Magyar Dráma Napja

Mára már hagyománnyá vált, hogy szeptember 21-én, a magyar dráma napján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Színházi Dramaturgok Céhe, díjátadó ünnepséget és fogadást szervez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (Bp. I. kerület, Krisztina körút 57.)

A Színháztörténei Múzeum és Intézet programja

A délután Kárpáti Péter új drámakötetének, A kivándorló zsebkönyve bemutatójával kezdődik. A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget: Sándor L. István, majd a szerző új darabjából részleteket olvas fel: Simon Balázs rendező.

Ezt követően Lakos Anna szerkesztő mutatja be a Collision / Essays on Contemporary Hungarian Drama címmel a színházi intézet angol nyelvű tanulmánygyűjteményét a kortárs magyar drámáról.

A díjátadó ünnepség első részében a Szép Ernő-díjakat átadja Dr. Schneider Márta a NKÖM művészeti és nemzetközi kapcsolatok helyettes államtitkára: Térey Jánosnak a Nibelung-lakópark című trilógiáért (első drámás kategória). Laudációt tart: Háy János. Spiró Györgynek, eddigi drámaírói munkásságáért. Laudációt tart: Hamvai Kornél. Sütő Andrásnak, drámaírói életművéért. Laudációt tart: Hubay Miklós
.

Az ünnepség második részében a Színházi Dramaturgok Céhének díját Az évad legjobb magyar drámájáért átadja Lőkös Ildikó és Radnai Annamária, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnökei Háy János: A Senák című drámájáért. Laudációt tart: Pinczés István.

A díjátadás után Háy János válogat Térey János verseiből és Térey János válogat Háy János verseiből, melyeket Hegedűs D. Géza mond el.

-----------------
MAGYAR DRÁMA NAPJA - FOGADÁS A PARLAMENTBEN

Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy holnap a magyar színházi élet vezető
személyiségeit fogadja Mandur László a Magyar Dráma Napja alkalmából. Az esemény az
idei évben is - immár hagyományként - a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával
karöltve kerül megrendezésre.

Az Országgyűlés alelnöke és a minisztérium vezérkara 2004. szeptember 21-én, kedden
10 órától a Parlament Vadásztermében látja vendégül a meghívottakat. Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere várhatóan itt jelenti be az
Édes anyanyelvünk pályázat II. fordulóját.

Az eseményen jelen lesz Pető Iván, az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának
elnöke és Kósa Ferenc, a bizottság alelnöke.


forrás: Magyar Országgyűlés Sajtószolgálata

-----------------

MAGYAR DRÁMA NAPJA AZ ARANYTÍZ MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN

AZ ARANYTÍZ TEÁTRUM SZERVEZÉSÉBEN

Szeptember 21 kedd

Aranytíz Művelődési Központ, Lovagterem

11. óra A DRÁMAÍRÓI KEREKASZTAL
Vendégünk Hiller István kulturális miniszter. Téma a kortárs dráma helyzete, a drámaírók és a színházak kapcsolata. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Drámaírói Kerekasztal új kezdeményezésének ismertetése: Katona József Pályázat a kortárs magyar dráma támogatására. Az összejövetel nyilvános, érdeklődőket is szívesen látunk.

13 - 17 óráig
KORTÁRS DRÁMA BÖRZE 2004/2005-ös évad
Vendégeink budapesti és vidéki színházak, amelyek az új évadban kortárs drámát mutatnak be. A beszélgetéseken részt vesznek a művek írói, a rendezők, az adott színház igazgatója, színművészek. Ismertető a készülő bemutatóról, találkozó a drámaíróval. A program nyilvános, a szakma képviselői és újságírók mellett nagy szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget

13 óra Kaposváry Csiky Gergely Színház
Tasnádi István: Paravarieté

13.30 Egri Gárdonyi Géza Színház
Topeler Zoltán: A látszat dzsal

14.0 Debreceni Csokonai Színház
Németh Gábor: Túl az egészen

14.30 Szegedi Nemzeti Színház
Schwajda György: Pör

15.0 Szolnoki Szigligeti Színház
Závada Pál: Szólj anyádnak, jöjjön ki



19.00 Színházterem
Hubay Miklós : ELNÉMULÁS - Ősbemutató
A Nagyváradi Állami Színház előadása
Szereplők: Fodor Réka, Kiss Csaba, Madarász Lóránt
Díszlet-jelmez: Meleg Vilmos és Torkos István
Zene: Ari Nagy Sándor
Rendező: Vadas László

A XXI. Század arra mutat, hogy a volt költők társaságát felváltja a holt nyelvek társasága. Bármelyik nyelv kihalása gyásznap kell, legyen az emberiség történelmében. Egy nemzet anyja a nyelv. Erről a felelősségről szól Hubay Miklós új darabja, mely most látható először, a Magyar Dráma Napjának estéjén ősbemutatóval ünneplünk. A szerző Belváros-Lipótváros díszpolgára, így tehát igazi otthonra talál a mű az Aranytíz Teátrumban.

Az előadás előtt köszöntőt mond Dr. Steiner Pál, Belváros-Lipótváros polgármestere
Bevezetőt tart Tarján Tamás irodalom és színháztörténész, esztéta.

Az rendezvény fővédnöke Göncz Árpád


Az előadásra jegyek igényelhetők az Aranytíz Művelődési Központban Dénes Viktornál vagy Nádas Eszternél. Telefon: 354-34-00.

A rendezvények ideje alatt a földszinten egész nap hideg-meleg büfével, italokkal várjuk vendégeinket.

süti beállítások módosítása