Mûvészetek Völgye a Mûvészetek utcájában

Kattintson tovább a Mûvészetek Völgye a Mûvészetek utcájában részletes programjának megtekintéséhez.

Augusztus 27. péntek

RÁDAY UTCA

16.00 - ORT-IKI Bábszínház - Vásári attrakciók, parádé
Gólyalábasok, óriásbábok, muzsikások zajos támadása a tébláb járókelők hangulatának pezsdítése, tekintetük és lépteik kívánt irányba terelése céljából. Mindezek mellett láthatóak tűzfúvók, ostorpattingatók, zászlóforgatók, valamint a bámész szemek előtt megelevenedik egy igazi Kentaur is - kívánság szerint.

17.00 Megnyitó: Dr. Gegessy Ferenc, polgármester / Márta István, a Művészetek Völgye parancsnoka

17.30 (Nem) mindennapi irodalom: NONSZENSZ
Varró Dániel / Havasi Attila / Vaskó Péter (kérdez: Keresztesi József)
A Ponyigócok utazása
A három költő közös vállalkozása egy magyar nyelvű gyűjtemény létrehozása az angol nonszensz líra klasszikus alkotásaiból. Az esten Edward Lear, Lewis Carrol és Hillaire Belloc versei hangzanak el, némelyik több fordításban is.
Lakott egy ifjú hölgy Sztambulba.
Kérdezték: -Mit néz úgy bambulva?
Tán megnémult ön?-
Ő annyit szólt: -Plömm!-
Agresszív ifjú hölgy Sztambulba.
(Edward Lear limerikje, Havasi Attila fordításában)

19.00 - Szent Efrém Bizánci Férfikar
Ezek szerint létezik Magyarországon bizánci zenei hagyomány? - tette föl a kérdést tavaly a fehérorosz zsűrielnök a világ egyik legrangosabb ortodox zenei versen-fesztiválján? Igen – válaszolta a Szent Efrém kórus vezetője - csak egyelőre nagyon kevesen ismerik, hiszen ez az első alkalom itt Hajnówkában is, hogy magyar kórus fellép. Második díj és sok meghívás - ez lett később az eredmény. Pulán óriási siker volt ez a sose látott-hallott koncert a görög, a szláv és a magyar bizánci liturgia remekműveiből: athoszi görög kolostorok énekeiből, a sajópálfalai és a lembergi irmologionok zenéjéből, Szerb Nikola mester, Bortnyanszkij, Boksay, Dinev műveiből. Most a Művészetek Utcája is megismerkedhet a magyarországi bizánci kultúra eddig rejtett kincseivel a professzionista férfiegyüttes tolmácsolásában.

20.00 Chaplin: Modern Idők - szabadtéri filmvetítés
BAKÁTS TÉR

20.00 - Cseh Tamás
(Bereményi Géza - Cseh Tamás: A véletlen szavai) Vadonatúj dalok a Bakáts téri templom előtt!
Régi ismerőseink ők, Géza és Tamás, örömmel hallgatjuk és fújjuk kívülről dalaikat - és most még nagyobb örömmel olvassuk az új, ismeretlen dalcímeket: Váratlanok, Desiré mauzóleuma, Bárány az üres lakásban, Álomtó, Dodó néni, Helga álma, Orgazmus, Ne állítsatok szobrokat!, Ballada, Jelenidő-tangó, A nő, akinél nincs feljebb, A véletlen muzsikája, Élet-élet, Ágnesre várva, 2004-

augusztus 28. szombat

RÁDAY UTCA

16.00 - Ládafia Bábszínház - Vásári bábjáték

17.30 - (Nem) mindennapi irodalom - Nádasdy Ádám (kérdez: Orbán György)
Nádasdy Ádám költő, nyelvész, egyetemi tanár, műfordító - sokoldalú, színes egyéniség, bravúros formaművész, kiváló stiliszta, akinek a műhelyében mindig történik valami meghökkentően érdekes.
Egyáltalán nem véletlen, hogy legnépszerűbb mai alkotóink egyike.

19.00 - Operett-koncert (CD-bemutató - Bárka Társulat)
Parti Nagy Lajos és Faragó Béla dalai (-A bajszomat megpödröm / Az élet csak hippodrom- P.N.L.)


