A régi-Új fõvárosi Színház

Csaknem 100 éves a Paulay Ede utcai teátrumépület, amely a kilencvenes évek óta az Új Színháznak ad otthont. Azóta a társulat összetétele mellett a szervezeti forma is változott: a színház 2003. július elseje óta közhasznú társaságként mûködik, bár továbbra is a Fõvárosi Önkormányzat a 100 százalékos tulajdonos.

A 120 főt alkalmazó színház ügyvezető igazgatója, Márta István a Világgazdaságnak elmondta: 2004 a szigorú gazdálkodás éve, ez után - 2005-ben - már a színház működését érintő lépések válhatnak szükségessé. Ez a Stúdiószínpad bezárását jelentheti, valamint azt, hogy kevesebb lesz az új bemutató, továbbá magával hozhatja a műsorstruktúra és a társulat változását is.

A 2003-ban 459 millió forintból gazdálkodó színház költségvetésének jelentős részét - 391 millió forintot - állami, illetve tulajdonosi pénzek biztosították, ehhez hozzájött a saját bevételből származó 68 millió forint, ami a teljes költségvetés mintegy 19 százalékát tette ki. 2004-ben csak 445 millió forintból gazdálkodhatnak, de az áfatörvény révén elvesztett 28 millió forint, a művészeti támogatás csökkentése és a közüzemi díjak emelkedése miatt a büdzsé valójában 50 millió forinttal kisebb.

Az ügyvezető igazgató szerint 2005-ben előfordulhat, hogy a 2003-as évi költségvetéshez képest 100 millió forinttal kevesebből kell gazdálkodniuk, ami - figyelembe véve az inflációt és a költségek növekedését - reálértékben valójában még nagyobb hiányt jelent. A bevételek növelése érdekében 10 százalékkal emelték a jegyek árát, de Márta István szerint a jelenlegi 1500-2500 forintnál többet nem kérhetnek egy belépőért.

További problémát jelent a kényszervállalkozókra vonatkozó törvény megjelenése, mivel korábban, a tulajdonos kérésére megszüntették a munkaviszonyokat, és igyekeztek minél több vállalkozót foglalkoztatni. Most ezeket a vállalkozókat kellene alkalmazottakká minősíteni, amit csak úgy tudnak megtenni, ha kevesebb fizetést adnak. Ez a színházi csapat széthullásához vezethet, miközben nekik minden este ugyanolyan minőségű előadásokat kell tartaniuk.




forrás: Observer

süti beállítások módosítása