Jövõ hétvégén kezdõdik a Musica Regia

A Vörösmarty Színház egész évadja az õsbemutatók jegyében telt, ezért a Musica Regia programsorozat idei nyitányaként augusztus elsején is egy olyan darab kerül színre a székesfehérvári Városház téren, amely még sehol sem volt látható. Emellett a már hagyományosnak számító operagála és szimfonikus koncert várja a komolyzene kedvelõit a koronázóvárosban.

Már többéves hagyománya van Székesfehérváron a Musica Regia komolyzenei fesztiválnak, amelynek a barokk belváros ad otthont augusztus első két hetében. Az elmúlt esztendők "könnyedebb" darabjai, a János vitéz és a Háry János után most egy olyan darab lesz a fesztivál középpontjában, amely egyedülálló a maga nemében: az Árva Lázár című produkció olyan "világszínházi" kezdeményezés, amely egyesíti a színpadi műfajokat, vagyis egyenlő hangsúlyt kap benne a zene, az ének, a próza és a tánc.
Árva Lázár története, amelyhez Madarász Iván Erkel-díjas zeneszerző komponált zenét, a magyar balladakincs ismert és kevésbé ismert gyöngyszemeiből áll össze kerek egésszé. Alapgondolatát Arany János Tetemre hívás című balladája adta, zenei világa ennek megfelelően balladai szimfonikus költemény. A fesztiválon négy alkalommal is látható balladafüzér létrehozásában a Vörösmarty Színház szinte teljes társulata szerepet vállalt az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett.

A fesztivál elmaradhatatlan része a Fuvolavarázs: Drahos Béla fuvolaestjének helyszíne nem a Városház téri színpad, hanem a fehérvári Bazilika. A Liszt-díjas fuvolaművész műsorán Mozart művei csendülnek fel, természetesen az általa dirigált Alba Regia Szimfonikusok közreműködésével. Ugyancsak az Alba Regia Szimfonikusok szolgáltatják a zenét a fesztivált záró hagyományos operagálán: Kertesi Ingrid és Kovácsházi István közkedvelt operák áriáit, duettjeit adja elő a város főterén.

Lőrincz Miklós írása

süti beállítások módosítása