Gombrowicz után szabadon: már kapható Faragó Béla és Parti Nagy Lajos közös lemeze, ami a Bárka Színház Operett-előadásának (rendező: Czajlik József) dalait tartalmazza.
("Parti Nagy Lajos dalszövegferdítéseival együtt ez remek munka, ironikus, de mégsem parodikus, elbájoló, de nem elbódító, pszeudo, de valódinak ható, kancsal, de nem fancsali, félkulináris, félintellektuális, félszáraz-félédes - a legjobb Operett-zene, amit hallottam." Koltai Tamás, SZÍNHÁZ) A dalokat előadja: a Bárka majd- teljes társulata (Kardos Róbert, Szikszai Rémusz, Egyed Attila, Varga Gabi, Varga Anikó, Ollé Erik, Kovács Vanda, Gados Béla, Tausz Péter, Kiss Réka Judit, Pásztor Tibor, Sulyok Judit).

20.00 - Chaplin: Aranyláz - szabadtéri filmvetítés

BAKÁTS TÉR

20.00 Lajkó Félix és zenekara


A megújulni látszó vajdasági világsztár, a hegedű virtuóza új zenekarával a Bakáts téren varázsol - minden bizonnyal sokezer ember örömére.
Megjelent Lajkó Félix "Félix" című válogatásalbuma. Rajta csupa máig kiadatlan muzsika. Filmzenék, brassói, budapesti, monacói, párizsi, belgrádi koncertfelvételek...
Lajkó Félix Topolyán (Vajdaság) született 1974. december 17-én (Beethoven ugyanezen a napon született 1770-ben). Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg.
Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett.
Azóta ingázik Budapest és Szabadka illetve Európa más országai között.

Augusztus 29. (vasárnap)
16.00 - Vojtina Bábszínház - A három kismalac és a farkas

17.30 - (Nem) mindennapi irodalom - Háy János (kérdez: Bérczes László)
"Mert mi a műalkotás lényege? Az, hogy fogja, megragadja a világot, és beleállítja a szívedbe" Mind a prózának, mind a versnek és persze általában a műalkotásnak megvan az "összebékítésre" a kegyelmi esélye, ami egyébként az életben nagyon kevés dolognak, legfeljebb a szerelemnek és a halálnak. Egy művészeti aktus képes létrehozni azonosságot, amikor nem érzed, hogy idegen, ami rajtad kívül van.- H.J.

19.00 - Dávid Klezmer Quintet

20.00 - Chaplin revü - rövidfilmek: Kutyaélet, Fegyvert vállhoz, Napos oldal, A henyélők osztálya, Egy örömteljes nap, Bérfizetés napja, A zarándok - szabadtéri filmvetítés

BAKÁTS TÉR

20.00 Muzsikás együttes és Sebestyén Márta



A három évtizede működő Muzsikás együttes előadásai rendkívüli élménnyé teszik a hagyományos magyar népzenét. Zenélésük a legkiválóbb falusi zenészek hagyományos előadásmódját és improvizálásait követi a jellegzetes Muzsikás stílusban. A Muzsikás Európában, Amerikában, Japánban egyaránt ismert és közkedvelt, zenéltek Ausztráliában, Új-Zélandon, Taiwanban, Singapore-ban, Hong Kong-ban, Dél Afrikában. Műfajában a Muzsikás a legismertebb és legnépszerűbb együttes itthon és külföldön. Sokoldalúságukra jellemző, hogy egyaránt otthonosan mozognak mind a folk-, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei, alternatív zenei, jazz, kelta zenét kedvelő, vagy zsidó zenei rendezvényeken.
A Muzsikás koncertjeinek rendszeres vendége a csodálatos hangú Sebestyén Márta, akivel több közös albumot is jelentettek meg.

***

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Inka Cola - Schiller Zsuzsa fotókiállítása (helyszín: Ráday Könyvesház)

Zöldműhely - Téglaműhely
A papír nem szemét, hanem alapanyag: a végcél tégla, papírtégla. A végterméket, vagyis a papírtéglát - mit Te gyúrtál, tömtél és díszítettél - a végén emlékül elviheted.

Napfényműterem
15-20 óra között Kassay Róbert, fotós, a megjelent párokról, családokról, baráti társaságokról készít felvételt és pár percen belül ajándék(!) képpel lepjük meg Önöket.

Kreatív foglalkozás - Hornyák Beáta szobrászművész vezetésével
Découtage technikával gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

JÓZSEFVÁROS - Kassay Róbert fotókiállítása
Józsefváros: a Bárka Színház kerülete.
A Völgyfotósként megismert Kassay Róbert végigfotografálta azt a kerületet, ami (a képek bizonyítják) nemcsak a lányokról lehet nevezetes. A Nemzeti Múzeumtól a Fűvészkertig, a Bárkától a Keletiig, az Orczy-kerttől a Rádióig sok-sok érték és szépség, élet és energia, gyönyörű emberi gesztus sűrűsödik ebben a városrészben – Kassaynak pedig szeme van hozzá, hogy ezt észrevegye.

süti beállítások módosítása