Zöld utat kaptunk

Fesztivál a fesztiválban: idén elõször a szervezõk kiemelt szerepet szánnak az aktív környezet- és természetvédelmi projektek megvalósításának, a Mûvészetek Zöldjének. Mint korábban már oly sok esetben, ismét a kultúra és a mûvészetek segítségét "kérik", hogy megszólítsák a környezetükért felelõsséget érzõ, különbözõ társadalmi csoportokhoz tartozó több százezer völgylátogatót. Remélhetõleg minél nagyobb, a távoli jövõbe mutató sikerrel.

Nem is akármilyen elképzelésekkel tekint a jövőbe a zöld-programot bonyolító Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet: a programsorozatot ugyanis idővel talán leválasztják a művészeti fesztiválról, hogy egy országos jelentőségű környezetvédelmi fesztivált valósítsanak meg, mely kiválóan kapcsolódna a Völgy és a kistérség falufejlesztési terveihez. A művészetek Zöldje tehát egy európai szellemű és elkötelezettségű hazai "völgyökorégió" megteremtésének alapja lehet. - Valós eredményeket kívánunk elérni a programjainkkal - hangsúlyozta Kovács Bence, a Független Ökológiai Központ munkatársa -, szeretnénk minél szorosabb kapcsolatot kialakítani völgylakók és a látogatók között. Fontos szempont, hogy a Völgy az év minden napján lakható, környezetének tisztasága fenntartható legyen. A programok közül kiemelt szerepet szánunk - az évről évre egyre hatékonyabb - szelektív hulladékgyűjtésnek, vagy a völgy- és patakmeder takarításnak.

A völgylakók, a közönség és a fellépők mellett, 41 "zöld szervezet" és tíz nemzeti park csatlakozott a Művészetek Zöldjéhez, mely hangsúlyozottan nem demonstrációs, vagy politikai célú, tehát nem valamiféle megmozdulásról beszélünk valamik, vagy valakik ellen. A program valamennyi aktív résztvevője ötleteivel, gyakorlati tudásával segíti ezt a példátlan öszszefogást, mely a nyár egyik legnagyobb és legjelentősebb környezetvédelmi eseményének ígérkezik, a Művészetek Völgye fesztivál keretén belül. Az érdeklődőket mind a hat faluban információs és a programokat koordináló "zöldpontok" várják. Ezen kívül, a túrázás kedvelői túrák özönéből válogathatnak: családos, "vackor" és maci-túrák túranaciban, geológiaibotanikai, tájismereti séták, teljesítménytúrák és kerékpáros utak. Lesznek még konferenciák, szakmai fórumok, turistajelzések festése, tájismereti játék, egy "gyalogcsiga" verseny. S mindezek eredményeképp, egy jövőbeni európai ökopark kialakításának kezdeti lépései.


Tábori Szilvia



Vendég a fogadó



Szolnok, Dunaújváros és Debrecen után, idén Szeged vendégeskedik majd tíz napig a Völgyben; elhozzák mindazt, ami igazán fontos a napfény városa lakóinak. Azért utaznak el az ország másik végébe, Öcsre és Pulára, hogy a lehető legtöbbet mutassák meg az Alföld egyik legszebb városának minden kincséből. Szeged mindezidáig csak fogadta rangos látogatóit, most azonban vendégként érkezik egy rangos fesztiválra. A program összeállítói úgy érzik, így lesz teljessé a városról kialakított kép: a múzsák így szabályos körtáncot járnak.



