A színikritikusok díjai

A színikritikusok átadták azokat a díjakat, amelyeket a 2003-2004-es évad legjobbjainak ítéltek. Az eseményre szombat éjjel került sor a Kamrában.


A legjobb új magyar dráma díját megosztották. Részint a Koccanás, Spiró György színműve kapta, részint pedig a Csak egy szög, amelyet Mohácsi István és Mohácsi János írt a kaposvári előadáshoz. E színjátékban találták meg Hunyadkürty György személyében a legjobb férfi mellékszereplőt, valamint a különdíjra érdemesített zenét, Kovács Márton szerzeményét.

A legjobb előadás az a Siráj, amelyet Shilling Árpád vitt színre a Krétakör társulatával. A legjobb rendezés pedig a Roberto Zucco, Vidnyánszky Attila munkája az Új Színházban, s a címszerepet alakító Trill Zsolt lett a legjobb férfi főszereplő. Az idén nem adták ki a legjobb zenés, illetve szórakoztató előadás díját. A független színházak mezőnyének a legjobbja viszont a Bozgorok lett, amelyet Rusznyák Gábor hozott létre a Honvéd Kamaraszínház produkciójában. A legjobb gyerekelőadás a Hamupipőke, amelyet a Stúdió K-val, a Nemzeti Színház produkciójában rendezett Fodor Tamás.

A legjobb női főszereplő Béres Ilona, aki a Teomachiában lépett fel a Bárkában. A legjobb női mellékszereplő díját azonban a színikritikusok nem adták ki. Az újvidéki Via Itáliában találták a legjobb díszletet, amelyet Mezei Kinga tervezett, míg a legjobb jelmezeket a vígszínházi A kaukázusi krétakörben, illetve a Bárka-beli Stuart Máriában, amelyeket pedig Benedek Mari gondolt el. A pályakezdő színészek legígéretesebbje Szantner Anna.

A fővárosi önkormányzat különdíját a Kövek kapta, amelyet Stefo Nantsou rendezett a Kolibri Színházban.


forrás: E.B., Népszabadság, OBSERVER

süti beállítások módosítása