Fotószintézis

Márta István új szenvedélyének hódol. Vezérünk egy ideje maroktelefonjával villant mindenfelé, amerre csak jár. Embereket, állatokat, növényeket, kisebb és nagyobb tárgyakat, jelenségeket fényképez a technika vívmányával. Sôt, felvételeit közkinccsé is teszi a Völgy weboldalán, "Márta István mobil hírmondója" gyujtôcím alatt.

Márta István új szenvedélyének hódol. Vezérünk egy ideje maroktelefonjával villant mindenfelé, amerre csak jár. Embereket, állatokat, növényeket, kisebb és nagyobb tárgyakat, jelenségeket fényképez a technika vívmányával. Sôt, felvételeit közkinccsé is teszi a Völgy weboldalán, "Márta István mobil hírmondója" gyujtôcím alatt.



- Nem is tudtam, hogy fényképész is vagy.
- Pedig pár éve a Völgyben még kiállításom is volt a polaroid fotóimból.
- Sikeres?
- Nézték.
- Mióta fotózol mobiltelefonnal?
- Két évvel ezelôtt kaptam egy N betuvel kezdôdô telefont - azért nem írhatod le a márkáját, mert nem támogatja a cég a Völgyet! -, amelyik tud fotózni. A rovatom indítása már adta magát, hiszen csak e-mailen elküldöm a képeket Bass Lacinak, egy kis szöveget
írok hozzá, s azonnal felkerül a kapolcs.hu-ra.
- Megszámoltad, hány remek felvételed jelent meg a
hálón?
- Tavaly 90 epizód mintegy 500 képe került fel. Idén folyamatosan változik ez a szám, hiszen a lapzárta és a megjelenés között is folyamatosan villantgatok.
- Hogyan választod ki, mit örökítesz meg ezzel a készülékkel?
- Ha valami elém jön és érdekel, ráadásul úgy gondolom, mások számára is izgalmas lehet, kattintok. Életem bizonyos területei, legalább nyolcvan százaléka fotózható, a maradék húsz százalékot
személyiségi jogaimra hivatkozva megtartom magamnak.
- A hírmondód amolyan naplóféle. Nem az elsô.
- Jelent már meg hangnaplóm. A Támad a szél címu lemezem, ahol kapolcsi hangokat gyujtöttem és azokból komponáltam muveket. De '87-ben képnaplóval jelentkeztem, az MTV-n adták videoetudjeimet Margó címmel. Büszke vagyok rá, hogy ebben
a sorozatban jelent meg elôször képernyôn az Andro Drom együttes. Amúgy a filmes múltam is számottevô, talán még az eocén program idején egy szovjet, Kvarc típusú, 2x8 milliméteres néma filmfelvevôvel szép felvételeket készítettem.
- Ha a mobiltelefon helyett beszereznél egy fejre szerelhetô webkamerát.
- Mérhetetlen exhibicionizmusomból kifolyólag ez sem lehetetlen elképzelés, egyelôre financiális okok miatt marad a telefon és a képek.
- Mire villantanál szívesen
az idei Völgyben?
- Például minden nap délelôtt 11 és fél 1 között örömmel fotóznék enyhe nyári záporokat. Éjszakánként olyan hômérôt szeretnék lekapni, melynek higanyszála 15 fokig kúszik fel. Robi és Sanyi
rendôr munka nélkül pózolhatna bármikor a készülékem
elôtt. De paparazzo módjára meglesném Jirí Menzelt, a
fesztivál vendégét - aki egyébként gyulöli a tömeget -, miközben ott ül a telt házas elôadások nézôterén. Lefényképezném azt az embert, aki tavaly tömegiszonya miatt elájult a fazekas vásáron,
hogy nem ájul el. No és készítenék egy nagyformátumú felvételt egy olyan körtáncról, ahol politikusvendégeink hovatartozásuk és
meggyôzôdésüktôl függetlenül, kéz a kézben ropják. Lehet, hogy kerül, amibe kerül, ez utóbbit még webkamerával is közvetíteném.

Naszály György


----------------------

Márta István mobil hírmondója
- részletek -

Az alábbiakban a Völgyvezér nagy népszeruségnek örvendô rovatából szemezgetünk.Sajnos a fotókat a nyomdai kivitelezhetôség híján nem tudjuk közölni, hiszen ez képtelenség! De Márta István frappáns mondatai önmagukban is képet adnak az elôzô hetek történéseirôl.

Tárgyalások (május 7.)
Körny. Minisztérium (Muvészetek Zôldje), Inf. Min. (e-Völgy), Start Alapitvány (Muvészeti Egyetemek találkozója), Krétakör sátor, Amadinda völgyestek, Rudi Zoltán tv1 elnök. És ez csak ma.

