadra kerül Ábrahám Pál nagysikerű operettje, a Viktória, amelyet felváltva németül és magyarul is eljátszanak. A Szomorú vasárnapban Szacsvay László a főszereplő, az Imádok férjhez menni című zenés vígjátékban Cseke Péter, Mikó István és Nemcsák Károly is látható, majd következik a Mágnás Miska. Lesz Charlie-koncert és fellép a Benkó Dixieland Band is, a Danubia Szimfonikus Zenekar pedig ünnepi koncertet ad.

Keszthelyen évek óta Puskás Tamás állít színpadra egy-egy vígjátékot. Az előző években Shakespeare darabjaiban gyönyörködhetteka nézők, most július 23-augusztus 8. között a Figaró házassága lesz műsoron, főként a Vidám Színpad művészeinek közreműködésével.

Kaposváron a szentjakabi romkertben harmadszor rendezik meg a nyárestek kulturális programsorozatot, amely július első hétvégéjén kezdődik. A kaposvári Déryné Vándorszíntársulat a Rózsaszínű élet zenés darabbal mutatkozik be, majd a Roxinház Musical válogatása hangzik el. Augusztus elején a Zúgjatok harangok rockoperát láthatják a nézők, majd egy héttel később Esterházy Péter A kékszakállú herceg csodálatos élete című egyfelvonásost nézhetik meg a Katona József Színház előadásában. Ezt követi a Túlélési gyakorlatok, Tar Sándor művét Bán János adja elő. Két volt kaposvári sztár, Csákányi Eszter és Kulka János közös, zenés előadói estje zárja a szabadtéri programokat.

Kocsi Tibor

Forrás: Népszava


süti beállítások módosítása