Új évad kezdetén a Honvéd Együttes

A Honvéd Együttes megalapításának 55. évfordulója jegyében kezdõdik a társulat 2004-2005-ös évadja. Rövid visszapillantásként, a szeptember 14-i évadnyitó társulati ülésen programadó beszédében Novák Ferenc mûvészeti vezetõ kiemelte, hogy a társulat az elmúlt két-három esztendõben évente mintegy 500 elõadást tartott melyeknek több mint fele 250-270 honvédségi mûsor volt.

Ez azért is fontos, mert a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma között három éve létrejött keretmegállapodás - mely akkor az együttes további zavartalan működését tette lehetővé - a honvédség részéről jelentős anyagi támogatást is jelent. A megállapodás egyébként ez év végén lejár de már elkezdődtek a tárgyalások az újabb három évre szóló megállapodás megkötésére.

A karok változatlanul magas színvonalon tevékenykednek, hangsúlyozta Novák Ferenc. A hazai sikerek mellett jelzi ezt a külföldi meghívások sokasága is. A tánckar nyáron Izraelben turnézott sikerrel, s hamarosan indul Franciaországba, a Lyoni Biennáléra, a világ egyik legrangosabb professzionális táncfesztiváljára, majd októberben következik a fellépés Kínában, a sanghaji kulturális fesztiválon. A kórus is nagy erőpróba előtt áll. Októberben mutatják be Vajda János kantátáját, mely várhatóan a kortárs magyar zenei élet kiemelkedő eseménye lesz. A népi zenekar önállóan és a tánckarral együtt aratja rendre sikereit. A most induló évadban Szalai Antal folytatja a már eddig is rendkívül gazdag repertoár bővítését a XIX-XX. század klasszikus műveinek feldolgozásaival. A színészkar mostanra önálló arculatot teremtett. Eddigi bemutatóik rendre sikeresek voltak, s az összeforrott társulat elkezdte a honvédségi kisműsorok, kisszínházi, pódiumformában előadható műsorok készítését és forgalmazását.



Az együttes évfordulója alkalmából október 4-én kerül sor a fővárosi Erkel Színházban a jubileumi gálaműsorra. Ötvenöt évvel ezelőtt az akkor megalakult művészegyüttes ugyanitt mutatkozott be első alkalommal a közönségnek.

forrás: Hm.hu

süti beállítások módosítása