Ez már a Völgy! (május 12.)
Reggel "zöld" ügyekben tárgyalás kiváló szakértô barátainkkal: Sükösd Miklóssal és Csonka Andrással. Levonjuk a tegnapi Környezetvédelmi Minisztériumban, Tóth Miklós kabinetfônöknél tett látogatásom tanulságait. Utána a színházban a "szegedi" különítmény. A Kortárs Balett fellépése bizonytalan.Telefon Juranicsnak. Délben végre irány a Völgy! Repcemezei idill, levegô, levegô! Kapolcson Horváth és Hoffner (kissé frusztrált) olgármesterekkel kávézás. Persze a csatornázás, a Sapard pályázat, a végletesen elcseszett finanszírozási helyzet. Csodálom makacs kitartásukat.

Bp.-Kap.-Dör.-Tih.-Bp. (május 14-16.)
Egy aláírás. Szponzor. Szimpatikus. Uhrin Krisztián - Margitszigeti Kristályvíz (Pepsi). Sok-sok "völgybarát" ötlet. És már hopp, Kapolcs. A háztetôn nem betörôk, de cserepezôk. 20 év után, végre sikerül kicseréltetnem a háborús tetôt. Már nem omlik ránk! Irány nyugat. Elkapom a Dabronc-Dörögd nôi meccset. 2:1-re gyôz a dörögdi csapat, Bazsó Gabi felügyelete mellett. Éljen!

Tárgyal-tárgyal, zabál! (május 17-18.)
A kapolcsi posta bezárt (Magyar Posta), roló lehúzva (a miérteket most ne feszegessük - minden kapcsolat bedobva, de hiába! a 480 helybeli + a pestiek és látogatók nem számítanak), de lesz 9 fajta képeslap (Magyar Posta). A Pesti Musorral megegyezés, árban alámentek az eddigi konkurenciának. (Est)

Egy átlagos nap (május 25.)
Gáspár (Krétakör) Máté 11-kor telefonált, hogy 11-kor nem tud jönni. Gizi leszúrta, fényképet nem csináltam. Hosszasan tárgyaltunk a Libri kiadóval Csigaház kiadás ügyben.

Évadvég utáni szünnap május 27.
Na, íme Gáspár (Krétakör) Máté, a Muvész Kávéház teraszán. Hol lesz a cirkuszi sátor Apátiban? Ezt kérdezi ô és ezt kérdezem én is.





Óhajok, sóhajok

"Állok a kamrában otthon, rendezem a polcokat, közben hívnak a mentôszolgálattól, komoly tárgyalásokba kezdek arról, hogyan lesznek ôk a nyáron a Völgyben, nemsokára jön haza a férjem, aki rögtön rákérdez, "ki járt itt, amíg nem voltam itthon?", mert feledékenységem miatt elárul a csikkel teli hamutál, hisz mi nem dohányzunk, de ô is tudja, ez azt jelenti, nehéz napom volt, sokakkal tárgyaltam a Völgyrôl, mert az otthonunk is Völgyiroda, és hát sok mindenre kell odafigyelnem, a dologi kiadásokra, a muhelyekre, aztán a fesztivál alatt a pénzforgalomra, naponta ingázom Kapolcs és a nagyvázsonyi bank közt, hogy idôben utalhassak, mert mi még soha senkinek sem tartoztunk, ha valaki megkérdezné, mi a jó ebben a totál ôrületben, azt felelném, épp az, hogy totál ôrület, hogy mindennap más, hogy kellô szinten tartja az adrenalinomat, s hogy azért a tíz nap felhôtlen boldogságért, ami ugyan mára már egyáltalán nem felhôtlen, egész évben dolgozunk, és még a pénz sincs meg, és ez az egész a kezdetben még bájos volt, most már egyre több a szorongás, a feszültség, és reggel fél kilenctôl éjjel fél kettôig benn vagyunk, és már a programokra sem tudunk eljutni, de mégis vannak pillanatnyi örömök, a stáb olyan, mint egy zsák bolha, és eszembe jut, hogy a Szigeten negyven állandó munkatárs van, mi meg hárman, Pallagi Anikóval és Zsuzsával, no meg Márta Pista és Galkó, de annyira más a légkör, a hangulat, ha ott vagyok a Völgyben, hiába ugyanaz és ugyanannyi a munka, mintha Budapesten lennék, mégis megnyugszom, pedig még irodánk sincs, és én vagyok a pénztáros és az ellenôr is, nem tudom, miért csinálom, semmit nem tudok megnézni, de ha eszembe jut, hogyan tartott ott Hobo több ezer embert néhány gyertya fényében, mikor áramszünet lett, elfelejtek minden rosszat, egyáltalán nem számít semmi gond, hisz tudom, úgyis megoldjuk..."

Hegedus Gizi sóhajtását lejegyezte: L.I.


