Kutyaszorítóban a színházak

- Kevesebb premier és gazdag program jellemzi a kínálatot -

Októberre várhatóan teljes gõzzel beindulnak a színházi mûhelyek, a legtöbb helyen már megkezdõdtek az elsõ bemutatók próbái. Bár a színházak zöme magas látogatottsággal büszkélkedhet, ez a folyamat visszájára fordulhat, ha a kulturális intézményeket szorító gazdasági intézkedések már nem csak a bemutatók számát, de a színházak mindennapi életét is befolyásolják.

Az elmúlt évad zárásakor adtunk hírt arról, hogy a budapesti Katona József Színházban az ősszel kezdődő szezon - a pénzügyi elvonások miatt - több megszorító intézkedéssel kezdődik. Zsámbéki Gábor direktor az évadzáró társulati ülésen számolt be arról, hogy állások és részlegek szűnnek meg a színházban és csökken a bemutatók száma is, annak ellenére is, hogy történetének egyik legsikeresebb évadát zárta a társulat. Zsámbéki Gábor igazgató szerint ismét egy különleges erejű társulat állt össze, immár másodszor a színház történetében, ugyanakkor a teátrum egy "erős, felfutó pillanatban" hatalmas gazdasági pofont kap: számításaik szerint mintegy 55 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az ősszel induló szezonban. Szemléletes példa szintén a tavalyi szezonból, hogy az összes bemutató kiállítási költsége 45 millió forintot tett ki. A teátrum gazdasági helyzete miatt azonban szóba sem kerülhet, hogy azokat, akik eddig vállalkozók voltak, a színház alkalmazni tudná. Kényszerűségből megszüntetik a női varrodát, annak dolgozói szintén távoznak. Nem tagja mostantól a társulatnak Lukáts Andor, Szabó Győző és Varga Zoltán, de mindhárman fellépnek a következő évadban is. A társulat új tagja lett Hajduk Károly és Keresztes Tamás, akik idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és már eddig is fontos szerepeket kaptak a Katona előadásaiban. Visszatér a színpadra Fullajtár Andrea, akinek tavasszal kisfia született - most sokak örömére ismét műsorra tűzheti a színház A talizmánt és a Kés a tyúkban-t.

A 2004-2005-ös évad első új előadása október 1-én a Katonában Bertolt Brecht Puntila úr és szolgája, Matti című darabja, amelyet Kurdi Imre új fordításában adnak elő. A színház vezetői szerint "Brechtet játszani kell, mert ebben az összezavarodott világban fontos, hogy valakinek határozott világképe van, amit okosan és szellemesen, érzékien és érzelmesen átnyújt nekünk, mint valami ajándékot." A kettős természetű földesúr szerepét Haumann Péter, Mattit Kocsis Gergely alakítja. A népi komédia műfaji megjelölést viselő darabot Máté Gábor rendezi. A nagyszínház következő bemutatója Euripidész Médeia című darabja, melyet Zsámbéki Gábor rendez, a címszerepben Fullajtár Andreával. A bemutatót 2004. decemberére tervezik. Az évad végén kerül színre William Congreve műve Így él a világ címmel, Ascher Tamás rendezésében.

A Kamra idei első bemutatója a Commedia dell'Arte munkacímet viseli. Bozsik Yvette új produkciója Igor Sztravinszkij két színpadi művéből, a Petruskából és a Pulcinellából kiindulva, más modern zenei anyagokat is felhasználva készül, a főszerepben Vati Tamással. Az előadásban a táncosok mellett a Katona színművészei is részt vesznek. Ezután Bodó Viktor kezd rendezni - Franz Kafka regényét, A pert adaptálja színpadra. A Kamra utolsó bemutatóját Gothár Péter instruálja, a kortárs cseh író Petr Zelenka műve, jelenleg még a Hétköznapi őrületek munkacímet viseli. Minderről bővebben a hagyományos Katona-esten beszélnek az alkotók a közönségnek. A szeptember 26-i programra a belépés díjtalan.

A Krétakör Színház a Monostorapátiban már bemutatott FEKETEországgal kezdi az új évadot - az előadás a Millenárison október elejétől látható. Ugyancsak a Művészetek Völgyében adott elő a társulat ízelítőt az október 23-án Mundruczó Kornél rendezésében bemutatásra kerülő Térey János-drámából, a Niebelung lakóparkból. A POSZT fődíjával kitüntetett Siráj szeptemberi előadásaira már nem lehet jegyet váltani. A darab egyébként ebben a hónapban Mátészalkán és a Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztiválon is színre kerül. A Krétakör az új évadtól Színház És Irodalom címen havonta tervez felolvasni egy-egy új színdarabot vagy készülő prózát a Krétakörhöz valamilyen módon kötődő szerzőktől. Először egy fiatal amerikai drámaírónő, Anne Washburn munkájával ismerkedhet meg a közönség. Anne Washburn az Egyesült Államok New Dramatists drámaírócéhe jóvoltából egy hónapig lesz a Krétakör vendége.

A kaposvári Csiky Gergely Színház nyolc premierre készül. A maratoni futók díszkört futnak címmel mutatják be Spiró György fordításában Dusan Kovacevic darabját, a rendező Keszég László. A klasszikus művek közül a Lila ákácot Léner András, a Julius Caesart Rusznyák Gábor, a Lili bárónő című operettet Babarczy László állítja színpadra. Michael Frayn bohózatát, az Ugyanaz hátulról címűt Mohácsi János rendezi, és játsszák még a szezonban Molnártól Az ördögöt, amely a pécsi társulat előadásában látható majd a nagyszínpadon. A Stúdióban kortárs szerzők darabjaiból áll a program: Tasnádi István Paravarietéje után Moritz Rinke drámája, a Vineta köztársaság kerül színre. A gyermekek Pinokkió és Rumcájsz történetével ismerkedhetnek meg az új szezonban Kaposvárott.

A Radnóti Színház a Nagymező utcában október 3-án a lengyel Janusz Glowacki darabjával nyit, a Negyedik nővért Rusznyák Gábor rendezi. Örkénytől a Tóték lesz a következő bemutató, a tragikomédia ötszereplős kamaraváltozatát Gothár Péter állítja színpadra. A színház Csehov-ciklusának negyedik darabja a Cseresznyéskert lesz, Valló Péter értelmezésében, Morcsányi Géza friss fordításában január végétől látható. Itt is örömmel várják a színház és az új évad iránt érdeklődő közönséget: szeptember 16-án 17 órától Bálint András ismerteti a szezon programját, majd Színház hátulról címmel körsétára viszi az épületben a Radnóti visszatérő nézőit.

Koren Zsolt

forrás: Observer

süti beállítások módosítása