A napfény városháza Fotó: Archív


Az előadások zömét a zenei produkciók adják, hiszen azon túl, hogy Szeged zenei főváros, úgy érezték, a szabad teret a zene tölti ki a legtökéletesebben. A város különösen sokrétű és izgalmas zenei vonalát képviseli többek között a hagyományos Kárpát-medencei népzenét játszó Rozsdamaró zenekar, a saját dallamokkal a kelet-európai zenei kultúra hagyományait követő Hajnal zenekar, vagy a ’20-as, ’30-as évek Amerikájának hangulatos akusztikus zenéjét felelevenítő Rambling Blues. Fellép a folkzene és a folkhangszerek rockfúziójára épülő Gőzerő zenekar, a VIVA 2004- es felfedezettje és fellépője, a Sun City, illetve közös koncertre készül a Molnár Dixieland Band és a Storyville Jazz Band. Hangversenyt ad Csanádi László orgonaművész, a Rézfúvós Kvintett, a Szegedi Tuba Quartett, és a Szeged Gitárkvartett. A Szegedi Focus Műhely Esterháy Péter Búcsúszimfónia című műve alapján készült Apatheatrum-ot adja elő, lesz Rögtönzések Színháza, Varró Dániel megzenésített versei, a Fosszília című irodalmi, művészeti, bölcseleti folyóirat felolvasóestje, Láthatatlan Színház, Boszorkányos históriák a Cuhárés Bábműhely előadásában. A program egyik különlegessége a július 29-től 31-ig nyitva tartó Menta Sátor, ahol antistigma programokkal - konzultációkkal, infocsomaggal, hallucináció-szimulálással - találkozhatunk, A nyitva tartás ideje alatt skizofréniával foglalkozó filmeket vetítenekle, amelyek után a jelenlévő pszichiáterek beszélnek a problémáról.


T.Sz.



Tévés kapcsolás


Hogyan is lehetne ez másként: Rieger Johanna és beszélgetőpartnerei ismét naponta kétszer, egy-egy félórás híradóval jelentkeznek a Völgyből, hogy beszámoljanak mindenről, ami ott történik. A VölgyTV stábjának ismét a Taliándörögdi Művelődési Ház ad otthont. - Arra emlékszem, hogy tavaly minden flottul működött a taliándörögdi Művelődési Ház stúdiójában, ahol a VölgyTV készítettük - mondta Márton András. - Sok művész eleget tett a felkérésnek, eljöttek hozzánk interjúra, remélem idén is hasonlóképpen működik majd minden. Bár pontosan még nem dolgoztuk ki a műsortervet, hiszen még nem körvonalazódott a fesztivál részletes programja. Persze attól függően, hogy milyen újdonságokkal szolgál majd a fesztivál, mi sem szeretnénk kihagyni az adás frissítését. Naponta kétszer, egy-egy félórás műsorral jelentkezik a Híradó, mely az Origo weblapján is nyomon követhető. A vendégekkel idén is Rieger Johanna beszélget majd, de felhasználunk archív, a Szent László Gimnázium növendékei által készített, illetve a fellépők által hozott anyagokat. Biztosat nem ígérhetek, de azt tervezzük, hogy élőben közvetítjük majd a KFT koncertjét.

t.



Altató



A Művészetek Völgye iránti érdeklődésre jellemző, hogy még a tavalyi fesztivál alatt jegyezte fel Márvány Elli, a szállások felelőse az első szobafoglalást az idei évre. A Völgyben kiadható nyolcszáz ágy egyharmadát folyamatosan a fellépők foglalják el. A maradék a vendégeket illeti, de végesek a lehetőségeik: általában decemberben kezdenek szállingózni az első igények, februártól már égnek a telefonvonalak, és a szállások nagy része június elejére már teljesen tele van. Elli naponta tizenöt-húsz kérést utasít vissza: ilyenkor, ahogy ő mondja, "meg kellene kettőződnie", hogy mindenkinek válaszolni tudjon. A házaknál adott kvártélyokon kívül még ott vannak a sátorhelyek, amelyeknek a számáról senki sem tud pontosat: csak óvatos becslés, hogy három-négyszerese a normál szállásokénak. A szántóföld, kukoricás, dűlőút mentén letelepedő vadkempingezőkkel együtt pedig már végképp lehetetlen felmérni, hányan is alszanak tulajdonképpen a Völgyben egy zsúfoltabb éjszakán.

G.Á.


Facebook Tweet Tetszik
0

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr4811849155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.