Jobblábkór
Új vírus ütötte fel fejét stábunk berkein belül. Amikor Galkóbalázs elôadás közben leugrott a díszletrôl, s jobb bokáját törte (mutétek, mély seb, kihagyott elôadások), még nem gyanakodtunk. Pár héttel utána viszont Pallagi Anikó csatlakozási eufóriájában félre lépett az A38 állóhajó lépcsôjén, és szintén a jobb lábában tört a csont (gipszben, Balázstól kölcsönkapott mankóra támaszkodva igazgat programot), aggódni kezdtünk. Ám hogy Beke Kata - aki Vali is egyben, jelenleg szoptatós anyuka - szalagjai is meghúzódtak, persze, hogy a jobb lábában, már egyértelmuvé vált a helyzet. Terjed a jobblábkór, sorra szedi áldozatait. Galkó szerint mindhárman lábadoznak. Márta Pista kockáztat: mintha mi sem történt volna, jobb lábával ugyanannyiszor lép, mint a ballal.
n.gy .

Balga
Tisztelt Fôvédnök, vagyis Közönség!
Bocsánat, eddigelé nem tudtam, hogy Fôvédnöknek "cél"- nek tetszik lenni, de most már tudom, merthogy egy jeles világcég budapesti képviselôje fölvilágosított, azon mármár szokásos "tárgyalások" (igazándiból megalázó kunyerbálások) egyikén, aholis arról szokott szó lenni; segítsék már némi pénzzel a Muvészetek Völgyét, hogy Fôvédnöknek (közönség) ne kelljen minimum 7000, azaz hétezer forintot egy-egy napijegyért kifizetnie. Szóval ô világosított; föl, hogy Te nem vagy neki CÉLKÖZÖNSÉG. Ígyen. Nem csodálkoztam nagyon, hallottam én ezt a kifejezést már sokszor, de tudod-e magadról te szegény vakmerô Fôvédnök, hogy "cél" vagy?
Vigyázol-é ezután kellôen magadra? Már hallom fülemben a lenti-i (ott voltam sorkatona...) törzsôrmester süvöltését: "Cél az elôttünk lévô mellalak alsó széle közepe!"... (vagy valami ehhez hasonló bornírt baromság). Vigyázz tehát magadra, mert ki vagy pécézve - ugyan nem tudom, kiknek, de sejtem, - valahol ígyen vezényel egy píárszakértôfôhadnagy reklámmenedzser katonáinak: "Cél az elôttünk lévô közönség alsó széle közepe..." El ne találjanak! Sajnos ez idô tájt újfent mások is vezényelnek így, nem csak reklámvezérek... bár, ahogy az én kedves költôm mondja: "...jogállamban a pénz a fegyver..." mi meg (Pista, Anikó, Gizi, én) az egész Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi bagázs itt; szokás szerint fegyvertelen... S ha így, hogy nem vagy "Cél" Közönség, miért töltöd - internetes honlapunk (www.kapolcs.hu) tanúsága szerint - azzal az év 355 napját (szökôévben 356-ot), hogy azt tervezgeted, mi lesz, mit csinálsz majd a VÖLGY-ben? Miért tervezel? Miért mászkálsz oda? Keresgélsz a musorfüzetben? Jelölgetsz, aláhúzol? Álmodozol? Elôre örülsz? Beosztod a szabadságod? Már az iskolában, egyetemen megbeszéled kivel, mikor, hol? Kocsmapultra könyökölve mesélsz a múlt nyárról? Pénzt rakosgatsz félre? Kitalálod, megszervezed, ki vigyázzon a gyerekeidre este 11 után? Kölcsönkérsz sátrat, hálózsákot? Telefonálgatsz ismerôseidnek, barátaidnak; "Ti mikor, és akkor hogy lesz, és a többiekkel mi van? Milyen lesz az idô? Hol lehet bringát kölcsönözni? Írtam nekik az interneten, (www.kapolcs.hu) lehet, hogy mégiscsak idén meghívják a...-t? Térképet és menetrendet vizslatsz? Miért? Miért vitatkoztam tavaly nyáron már augusztus 12-én(!) Márta Pistával kiabálva az ez évi nyár tervein? Anikó miért rohangál törött lábbal? Gizi miért tölt heteket számlák fénymásolásával, elszámolásokkal? Nem elég Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula polgármestereinek megküzdeni a mindennapok gondjaival, a forráshiányos létezés poklával? Miért, ha nem vagy "cél"? Fôvédnök!
Miért ?
Sejtem én; csak akik "cél"-nek tartanak, nem tudják, mert nem érezték, amit Te, mi, no meg Voltaire; "Kell, hogy legyen meghitt baráti kör, / kimuvelt, nem önhitt fôk társasága, / amelyben otthonos számos gyönyör, / mi nélkül únt a napok hosszúsága. Kell, hogy legyenek pompás estebédek, / hol fesztelen az ember csemegél; / jó borokat és szellemes igéket, / és mégse részeg, hogyha véget ér."
Kell!

Galkóbalázs

süti beállítások módosítása