Párizs a Dóm téren

Az olimpia megnyitó ünnepségének közvetítése sokakat a tévé elõtt tartott, mások pedig az esõre hajló idõjárástól riadhattak vissza, így pénteken háromnegyed ház elõtt tartották a Párizst képviselõ produkció, a Zazou bemutatóját a szegedi Dóm téren. Jérome Savary profin színpadra állított, hangulatos zenés játéka az eleredõ esõ ellenére is sikert aratott.







A címszereplő Nina Savary és a zazuk Fotó: Karnok Csaba

A II. világháború idején játszódó Zazou eredetileg a párizsi Opéra Comique színpadára készült, ezért a kétszer olyan nagy szabadtéri játszóhelyre ugyanúgy problematikus volt adaptálni, mint a többi vendégprodukciót. Tanulság: ha kész előadást hoznak a Dóm térre, gondoskodni kell a díszlet kinyitásáról, kibővítéséről, ellenkező esetben a négyezres nézőtér egy részéről alig lehet látni valamit. Eltekintve ettől és a gyakran rakoncátlankodó hangosítástól, a párizsi társulat elbűvölte a közönséget. A produkció rendezőjét, Jérome Savaryt nemcsak a franciaországi, de az egész nyugat-európai színházi élet egyik legeredetibb, legsokoldalúbb alkotójának tartják. Operát éppúgy színpadra állít, mint prózát vagy musicalt. Amit egy ilyen sanzonra, swingre és dzsesszre épülő zenés játékból ki lehet hozni, azt kitűnő társulatával ki is hozta.

A Zazou kicsit olyan, mintha modern Bohémélet lenne. Az a jelenet például, amelyikben a szimpatikus „alternatív", lázadó fiatalok a párizsi Le Jam Jam kávézó teraszán iszogatnak, kísértetiesen emlékeztet Puccini operájának Café Momus-ban játszódó második felvonására. És lehetne további párhuzamokat is találni. Az előadás legfőbb értéke a nagyszerű szereplőgárda. Nem énekes sztárok, hanem elsőrangú zenés színházi színészek játszanak – a címszerepet például a rendező lánya, Nina Savary –, akik élettel, érzelemmel töltenek meg minden számot, amellett fantasztikusan táncolnak, remek karakterteremtő képességgel rendelkeznek.

Kisugárzásuk van. A harsány, színpompás jelmezek, a vetített képekkel operáló egyszerű, mégis ötletes díszlet, a zenekari árokból időnként színpadi szereplővé avanzsáló kitűnő zenekar – vagyis az egész produkció: abszolút profi. Nem volt üresjárat, revüszerűen pörgött az előadás. Még az eleredő eső sem bénította le a színészeket, játszottak tovább – és hamar el is űzték a fellegeket. Jérome Savary társulata két és fél órára elkápráztatta a közönséget. Idevarázsolta a Dóm térre Párizst.

Kívánhatunk ennél többet?

forrás: OBSERVER

süti beállítások módosítása